Sub Lupă

Buget vechi, tensiuni noi la Prundeni

Un consilier local acuză conducerea Primăriei de ilegalităţi în gestionarea documentelor emise de CL

S-a votat, a fost consemnat, dar la Prefectură şi în execuţia bugetară ulterioară s-a pus în practică altceva. Aceasta este versiunea pe care un consilier local din Prundeni o consideră ca fiind cea mai aproape de realitate, după ce a constat cu stupoare că semnătura sa de pe anexele bugetului local din 2023 a fost modificată.

În 16 februarie 2023, Răzvan Coşerea a fost cel care a condus şedinţa Consiliului Local Prundeni, în calitate de preşedinte, iar discuţiile din comisiile de specialitate, ca şi amendamentele aduse în şedinţa ordinară a consiliului, au dus la un vot unanim, 13 din 13, pentru aprobarea bugetului.

Apoi au venit surprizele

Abia acum câteva zile, odată cu consultarea bugetului votat anul trecut, lui Răzvan Coşerea i-a sărit în ochi faptul că pe documentele trecute de viza de legalitate a Prefecturii Vâlcea şi întoarse la Primăria Prundeni semnătura sa diferă în mod flagrant, cea de pe anexele hotărârii CL diferind faţă de cea pe care o recunoaşte.

„Aseară (08 ianuarie) am sesizat acest lucru. Bănuiala mea este că după votul exprimat de noi în consiliu, anexele au fost înlocuite cu unele favorabile planurilor doamnei primar. Este un mod de lucru care o caracterizează. Probabil au fost modificaţi indicatori financiari la diverse obiective de investiţii. Acum sunt nevoit să caut originalul documentului semnat în şedinţa din 16.02.2023 pentru a vedea în ce parte s-au direcţionat banii”, povesteşte consilierul local.

Din punctul său de vedere, modificările, inclusiv a semnăturii sale, puteau să apară numai în perioada 16-21 februarie, timp în care documentaţia a fost pregătită pentru a fi expediată către primar şi Prefectura Vâlcea, pentru obţinerea vizei de legalitate. În acelaşi timp, consilierului Coşerea îi par suspecte anumite investiţii derulate în ultimii doi ani în comună, ca şi lipsa de transparenţă a primarului Munteanu în prezentarea proceselor verbale de recepţie a acestora.

„Au fost investiţii destul de mari: asfaltări, realizare rigole etc. Ciudat este că nu ni s-a prezentat niciodată procesul verbal de recepţie al acestor lucrări, chiar şi atunci când am insistat. Am încercat să am o discuţie cu doamna primar chiar astăzi. A dat vina pe câteva angajate, acestea au venit în birou şi au spus că nu ştiu nimic despre această documentaţie, după care doamna primar a avut o izbucnire şi ne-a spus că nu contăm, că nu putem face nimic, că oricum nu o interesează şi că şi-a mai luat un apartament în Costineşti. O să fac o sesizare şi către Instituţia Prefectului, dar nu ştiu câte speranţe să îmi pun într-o rezolvare pe această cale”

Răzvan Mihai Coşerea, consilier local, Prundeni

„Am legea de partea mea!”

Pentru primarul din Prundeni, chestiunea ţine mai mult de debutul unui an electoral decât de o posibilă măsluire a bugetului local. „A început deja campania electorală?”, întreabă curioasă Cristina Munteanu.

„Mai am şi eu ieşiri nervoase”, se scuză aceasta faţă de replicile schimbate azi cu Răzvan Coşerea. „Vă spun însă că am legea de partea mea! Nu există instituţie care să nu fi verificat activitatea noastră din ultimii ani şi nu a ieşit la iveală nimic suspect. Avem constant verificări de la Curtea de Conturi, de la ANAF, de la Prefectură. Cum să falsific datele din buget? Ajustări, da, se fac! În momentul în care ai adresele de la ANAF pe repartizarea sumelor defalcate, în momentul în care Consiliul Judeţean alocă la început de an sumele necesare bugetelor locale, atunci apar şi ajustările. În rest, lucrezi pe un buget estimat la început de an. Dacă domnul consilier Coşerea nu are încredere într-un demers faţă de Prefectură, atunci în cine o să aibă încredere? Dacă avem instituţii de control, atunci la ele apelăm şi în ele ne punem speranţa să rezolve aceste dileme”, susţine Cristina Munteanu.

În februarie 2023, toţi consilierii locali din Prundeni au aprobat un buget local cu o valoare de 4.775.000 lei, din care 3.662.000 lei proveneau din surse proprii. Sigur, ulterior au fost făcute corecţii, pe măsură ce diverse alte surse de finanţare au fost identificate şi accesate.

„Eu sper ca şi anul acesta să pornim la drum cu acelaşi buget, ba poate chiar cu unul mai mare”, se declară încrezătoare Cristina Munteanu.
 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...