Sub Lupă

Omenie şi pentru firme de pe lângă casă. Conexala SRL a făcut trotuarul pentru 481.000 de lei, dar Primăria Băbeni a divizat achiziţia. Şi tot bate la ochi.

Firma Conexala SRL (CUI 38947312) a fost înfiinţată în 2018, cu sediul în satul Zăvideni, comuna Prundeni, judeţul Vâlcea. În actul constitutiv, asociat unic şi reprezentant al societăţii apare Elena Tolbaru, dar pe la Primăria Băbeni şi pe la lucrările la trotuarul de la Valea Mare a fost văzut des soţul dumneaei. Întâmplător, sau nu, este vorba de unchiul solistei de muzică folclorică Ana Maria Cârjan, fostă educatoare, până de curând, la o grădiniţă din Tătărani, adică tot în Băbeni. Actualmente, Ana Maria Cârjan este angajată la Rapsodia Vâlceană. Gurile rele din oraşul vâlcean susţin că e o apropiată a primarului, dar edilul nu confirmă. Însă, datele din sistemul electronic de achiziţii publice arată negru pe alb că firma Conexala SRL a executat, prin încredinţare directă de către Primăria Băbeni, în 2019, o amenajare de trotuar în valoare totală de peste 440.700 de lei, pragul prevăzut de lege pentru atribuirea doar prin licitaţie.

Deşi primarul dezminte categoric în declaraţia pe care ne-a dat-o, ca să nu depăşească pragul impus prin lege pentru organizarea de licitaţii, Primăria Băbeni a “spart”, ilegal, o achiziţie de lucrare publică în două de valoare mai mică, deşi vizau lucrări la acelaşi obiectiv, amenajarea unui trotuar pe o lungime de aproximativ doi kilometri în Valea Mare (un mare sat component al oraşului).

În 24 septembrie 2019, Conexala SRL apare în sistemul electronic de achiziţii publice cu ofertă acceptată pentru amenajarea a 1 km de trotuar, lucrări în valoare estimată de 261.800 lei (la cursul de atunci, echivalentul a 55.126 euro). Nici două săptămâni mai târziu, pe 3 octombrie 2019, Conexala SRL apare cu încă o ofertă acceptată de Primăria Băbeni, tot pentru un kilometru de trotuar, fix în aceeaşi zonă, lucrări în valoare estimată de 220.000 lei (46.316 euro).

Conform articolului 11 (1) din Legea 98/2016 privind achiziţiile publice, actualizată, “Autoritatea contractantă nu are dreptul de a utiliza metode de calcul al valorii estimate a achiziţiei cu scopul de a evita aplicarea procedurilor de atribuire prevăzute de prezenta lege. (2) Autoritatea contractantă nu are dreptul de a diviza contractul de achiziţie publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică şi nici de a utiliza metode de calcul care să conducă la o subevaluare a valorii estimate a contractului de achiziţie publică, cu scopul de a evita aplicarea procedurilor de atribuire reglementate de prezenta lege”.

La o atentă verificare a documentaţiei elaborate de Primăria Băbeni pentru fundamentarea investiţiei, suma totală necesară pentru amenajarea a 2 km de trotuar în Valea Mare ar fi fost estimată undeva la aproximativ 430.000, ceea ce arată că şi totalul însumat al celor două lucrări achiziţionate prin încredinţare directă de la Conexala SRL pare grosolan supraevaluat, cu aproximativ 50.000 de lei (481.000, faţă de 430.000 de lei).
În această situaţie, Primăria Băbeni riscă măcar o amendă serioasă din partea ANAP.

“Autoritatea contractantă nu are dreptul de a utiliza metode de calcul al valorii estimate a achiziţiei cu scopul de a evita aplicarea procedurilor de atribuire prevăzute de prezenta lege.(2) Autoritatea contractantă nu are dreptul de a diviza contractul de achiziţie publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică şi nici de a utiliza metode de calcul care să conducă la o subevaluare a valorii estimate a contractului de achiziţie publică, cu scopul de a evita aplicarea procedurilor de atribuire reglementate de prezenta lege”.
- Legea 98/2016 privind achiziţiile publice, actualizată, articolul 11 (1)

“Nu ştiu io d-astea”

“Ce firmă? Ăştia care sunt? Aşa, şi? O fi fost (Ana Maria Cârjan, educatoare la Tătărani – n.r.). Nu-i angajez eu ca educatori şi nu văd legătura cu mine, unde vreţi să ajungeţi. A (în privinţa apartamentului), nu ştiu... Nu e, domnule, nicio lucrare spartă. N-a fost niciodată spartă în două. E un kilometru într-un cap şi un kilometru în alt cap. Nu... da... sunt lucrări diferite. N-are nicio treabă, sunt răutăţi. Am fost verificaţi şi de Curtea de Conturi, puteţi să verificaţi (noi am întrebat explicit de ANAP şi cu text de lege – n.r.). Sunt răutăţi. Nu mai ai voie să faci nimic în lumea asta...”, ne-a declarat primarul Bogdan Ştefan, de data aceasta cam necăjit.

Ghinionul lui Bogdan Ştefan este că a fost văzut, acum câteva zile, la o cafea, într-un mall din Râmnicu Vâlcea, fix cu Ana Maria Cîrjan. Şi nu era prima dată. Lumea o fi rea, dar firma Conexala SRL a executat lucrări, în Băbeni, supervizate de unchiul Anei Maria Cîrjan. Cum a reuşit frumoasa solistă de muzică folclorică, doar din salariu, Ana Maria Cîrjan, să devină în scurt timp proprietară a unui apartament în Râmnicu Vâlcea, pe Bulevardul Dem Rădulescu a evitat edilul să se pronunţe. Nici noi n-am mai insistat. Era şi un picuţ cam greu, că abia ne puteam reprima râsul.

Sursa foto Ana Maria Cârjan: contul personal de Facebook.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...