Reportaj

Produs tradiţional românesc

Prunele uscate ajung pe mesele străinilor

Renumitele prune uscate de Leleasca, judeţul Olt, produs tradiţional românesc, ajung şi pe mesele străinilor. Deşi nu mai sunt mulţi dintre localnici care se ocupă cu prepararea acestor delicatese, ele se vând şi în supermarketuri, în zonă fiind o societate care se ocupă de pregătirea şi ambalarea acestora.

Din 150 de cuptoare de uscat prune, câte erau până acum câţiva ani, anul acesta mai funcţionează doar un sfert. Chiar şi aşa, cele care încă se mai pregătesc aici ajung şi în supermarketuri din ţară, dar şi în străinătate. Localnicii spun că o soluţie ar fi construirea unui centru de gros de unde să-şi poată vinde organizat marfa. Delicatesele din această zonă ajung apoi în pieţe şi supermarketuri, dar şi peste hotare, pentru că şi străinii au prins gustul lor şi le folosesc în diverse preparate.

"Am încercat să păstrăm tradiţia locului şi principala îndeletnicire a localnicilor din Leleasca de a usca prunele, modalitate de a conserva aceste fructe pe timpul sezonului rece. Produsul nostru Prune uscate de Leleasca este unul 100% Natural, atestat de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, conform ultimelor prevederi legale, în vigoare, Tradiţional. Ambalăm acest produs în caserole şi vase de lut cu 500 şi 200 grame prune, gata pentru consum. Ambalajele conţin prune întregi, cu sâmbure, fără sâmbure şi umplute cu nucă, conţinutul de apă fiind de maxim 20% din cantitatea iniţială de apă a fructului crud", spune Mădălina Stancu, una dintre producătorii din Leleasca.

Pe vremuri comuna Leleasca, din judeţul Olt, era cel mai important exportator de prune din Europa.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...