Sub Lupă

Toamna se numără batjocura edililor. Cum arată şcolile dezastru ale Vâlcii

Şcoli şi grădiniţe prin acoperişul cărora se scurge apa. Grupuri sanitare cu alimentare de la reţeaua de apă care nu este certificată sanitar şi alte unităţi şcolare care nu au nici măcar o fosă septică. O adevărată bătaie de joc, în condiţiile în care acestea se află în localităţi unde aleşii îşi permit să aloce sute de mii sau milioane de lei pentru concerte publice, parcuri uneori prost făcute sau închise cu lacăt ori pentru echipe de fotbal în ligi competiţionale fără vreo miză.

Versiuni oficiale şi primari revoltaţi

Comunicatul Prefecturii Vâlcea referitor la eternele probleme din şcoli şi grădiniţe punctează sumar: “Conform datelor DSP Vâlcea, în ceea ce priveşte avizele sanitare de funcţionare, până în acest moment din cele 390 unităţi de învăţământ, 351 sunt autorizate, iar 39 sunt curs de autorizare. Potrivit ISU Vâlcea în ceea ce priveşte avizele/autorizaţiile de securitate la incendiu, din cele 422 de clădiri:

• 77 sunt autorizate
• 58 sunt neautorizate (din care 38 de şcoli deţin aviz de securitate le incendiu, iar 20 de şcoli nu deţin autorizaţie
• 287 clădiri nu necesită autorizaţie de securitate la incendiu, deoarece au fost puse în funcţiune înainte ca legislaţia să prevadă această obligaţie şi nu le-au fost aduse modificări care să intre sub incidenţa actelor normative ce reglementează această obligativitate”.

De la Inspectoratul Şcolar aflăm totuşi că situaţia avizelor sanitare de funcţionare nu este chiar atât de roză pe cât pare. În raportul prezentat în urmă cu o săptămână în cadrul Colegiului Prefectural, din 383 de unităţi şcolare 353 aveau avize în regulă, 26 nu deţineau un astfel de act, iar alte 4 erau în curs de avizare. Motivul în cazul celor 26 de şcoli şi grădiniţe fără aviz sanitar era unul simplu: “nu au apă curentă, grup sanitar interior sau nu sunt racordate la canalizare”.

Din cele 26, 7 unităţi şcolare nu au nici la această oră apă curentă sau un racord la canalizare-fosă septică. Altele fiinţează în localităţi unde chiar DSP a semnalat probleme la potabilitatea apei distribuite în reţeaua publică.

Realitatea pictată roz în comunicatul de presă al Prefecturii are totuşi o faţă mai hâdă care se ascunde fix în anexele raportărilor venite de la ISU, DSP şi ISJ. Epicentrul problemelor pare să fie în oraşul Bălceşti: unde Liceul Tehnologic Petrache Poenaru, Şcoala Generală Otetelişu, Grădiniţa cu Program Normal Goruneşti, Şcoala Primară Goruneşti, Grădiniţa cu Program Normal Beneşti, Şcoala Primară Beneşti, Grădiniţa Primară Cârlogani şi Şcoala Primară Cârlogani nu au avize sanitare. Dar chestiunea este negată cu indignare de către primarul Constantin Aleca.

“Le-am făcut containere!”

Alesul din Bălceşti spune că nu are nicio problemă la avizarea sanitară în afară de pavimentul de lângă şcoală sau două-trei pardoseli crăpate. “Au toalete, au apă curentă, au canalizare şi fose septice. Le-am pus şi boilere. Toate şcolile şi grădiniţele au astfel de dotări. Nu le-am făcut în interior, le-am făcut containere afară. Nu avem probleme cu nicio şcoală din acest punct de vedere. Sunt nişte chestiuni cu 2-3 şcoli unde nu mai avem elevi. La Cârlogani sunt necesare lucrări de consolidare a fundaţiei. Sper să le prindem într-un proiect viitor. E posibil să mai închidem din ele, dacă nu vor mai fi elevi pe satele respective!”, susţine primarul Aleca.

Cam câtă încredere se poate acorda edilului din Bălceşti vedem din raportările remise Prefecturii:

• “Grădiniţa PN Goruneşti Bălceşti, Şcoala primară Goruneşti Bălceşti, Grădiniţa PN Beneşti şi Şcoala primară Beneşti, Grădiniţa PN Cârlogani şi Şcoala primară Cârlogani Bălceşti funcţionează în clădiri vechi, degradate, cu paviment necorespunzător, acoperiş deteriorat, grupuri sanitare necorespunzătoare, fără racord la canalizare.
• Grădiniţa PN Cârlogani Bălceşti, Şcoala primară Cârlogani Bălceşti nu dispun de apă curentă.
• Grădiniţa PN Goruneşti, Şcoala primară Goruneşti, Grădiniţa PN Beneşti şi Şcoala primară Beneşti, Grădiniţa PN Cârlogani şi Şcoala primară Cârlogani nu dispun de spaţiu corespunzător depozitării produselor alimentare tip lapte şi corn.

”La mine nu a venit nimeni în control!”

Alt edil, alte bube şi alt mod de a aborda discuţia când vine vorba de neconformităţi în asigurarea condiţiilor normale de învăţământ. Lungeşti, comună administrată de Tiberiu Costea, fost prefect de Vâlcea, figurează pe lista neagră DSP şi ISJ cu o şcoală primară şi o grădiniţă lovite de chestiuni simple: lipsa împrejmuirii şi deţinerea unei surse proprii de apă neinvestigată sanitar.

”E absurd! Am şi canalizare şi alimentare cu apă, iar toate instituţiile din localitate, inclusiv Şcoala Lungeşti şi Grădiniţa Lungeşti Fumureni, sunt racordate la aceste reţele. Au toaletele în interior. Nu a venit nimeni în control sau să facă o verificare în ultimii doi ani. Investiţiile astea sunt făcute de mai bine de 4-5 ani. Cred că un aviz sanitar a fost obţinut de atunci. Am fost şi eu prefect, aşa că ştiu mai bine cu ce se mănâncă lucrurile. Cred că cineva din instituţiile astea mai face şi un copy/paste după rapoarte mai vechi”, susţine Tiberiu Costea.

O situaţie mai alarmantă legată furnizarea apei în şcoli este cea din Oteşani, unde 2 unităţi din satul Cârstăneşti dispun de apă curentă, însă sistemul public nu este autorizat sanitar.

Pierdut proiect grădiniţă, găsit primar uituc

În comuna Popeşti, primarul Aurora Măgură se dă mai mult sau mai puţin de ceasul morţii să obţină un aviz sanitar pentru grădiniţa din satul Dăeşti. Partea proastă e că îi vine mereu să o lase baltă sau măcar să amâne de pe an pe altul din motiv de lipsă la inventar din arhiva oficială de documente a primăriei.

”Avem o grădiniţă care a fost finalizată în 2015. Nici nu se pune problema să nu îndeplinească condiţiile de avizare. Ideea e că, totuşi, nu mai găsim proiectul grădiniţei, nici actele de recepţie. Nu eram eu primar, dar colegele spun că le-au luat cei de la Poliţie pentru o anchetă. Le-am făcut adresă, dar nu mi-au răspuns. În fine, nu avem niciun act care să ne permită să solicităm avizul sanitar", declară primăriţa din Popeşti.

Mălaia, buget mare, dar alimentare cu apă menajeră şi canalizare în stadiul de proiect. Totuşi, situaţie neconformă cu rapoartele DSP şi ISJ

În situaţia prezentată în şedinţa de Colegiu prefectural, şi comuna Mălaia apare cu şcoala din centru şi cu grădiniţa Ciunget ca neavînd avize sanitare de funcţionare. Pare bizar, având în vedere că localitatea de pe Valea Lotrului are un buget mare. Primarul Gheorghe Dinculescu se arată contrariat de raportare şi, cinstit vorbind, realitatea de la faţa locului i-ar cam da ceva dreptate.
“Cum să nu aibă aviz de funcţionare? Au aviz amândouă. Şi Şcoala Mălaia, şi structura Grădiniţa cu Program Normal Ciunget. Au toaletele chiar noi, moderne, adică amenajate de câţiva ani, nu de când sunt eu primar, în incintele clădirilor unităţilor respective. Au condiţii foarte bune, puteţi veni oricând să le vedeţi. Nu ştiu ce se raportează la Inspectoratul şcolar şi de ce apar acolo. O voi întreba şi eu pe doamna director de la şcoală, că nu înţeleg ce se raportează. Sistemul de alimentare cu apă are autorizare cu toate avizele pentru apă menajeră, nu apă potabilă, la toalete e nevoie doar de apă menajeră. Canalizare nu există, dar sunt fose septice, canalizarea o facem abia acum, am obţinut finanţare prin Anghel Saligny. Ce pot să vă mai spun este că anul trecut am fost la minister, chiar pentru nişte avize. Am observat că în fişa cadastrală apare şi vechea toaletă din curtea şcolii, care se afla deasupra fosei şi chiar le-am spus la minister că aceea nu mai e funcţională de mulţi ani, e doar construcţia deasupra fosei. Fosă care a fost vidanjată la sfârşitul primăverii. Totul e reperat, unde a fost nevoie, zugrăvit, suntem pregătiţi corespunzător pentru începerea noului an şcolar. Repet, puteţi veni şi verifica oricând. Mai mult, avem proiect făcut pentru lucrări de reabilitare termică şi energetică, atât pentru şcoală, cât şi pentru grădiniţă, depus încă de anul trecut, în decembrie pentru finanţare de la Fondul de Mediuö, ne-a spus Gheorghe Dinculescu.

Situaţie în curs de îmbunătăţire permanentă la Racoviţa. La începutul anului trecut nu existau nici fose

Şi la Racoviţa, în Ţara Loviştei, apar două unităţi şcolare fără aviz sanitar, Şcoala Balota şi Grădiniţa cu Program Normal Balota, practic două clădiri situate în aceeaşi curte, aproape una lângă cealaltă, în satul amintit din micuţa comună. Ele nu apar în raportul Inspectoratului Şcolar nici în curs de avizare. Primarul Ion Narcis Iliescu confirmă situaţia şi explică de ce încă e aşa.
“Cele două unităţi nu au mai fost avizate sanitar de foarte mulţi ani. Anul trecut a fost şi scandalul legat de această problemă de la noi care a apărut inclusiv în presa centrală. Nici fose nu aveau. Acum, situaţia e total diferită, am amenajat fose, am tras apă curentă menajeră, dar abia am solicitat DSP avizarea, au fost reprezentanţi ai direcţiei într-o vizită şi cred că mai urmează una. La şcoală, am amenajat toaletă în incinta clădirii, dar la grădiniţă am renovat-o pe cea din interior şi încă nu suntem nici noi mulţumiţi. Cred că soluţia va fi să construim un corp nou de clădire destinat toaletelor între clădirile şcolii şi grădiniţei, astfel încât elevii şi profesorii să nu mai fie nevoiţi să iasă din clădire. Nu avem finanţare de la nimeni, ne-am descurcat noi, de la bugetul local, cum am putut. Pe Anghel Saligny am prins finanţare pentru alte două proiecte mari, asfaltarea mai multor drumuri şi amenajarea unui centru multifuncţional destinat zonelor cu procent mare al locuitorilor care se confruntă cu un grad ridicat de sărăcie. E corectă raportarea forurilor judeţene, dar eu cred că foarte curând vom obţine şi avizele sanitare pentru şocală şi grădiniţă. Şi la şcoala mare am reparat şi renovat toată vara, încă mai avem mici detalii de pus la punct, avem de betonat un mic platou pentru festivităţi, ne-au întârziat un pic ploile”, ne-a declarat edilul din Racoviţa.

Aviz ISU în aer! Firmele încă fug de Suteşti din cauza problemelor financiare generate de bani sparţi cu nemiluita pe câmpeneşti grandomane

La Suteşti, situaţia e mult mai delicată, în sensul că nu sunt speranţe mari de de obţinere ale avizelor pentru şcoala şi grădiniţa din centrul localităţii anul acesta, dar nu sanitară, cum apare în raportul IŞJ, ci pentru situaţii de urgenţă. Marile probleme financiare cu care se confruntă administraţia locală după mari investiţii păguboase făcute anterior, unele chiar fictive, după cum arată cercetările organelor competente, sau bani aruncaţi cu nemiluita pe lăutari şi câmpeneşti grandomane de conducerile anterioare, afectează în continuare comuna vâlceană.
“Nu avem nicio problemă de ordin sanitar cu şcoala şi grădiniţa, ambele au toalete amenajate în incintele clădirilor, au condiţii cel puţin decente, sunt racordate la reţeaua de apă, au fose... Problema e că nu reuşim să obţinem avizul ISU, unul care nu a mai fost solicitat de nici nu mai ţine minte nimeni când. Am depus documentaţia, ni s-a dat un termen, nu vrea nicio firmă să vină să ne efectueze lucrarea, abia acum am găsit o firmă de profil la Craiova al cărei conducător ne-a promis că se gândeşte. Lucrarea e şi scumpă, costă între 25.000 şi 30.000 de lei, noi nu prea avem bani şi... nu au încredere. Asta e”, ne-a declarat primarul localităţii, Alin Dumbravă, aflat la primul mandat.


Trebuie spus că încă foarte mulţi primari refuză comunicarea cu presa pe astfel de subiecte de mare interes general. Cea mai mare parte sunt foarte greu de găsit şi la primării, la faţa locului şi cu documentele pe masă, cum s-ar spune. Se apropie şi sezonul rece şi vom insista şi cu situaţia asigurării încălzirii, stocurilor de combustibili, acolo unde e cazul, cu atât mai mult cu cât România se confruntă şi cu o criză a preţurilor şi e interesant de aflat la ce alte capitole ale bugetelor locale s-au făcut ajustări, dacă s-au făcut, pentru a proteja încălizrea şcolilor şi grădiniţelor. Informaţiile preliminare arată că în Vâlcea mai sunt sub 10% unităţi şcolare (41, în 2021), majoritatea grădiniţe cu o singură grupă, care au încălzirea asigurată de sobe pe lemn sau cărbune.


 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...