Actualitate

Regiunea Olteniei îşi face planuri comune cu implicarea fiecărui judeţ

Preşedintele Comitetului de Dezvoltare Regională, Ion Prioteasa, propune implementarea proiectului „Autostrada Sudului”

Consiliul de Dezvoltare Regională al Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud–Vest Oltenia s-a întrunit joi după-amiază, în localitatea Călimăneşti-Vâlcea, într-o şedinţă ordinară, pe ordinea de zi regăsindu-se şi validarea mandatului de preşedinte al CDR al lui Ion Prioteasa, preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj. La întâlnire au mai participat preşedintele CJ Olt şi vicepreşedinte al CDR, Paul Stănescu, preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, primari şi viceprimari de comune şi oraşe din judeţele Olteniei.

Investiţiile în drumuri, punct principal pe ordinea de zi

Consiliul pentru Dezvoltare Regională al Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud–Vest Oltenia a adoptat, joi, 2 august, o hotărâre prin care judeţele Dolj, Olt, Mehedinţi, Gorj şi Vâlcea susţin menţinerea infrastructurii de drumuri între principalele sectoare care trebuie să primească finanţare în perspectiva exerciţiului bugetar 2014-2020 al Uniunii Europene. Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj şi totodată al Consiliului pentru Dezvoltare Regională (CDR), Ion Prioteasa, a afirmat că ar fi o gravă eroare ca alocările din fonduri europene pentru finanţarea investiţiilor în reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de drumuri să fie diminuate. „Există un curent care vorbeşte despre alocarea de sume mai mici pentru drumuri. Eu cred că ar fi o gravă greşeală, pentru că, dacă ne uităm la priorităţile comunităţilor locale şi la ceea ce îşi doresc oamenii, primele două lucruri pe care le vor sunt drumurile şi apa. Din cele mai multe puncte de vedere, Programul Operaţional Regional (POR) este cel mai performant, cel mai aproape de cetăţean, cel mai bine pus în valoare şi chiar putem spune că dacă am realizat ceva în aceşti ani care au trecut au fost din aceşti bani care au venit pe POR, respectiv peste 600 milioane de euro. Cred că sunt în asentimentul tuturor când spun că POR a fost un succes, fiind unul dintre cele mai accesate programe cu fonduri europene. De ce? Tocmai pentru că prin acest program s-au prevăzut fonduri pentru reabilitarea, modernizarea şi îmbunătăţirea infrastructurii de drumuri. Sunt total de acord cu adoptarea unei hotărâri de către CDR prin care noi, cei care reprezentăm judeţele Olteniei, să spunem clar care este punctul de vedere al Olteniei, respectiv menţinerea infrastructurii de drumuri între sectoarele principale finanţate prin fonduri europene”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj şi al CDR, Ion Prioteasa.

Printre obiectivele comune propuse de Ion Prioteasa se numără şi autostrada sudului, la această oră niciunul dintre municipiile reşedinţă de judeţ din Oltenia nefiind conectat la o autostradă.

Autostrada Olteniei, numitor comun pentru cele cinci judeţe

Totodată, Prioteasa a propus ca, în perspectiva exerciţiului bugetar al Uniunii Europene aferent perioadei 2014-2020, judeţele Olteniei să-şi stabilească câteva obiective comune pentru a fi finanţate. „De-a lungul timpului, cele cinci judeţe ale Olteniei şi-au dat mâna şi cred cu tărie că aici a fost cea mai bună conlucrare dintre toate cele opt regiuni de dezvoltare. Nu există niciun judeţ din cele cinci care să nu fi avut acces la fonduri şi care să fi fost tras pe dreapta. Este nevoie de o dezvoltare proporţională şi de o echilibrare pe care trebuie s-o facem pentru fiecare judeţ în parte, pentru fiecare localitate în parte, astfel încât fondurile să nu se ducă spre o zonă anume, ci să poată obţine fiecare dintre judeţe o finanţare care, în ultimă instanţă, să reflecte ceva: fie ponderea judeţului, a populaţiei, fie a suprafeţei, fie a vitezei cu care se realizează proiectele. Chiar dacă s-ar face regionalizarea, pe care noi ne-am dori-o pe structura actuală a regiunilor de dezvoltare, noi am fi într-o situaţie fericită. Dincolo de această întrecere între judeţe, va trebui să ne propunem să avem şi câteva elemente comune. Trebuie identificate obiectivele comune pentru care ar trebui să ne dăm mâna cu toţii şi să mergem cu bani spre dezvoltarea unui anumit obiectiv”, a declarat preşedintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională. Printre obiectivele comune propuse de Ion Prioteasa se numără şi autostrada sudului, la această oră niciunul dintre municipiile reşedinţă de judeţ din Oltenia nefiind conectat la o autostradă. Conform datelor prezentate în şedinţa Consiliului pentru Dezvoltare Regională, în perioada următoare se anticipează o dublare, poate o triplare a traficului, odată cu inaugurarea podului de la Calafat, dar şi cu demararea producţiei de autoturisme la fabrica Ford.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...