Special

Record mondial atins de un veteran de război din Vâlcea

• La 110 ani, Ilie Ciocan este cel mai longeviv combatant din Al Doilea Război Mondial • Este şi cel mai vârstnic locuitor al României

Vâlcea intră într-o carte a recordurilor mai puţin scrisă, cea a luptătorilor din a doua conflagraţie mondială, graţie longevităţii dovedite de lt. (r) Ilie Ciocan (110 ani), devenit între timp cel mai longeviv combatant din lume în Al Doilea Război Mondial.

În septembrie, moş Ciocan, eroul din Cremenari va împlini 11 ani. Faptele sale de luptă, cunoscute îndeosebi de familie, fac din veteranul vâlcean un simbol imposibil de trecut cu vederea. În, plus, lt. (r) Ilie Ciocan este şi cel mai vârstnic locuitor al României.

O zi dedicată istoriei şi sacrificiului

Astăzi, 29 aprilie, România a celebrat Ziua Veteranilor de război, iar Vâlcea se poate lăuda cu unii dintre eroii care au dovedit o longevitate greu de atins.

„În Galicea trăieşte cel mai vârstnic VETERAN de război din lume, din cel de-al doilea război mondial! Este şi cea mai vârstnică persoană, în viaţă din România! Este onorant pentru noi, ne mândrim cu domnul Ilie Ciocan şi felicităm familia dansului pentru îngrijirea deosebită pe care i-o poartă”, a punctat primarul comunei Galicea, Florin Mărăcine.

În acelaşi timp, atenţia autorităţilor judeţene s-a concentrat spre camarazi de-ai veteranului din Galicea, culmea, mulţi dintre aceştia locuind într-un areal apropiat.

Camarazi de război, vecini de localitate

„Cu ocazia Zilei Veteranilor de Război, am fost la Băbeni, în vizită la unul dintre cei mai vârstnici veterani de război ai ţării. Am avut bucuria de a-l revedea pe locotenent colonel (în retragere) Marin T. Mastraghin, care, în luna septembrie, va împlini venerabila vârstă de 102 ani. În semn de recunoştinţă şi preţuire pentru sacrificiile făcute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar şi pentru izbânda obţinută în lupta cu timpul, i-am acordat domnului Marin Mastraghin o diplomă de excelenţă şi câteva mici cadouri. Veteranii de război ar trebui să fie repere morale pentru noi toţi, ei sunt cei care în cele mai grele vremuri au pus independenţa şi integritatea ţării mai presus de propria viaţă!”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu.

Ceremonii de omagiere a veteranilor de război ai Armatei Române au fost organizate în aproape toate localităţile judeţului.


 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...