Actualitate

Mateescu: CSM a solicitat o salarizare corectă, nu un privilegiu pentru judecători!

Bogdan Mateescu, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a reacţionat public la o zi după ce ministru justiţiei Stelian Ion a pus la dispoziţia unor jurnalişti o adresă din partea forului din care reieşea că acesta solicită Guvernului majorarea salariilor cu 25% pentru toţi judecătorii de la curţile de apel, tribunale şi judecătorii, ale căror indemnizaţii sunt mai mici faţă de cele ale magistraţilor de la instanţa supremă, CSM sau Inspecţia Judiciară. Judecătorul vâlcean reaminteşte faptul că a solicitat şi abrogarea pensionării anticipate a magistraţilor, apreciind ca incorectă situaţia în care magistraţii pensionari să aibă pensia mai mare decât salariul. Totodată, Mateescu precizează că a solicitat ministerului o salarizare corectă, nu un privilegiu pentru colegii săi judecători.


“Am solicitat abrogarea pensionării anticipate a magistraţilor, iar CSM a emis un punct de vedere favorabil in acest sens.
Am precizat încă din 2019 că este incorect ca magistraţii pensionari să aibă pensia mai mare decât salariul (deşi prin propunerea vizând legile justiţiei înaintat şi apoi retras de facto de actualul ministru al justiţiei se mentinea aceeaşi paradigmă incorectă).

Am acordat atenţie funcţiei de control reglare de fiecare dată. Am convocat Secţia să aprecieze asupra suspendării din oficiu a unor judecători când s-au pus probleme de acest tip şi o voi face fără să ezit. Am înaintat în temeiul art. 45 din Legea 317/2004 sesizări către Inspecţia Judiciară pentru verificări ori de câte ori s-a pus problema în spaţiul public a unor posibile inadecvări. Şi, în calitatea pe care o am, o voi mai face fără rezerve. Şi multe altele.

Cred cu tărie în ideea de responsabilitate în general şi în magistratură în special.
În egală măsură cred că drepturile judecatorilor trebuie respectate. Şi o fac indiferent de atitudinea publică a unora sau altora pentru care principiul reprezintă de fapt propria apreciere aplicabilă diferit de la caz la caz şi nu regula neutră, care să funcţioneze indiferent de persoană. Eu nu acţionez să satisfac o bulă virtuală sau vreun soi de grupare electorală mai zgomotoasă sau nu, nu am campanii de PR şi nu stau toată ziua la TV unde să tot vorbesc şi apoi să mă tot contrazic, ce am de spus spun, ce am de făcut fac, atât cat pot eu şi indiferent cine se supără.
Şi da, am solicitat ministrului justiţiei să respecte dreptul judecătorilor şi să asigure o salarizare unitară faţă de ei. O voi face şi pentru procurori.

Iar asta nu înseamnă o majorare salarială de 25% cum în mod revoltător de incorect se prezintă, întâmplător concomitent, intr-o parte a presei, ci aplicarea unei valori de referinţă egală pentru toţi, cum zice legea şi Constitutia, cu respectarea limitelor prevăzute de art. 38 alin 6 din Legea 153/2017. Întotdeauna cu respectarea legii.
Sa fie clar, judecatorii de bună credinţă, care sunt cei mai mulţi, vor fi apăraţi şi drepturile lor trebuie recunoscute. Cei care greşesc vor suporta rigorile legii în condiţiile acesteia.

NU privilegiilor, dar categoric DA standardelor statului de drept!”, precizează preşedintele CSM.
Deci, dincolo de supărări, manipulări şi orice vreţi voi, haideţi să vorbim mai puţin şi să începem, în sfârşit, să rezolvăm probleme. S-au strâns prea multe, ar cam fi timpul...”, a precizat preşedintele CSM

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...