Pentru un vâlcean din Băile Olăneşti, repunerea în valoare a caselor vechi, construite în stil tradiţional, cu bârne de lemn înnegrite de vreme şi piatră şlefuită de ploi şi de vânt, a devenit nu doar o afacere, ci un mod de viaţă, o pasiune care în conectează cu istoria neamului nostru.
În ultimii doi ani, Alex Ceauşu, restauratorul caselor tipice satului românesc, a oscilat între proiectele de salvare a caselor tradiţionale şi goana continuă de salvare a materialelor care ar putea fi refolosite pentru a readuce la viaţă o casă bătrânească.
Sunt cazuri în care hambare sau magazii clădite din lemn sunt salvate cu repeziciune de Alex şi echipa sa pentru a fi apoi puse în valoare în clădirile pe care le reface uneori din temelii sau a fi transformate în adăposturi noi, cu eleganţa simplă, caracteristică stilului rustic...
Ochiul său identifică imediat grinda de lemn potrivită pentru o renovare, de parcă lemnul i-ar vorbi pe o limbă doar de el ştiută. Cum faci saltul de la o viaţă clădită în Spania la revenirea la origini, în căutarea autenticităţii româneşti ne explică chiar Alex Ceauşu, într-un interviu “Săptămâna în Oltenia”.
1. Care a fost prima ta experienţă în consolidarea şi renovarea unei case tradiţionale?
Alex Ceauşu: Prima experienţă în renovări am avut-o în Spania. Fără să vreau, am ajuns să lucrez în construcţii. Ca să fac bani la fel de mulţi ca ceilalţi colegi de echipă, m-am apucat să învăţ şi din simplu necalificat, în vreo jumătate de an, am ajuns la fel de bun ca ei. În timp, am descoperit că meseria asta mă pasionează. Am recondiţionat şi acolo case din piatră. În Spania am stat 12 ani.
2. Când ai început să dai atenţie caselor vechi din localităţile Olteniei şi din judeţele limitrofe?
Alex Ceauşu: Când am revenit acasă m-am apucat tot de construcţii. Un an a fost de ajuns ca să mă conving că nu pun aşa mult suflet în construirea unei case noi, cât o fac atunci când restaurez o casă veche. Acum 6-7 ani m-am apucat să recondiţionez case vechi. Un an sau doi a fost destul de greu, dar după câteva lucrări, am început să primesc tot mai multe comenzi. Sunt zone diverse în care sunt chemat: Ialomiţa, Argeş, Sibiu, Gorj etc.
În jurul Olăneştiului sunt foarte multe sate vechi: Pietriş, Comanca, Gurguiata, dar dintre toate, într-un singur sat, în Gurguiata, am fost chemat de preot să refac o casă veche şi apoi, în Băile Olăneşti, la celebra Biserică a lui Horea am refăcut toată temelia.
3. Care este zona identificată până acum în care poţi spune că satul tradiţional încă mai trăieşte prin construcţiile sale?
Alex Ceauşu: Încă nu am găsit un sat cu case vechi, în care majoritatea să fie refăcute. În acelaşi timp, am văzut multe sate în România care au case vechi, cu arhitectură tradiţională, dar care sunt abandonate.
4. Ai fost solicitat de autorităţi locale sau muzee tradiţionale pentru renovarea unor clădiri emblematice pentru stilul popular autohton?
Alex Ceauşu: Nu am fost căutat până acum de autorităţi pentru a restaura clădiri vechi, dar mi-ar face o mare placere să colaborez în proiecte derulate de Muzeul Satului.
5. Cum reuşeşti să faci rost de materialele necesare renovării unei case vechi de... 100 de ani, să zicem?
Alex Ceauşu: Nu e nici foarte uşor, dar nici foarte greu să găseşti materiale de construcţie potrivite caselor vechi de la sat: lemn vechi, cărămizi vechi. Caut prin sate, acolo unde oamenii demolează tot ce este vechi şi clădesc case noi, şi recuperez materialele ce pot fi folosite în proiectele noastre. Le asamblăm, le curăţăm, le dăm cu ulei... lemne de la un metru până la 4-5, poate 6 metri, Piatra, la fel, o salvăm..În fine, aproape tot ce poate fi refolosit dintr-o casă veche dată spre demolare.
6. Cum arată locuinţa ta şi ce tip de casă bătrânească ţi-a furat inima până acum?
Alex Ceauşu: Căsuţa mea este o căsuţă veche. Am cumpărat-o de la fraţii bunicii mele şi uşor,uşor am făcut-o după placul meu: cu sală, cu un interior decorat în stil rustic, exact cum îmi place mie.
7. Înţeleg că, din casele vechi, pe care proprietarii vor să le demoleze salvezi diverse obiecte folosite mai demult în gospodăriile tradiţionale. Câte piese ai strâns până în prezent şi care sunt cele mai valoroase?
Alex Ceauşu: Am strâns foarte multe lucruri pe care am încercat să le salvez din casele date spre demolare. Sunt mulţi proprietari care nu se omoară cu păstrarea lucrurilor învechite, vechi, rămase de la părinţi, bunici sau străbunici. Am şi cumpărat foarte multe lucruri vechi, inclusiv de prin târguri. Strâng cât pot şi vreau şi eu să le las mai departe copiilor mei.