Reportaj

Hobby şi sănătate în natură. Echitaţia devine tot mai populară printre vâlceni

Deşi echitaţia este considerată un sport exclusivist, vâlcenii încep să se arate tot mai interesaţi de orele de călărie, mai ales că acestea pot fi practicate în imediata apropiere a Râmnicului.

Între hobby şi reconectarea cu natura, cursanţii clubului Călărie Fraţii Lupi nu ezită să urce în şa, ori de câte ori vremea frumoasă le permite, şi pornesc să colinde plaiurile Budeştiului până la Nicolae Bălcescu sau Goleşti, aproape de limita judeţului cu Argeş.

Pasiune şi recreere

„Călăria este un sport complex, un sport al minţii şi al trupului, cum obişnuim să spunem noi! Echitaţia ne va ajuta să ne concentram, să fim echilibraţi, să ne coordonam mişcările, să avem o poziţie frumoasă a corpului, să ne întărim musculatura, dar şi să socializam mai uşor, să fim mai responsabil atât cu noi, cât şi cu animalele cu cu care interacţionăm, creşte încrederea şi stima de sine.Călărie înseamnă să fim una cu calul, să fim în comuniune cu natura şi animalele”, explică Titel Popa, fondatorul şi coordonatorul clubului de echitaţie.

Principalele activităţi ale clubului sunt concentrate în cele două în care sunt amenajate şi manejuri pentru animale: Grădina Zoo din Râmnicu Vâlcea, unde, în principal, sunt organizate cursurile sau plimbările pentru copii, şi delta râului Olt din Budeşti, unde funcţionează centru pentru începători şi avansaţi.

„De la Budeşti putem pleca şi pe trasee mai scurte sau mai lungi, în funcţie de pregătirea fiecărui cursant. Pentru începători avem cărările care traversează delta Oltului, pentru avansaţi facem trasee de 25 până la 40 de kilometri pe dealurile care duc spre Nicolae Bălcescu sau spre Goleşti. Ar fi ideal dacă pe aceste zone ar apărea în anii următori mici cabane cu puncte gastronomice, pentru că sunt destui doritori care ar dori să petreacă noaptea la marginea pădurii şi apoi să continue explorarea zonei”, adaugă Titel.

15 cursanţi permanenţi

Numărul celor care bifează visul de a parcurge un traseu prin pădure sau pe albia unui râu în şaua unui cal este în creştere. „Avem cereri din partea turiştilor care ajung în Vâlcea în concediul de vară. Mai sunt amatori care vin să se iniţieze şi fac trasee scurte cu noi, iar numărul celor care vin constant, în baza unui abonament lunar, este de 15 persoane:bărbaţi, femei, copii. Ajută şi tarifele, astfel, pentru iniţiere, avem abonament lunar de 200 lei. Apoi tarifele cresc, în funcţie de traseu, de numărul de antrenamente...”, explică fondatorul „Călărie Fraţii Lupi”.

Ca în parabola cu Mahomed şi muntele, atunci când turiştii nu vin ei către club, caii pleacă în bejenie. „Am deplasat caii clubului, la solicitarea unor grupuri, până în Parcul Naţional Buila-Vânturariţa sau chiar şi pe Via Transilvanica. Acolo chiar am făcut etape de câte 3-4 zile şi am parcurs până la 900 km din acest drum. Sunt câteva persoane chiar mi-au propus să revin şi anul acesta şi să facem şi restul de 500 de kilometri”, povesteşte Titel.

14 cai şi un ponei sunt la îndemâna amatorilor de echitaţie din Vâlcea sau a turiştilor ajunşi în judeţ. „La Zoo avem caii pentru plimbare de mână în manej, poneiul pentru copii şi caii pentru cursurile de echitaţi amatori.

În delta de la Budeşti avem caii pentru turism ecvestru şi pentru antrenamente intensive, de anduranţă. Pentru noi, zona aceasta este foarte potrivită. Suntem în vecinătatea municipiului şi traseele sunt pitoreşti, cu cărări prin deltă sau poteci şi drumuri peste dealuri”, adaugă acesta.






 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...