Sub Lupă

Acuzaţii grave de deturnare de fonduri la Primăria Galicea: 500.000 de lei luaţi de la o alimentare cu apă şi trecuţi la drumuri

Consilieri locali îi acuză pe primarul Florin Mărăcine şi contabila Floarea Clenci că i-au indus în eroare şi au completat retroactiv documentaţia unui proiect de hotărâre

Primăria Galicea a bugetat, la început de an 2022, o lucrare cu 800.000 de lei, “Extindere sistem de alimentare cu apă în satele Galicea şi Valea Râului”. Pe 31 martie a.c., însă, revine şi trece prin consiliul local o hotărâre prin care reduce suma respectivă, retrăgând din ea 551.000 de lei şi alocând 501.000 de lei pentru capitolul 84 Drumuri. Atât consilieri ai PSD, cât şi aleşi de la PNL, susţin că respectiva hotărâre nu a avut la documentaţia obligatorie referatul de necesitate întocmit de aparatul de specialitate din subordinea primarului, situaţie care poate fi lesne verificată de instituţiile competente. Dacă se confirmă, acuzaţiile reprezentanţilor comunităţii sunt deosebit de grave, existând indicii rezonabile că s-ar fi produs o deturnare de fonduri, faptă sancţionată de Noul Cod Penal.

“Ştiu cum sună, dar credeţi-ne, noi am aflat abia după şedinţă, la zile bune. A fost o hârtiuţă fluturată de doamna contabil a instituţiei (care ţinea şi loc de secretar n.r.), în discuţia dinaintea şedinţei, de care nu mai ştia decât primarul, cel puţin asta a rezultat din lămuririle pe care le-am cerut ulterior, iar noi am fost atenţi doar la celelalte proiecte (modificări de sume – n.r.), unde erau sume mici, oricum, incomparabil cu această diferenţă. Şi la unele din celelalte am avut, câţiva, unele observaţii, dacă îmi amintesc bine. Ca, ulterior, să vedem că a fost aprobată şi acea sumă imensă, e vorba de cinci miliarde de lei vechi, nu avea cum să ne scape neobservată o asemenea sumă. Vă spun sigur că noi nu am votat în cunoştinţă de cauză asemenea lucru”, ne-a declarat unul dintre cei patru consilieri cu care am stat de vorbă. Şi toţi patru susţin, în mare, acelaşi lucru, indicând chiar că, la un moment dat, contabila primăriei, Floarea Clenci, era foarte panicată de situaţie, scuzându-se că aşa i-a dispus primarul şi nu a avut ce face.

Am rupt uşa la program scurt, nu stăm de vorbă cu presa

Totuşi, în discuţia cu noi, chiar în ziua apariţiei acestui articol, Floarea Clenci a adoptat o atitudine refractară. “Domnule, azi a fost program scurt de lucru (programul se încheia la ora 14.00, noi am reuşit să o contactăm telefonic între 14.10 şi 14.15), am plecat de la primărie, nu pot vorbi fără acte în faţă. Sunt şi la volan, că acum am plecat. Faceţi-mi ceva scris şi vorbim de luni încolo. De fapt, nu eu trebuie să vă răspund, ci conducătorul instituţiei”, ne-a luat tare contabila primăriei. Am insistat, totuşi, să spună dacă proiectul respectiv de hotărâre a consiliului local a avut referat de necesitate ataşat la documentaţie, aşa cum prevede legea. N-a găsit altă formulă de evitare a dialogului decât să ne paseze telefonul soţului, cu care era în maşină: “Înţeleg că dumneavoastră vă faceţi datoria, dar nu ne judecaţi pe noi acum. Sunt soţul, şi eu lucrez în primărie, am încheiat programul de lucru. La revedere!”

“(1) Schimbarea destinaţiei fondurilor băneşti ori a resurselor materiale alocate unei autorităţi publice sau instituţii publice, fără respectarea prevederilor legale, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor provenite din finanţările obţinute sau garantate din fonduri publice. Reviste (4)
(3) Tentativa se pedepseşte.”
- Noul Cod Penal, actualizat, Art. 307 – Deturnarea de fonduri

Lucrări la drumuri aparent demarate fără achiziţie publică

Cum primarul şi-a făcut un obicei de a nu-i răspunde la telefon semnatarului acestor rânduri pentru a stabili o întâlnire, nu-i rămâne acum decât să răspundă în faţa organelor de cercetare. În paralel, am putut verifica faptul că primăria s-a apucat de lucrări la unele drumuri, dar încă nu apar achiziţii publice de lucrări în sistemul electronic. Ceea ce agravează şi mai mult eventualele concluzii care se pot trage până acum în privinţa gestionării fondurilor publice de către Primăria Galicea. Săptămâna trecută a început betonarea străzii Hotarului (în continuarea lucrărilor executate de Valrob SRL până în decembrie anul trecut) şi Uliţa lui Badea.

Funcţionari puşi să jure pe Biblie, în faţa a doi călugări, că nu scot documente din primărie pentru presă

Marţi, 30 august, a fost încă o zi cu idei năstruşnice ale primarului Florin Mărăcine la Primăria Galicea. Omul pur şi simplu a chemat doi călugări de la o mare mânăstire din Vâlcea să ţină slujbe în sediul administraţiei locale, chipurile pentru alungarea duhurilor rele aciuate între pereţii instituţiei, cauzatoare de dihonie de care el ar fi străin. Că nu e deloc străin şi nici vreun pios o dovedise deja când a pus “cruce” festivalului Teodosie Rudeanu. De fapt, Ziua comunei era organizată în ziua morţii lui Teodosie Rudeanu, care este înhumat la Fostul Schit Flămânda (Galicea). Şi pentru a cinsti memoria cronicarului şi omului de încredere al lui Mihai Viteazul, fostul edil şi comunitatea organizau în fiecare an un parastas şi un simpozion ştiinţific. De când a ajuns primar Mărăcine, a rămas doar paranghelia de pe stadion. Nu putem decât să ne imaginăm penibilul simţit de funcţionarii locali în momentele în care au fost puşi să jure pe Biblie că nu scot documente din instituţie pentru presă.









 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...