Economic

Cresc salariile în privat. Jumătate din companii se văd nevoite să facă asta

Un nou studiu Randstad Romania HR Trends reflectă o tendinţă a angajatorilor români de a recurge la majorarea salariilor pentru păstrarea angajaţilor în companie.

Astfel, peste 70% dintre respondenţi estimează că salariile din compania unde lucrează sunt la acelaşi nivel cu al competiţiei, în timp ce sunt dispuşi să majoreze salariile pentru a-şi păstra angajaţii. În acelaşi timp, gestionarea creşterii costurilor salariale provocate de inflaţie pare a fi cea mai mare provocare pentru mai mult de jumătate dintre angajatorii români.

Provocări majore în recrutare

În ceea ce priveşte planurile de angajare în 2023, 33% dintre respondenţi se aşteaptă la o creştere a numărului de angajaţi, 50% nu vor angaja în acest an, iar 6% anticipează o scădere a numărului de angajaţi. IT&C, Producţie şi FMCG sunt sectoarele care necesită cel mai mare volum de angajări, conformul studiului Randstad Romania HR Trends 2023.
Aproximativ jumătate dintre companiile participante care au poziţii deschise în acest an declară că fac angajări datorită creşterii afacerii. Printre alte motive semnificative pentru noi angajări se află nevoia de noi competenţe în organizaţie, diversificarea afacerii şi fluctuaţia de personal.

Majoritatea companiilor caută candidaţi în departamentele de vânzări sau IT. Respondenţilor le este cel mai dificil să angajeze în departamentele de marketing/comunicare (tradiţionale), vânzări şi achiziţii.

În 2023, implicarea oamenilor devine principala provocare în managementul resurselor umane. Randstad HR Trends 2023 identifică următoarele aspecte pe care companiile le consideră provocări privind forţa de muncă, în acest an:
- menţinerea angajaţilor implicaţi - 63%,
- atragerea talentelor - 62%,
- gestionarea aşteptărilor privind compensaţiile şi beneficiile - 58%,
- păstrarea performerilor de top şi dezvoltarea liderilor talentaţi - 57%,
- gestionarea cifrei de afaceri ridicate - 32%,
- brandul de angajator - 32%,
- deficitul de talente locale - 32%,
- gestionarea deficitului de competenţe - 31%,
- angajarea de noi membri în echipă - 29%,
- asigurarea sănătăţii mintale a angajaţilor - 21%,
- alinierea programului de lucru flexibil cu nevoile afacerii - 13%.

Săptămâna de lucru de 4 zile mai aşteaptă

Programele de formare reprezintă soluţia pe care majoritatea companiilor respondente sunt dispuse să o implementeze pentru a gestiona provocările ce ţin de resurse umane menţionate de mai sus (76%), urmate de creşterea salariilor (57%), opţiuni de lucru mai flexibile pentru angajaţi (37%), pachete de beneficii personalizate (33%), angajarea de talente din alte ţări (24%), creşterea utilizării contractorilor angajaţi extern (15%), externalizarea funcţiilor de afaceri (6%) şi angajările în regim part-time (4%).

Piaţa forţei de muncă este dominată de munca flexibilă, fie hibridă, fie complet la distanţă. 82% dintre respondenţi consideră că o săptămână de lucru de 4 zile este imposibil de gestionat, doar 3% intenţionează să o implementeze pentru a-şi susţine angajaţii să-şi îmbunătăţească echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată, iar 13% intenţionează să o testeze.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...