Ultima Oră

Grupuri infracţionale specializate în înşelăciuni informatice, destructurate de poliţişti şi procurori, în cooperare cu autorităţile spaniole

La data de 19 martie 2024, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vâlcea, cu sprijinul Biroului Ataşatului Poliţiei Spaniole din cadrul Ambasadei Spaniei la Bucureşti şi al Poliţiei Naţionale Spaniole, au pus în aplicare 22 de mandate de percheziţie domiciliară, în judeţele Vâlcea, Argeş şi Sibiu, într-o cauză vizând destructurarea a trei grupuri infracţionale organizate, constituite în vederea săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, care a produs consecinţe deosebit de grave, fals informatic, acces fără drept la un sistem informatic şi spălarea banilor.

Din materialul probator administrat a reieşit că, începând cu anul 2022, în judeţul Vâlcea s-ar fi constituit şi ar fi acţionat 3 grupuri infracţionale organizate, care s-ar fi aflat într-o relaţie de colaborare şi sprijin reciproc.

În scopul săvârşirii infracţiunilor menţionate, membrii acestora ar fi obţinut controlul asupra a cel puţin 630 de conturi bancare (deschise în Spania şi în alte ţări) prin care, folosind sisteme informatice, ar fi derulat operaţiuni financiare frauduloase.

Cercetările efectuate au stabilit că valoarea tranzacţiilor ilegale realizate în cursul anului 2023, prin aproximativ 15% dintre conturile bancare controlate de grupurile infracţionale, este de aproximativ 2,5 milioane de euro, care însumează prejudicii produse în patrimoniile unor persoane fizice şi juridice.

Astfel, persoanele cercetate, prin activităţi de phishing ori de infectare a dispozitivelor utilizatorilor cu programe maliţioase, ar fi obţinut accesul la adresele de poştă electronică utilizate de departamentele financiare ale unor societăţi care derulau activităţi comerciale de încheiere a contractelor de servicii sau lucrări, iar, în momentul în care era identificată o comunicare care conţinea o factură primită sau trimisă către un partener de afaceri pentru plata unor prestaţii realizate conform unui contract încheiat, ar fi înlocuit contul bancar indicat în factură cu datele unui cont bancar controlat de membrii grupurilor infracţionale, astfel că suma de bani ar fi fost transferată fraudulos în contul bancar respectiv.

Prin folosirea acestui mod de operare, membrii grupurilor infracţionale ar fi fraudat mai multe companii spaniole cu sume importante de bani. Cu titlu de exemplu precizăm că, în cazul unei singure persoane vătămate, prejudiciul a fost de 284.000 de euro.

De asemenea, persoanele ar fi postat anunţuri fictive privind vânzarea unor utilaje şi autovehicule pe diferite site-uri, indicând companii de transport fictive, ale căror date erau similare cu ale unor companii existente în realitate, care ar fi garantat tranzacţia şi livrarea respectivelor utilaje către clienţi.

Aceleaşi metode de inducere în eroare ar fi fost utilizate şi pe platforme destinate închirierilor de imobile, pretinzând, sub identităţi fictive, că deţin proprietăţi în diferite destinaţii turistice pentru închiriere, creând pentru persoanele interesate aparenţa că tranzacţia va fi efectuată prin intermediul unor servicii cunoscute de cazare.

Ulterior comiterii fiecărei infracţiuni şi confirmării virării sumei de bani de către persoana vătămată, membrii grupurilor infracţionale ar fi transferat succesiv sumele de bani prin diferite conturi controlate de ei, după care le-ar fi retras de la ATM-uri amplasate în diferite ţări europene.

Audierile în cauză se desfăşoară la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea.

Suportul de specialitate este asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din I.G.P.R. şi de Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T.

Cercetările s-au desfăşurat cu sprijinul Biroului Ataşatului de Interne spaniol la Bucureşti şi al Poliţiei Naţionale Spaniole - Unitatea Centrală de Combatere a Criminalităţii Informatice.

Acţiunea beneficiază de sprijinul poliţiştilor din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Vâlcea, brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Piteşti, Alba şi Craiova, serviciilor de combatere a criminalităţii organizate Gorj, Sibiu şi Olt şi de cel al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi „Fraţii Buzeşti” Craiova şi Brigăzii Speciale de Intervenţie „Vlad Ţepeş”.

În cadrul operaţiunii au participat şi reprezentanţi ai EUROPOL.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...