Reportaj

Ştiinţa renaşte cu ajutorul primăriei

Edilii din Craiova vor să se implice în procesul deschis de Mititelu împotriva FRF şi promit stadion de 40 de milioane euro în Bănie

După doi ani de pauză, Universitatea Craiova revine în fotbalul românesc. În urma unei întâlniri între primarul Lia Olguţa Vasilescu, finanţatorul clubului, Adrian Mititelu şi o parte a suporterilor, s-a stabilit ca prioritate zero înscrierea Universităţii Craiova în campionat din sezonul următor. Planurile concepute de aceştia includ un stadion nou în locul legendarei arene care poartă numele „tunarului” Oblemenco. În plus, primarul Vasilescu vrea să ceară acordul consilierilor locali pentru a interveni, în numele administraţiei locale, în procesul intentat de Adrian Mititelu împotriva Federaţiei Române de Fotbal.

Mititelu, schimbare de 180 de grade

Dacă până acum, finanţatorul Universităţii Craiova a preferat să ducă cruciada împotriva mai marilor din fotbalul românesc de unul singur, acuzând printre altele administraţia craioveană de diverse jocuri de culise, situaţia pare să se fi schimbat radical odată cu intrarea în noul an. „Sută la sută vom avea fotbal la Craiova. Suporterii şi doamna primar doresc să avem fotbal din vara aceasta şi le împărtăşesc dorinţa. Nu vrea să fiu asemuit cu omul care se opune revenirii clubului în competiţii, sunt conştient că va dura procesul cu FRF şi banii se vor recupera foarte târziu. Mi-am dat seama că interesul clubului este să revină de anul acesta, indiferent ce se întâmplă la Parchet. Nu ştiu în ce eşalon vom juca, pentru că eu nu ştiu dacă mai pot fi într-un fotbal condus de Dragomir şi de Sandu. Mă voi retrage din fruntea clubului şi îl voi deschide către cei care sunt legaţi de el, cedez majoritatea acţiunilor către municipiu, judeţ, o asociaţie a suporterilor şi una a fostelor glorii, chiar dacă am avut conflicte cu unii dintre foştii jucători. Cedez această parte din club fără datorii către stat şi fără pretenţii materiale. Va fi un consiliu de administraţie ultrademocrat şi transparent, să nu se mai considere că echipa este a familiei mele, aşa cum nefericit m-am exprimat eu la un moment dat. O altă parte din club se va separa şi va purta în continuare procesele cu FRF. Singura condiţie pe care o pun este ca controlul clubului să nu aparţină niciunei persoane. Municipiul, judeţul, suporterii să participe cu câte doi membri, iar eu o să fiu un membru, poate astfel se vor termina mâncătoriile din Craiova. Nu este nicio manevră de-a mea, trebuie să redăm clubul celor care îl iubesc şi din punct de vedere structural. Primarul a promis că va construi un stadion de cinci stele, iar eu nu pot să-l dezamăgesc, trebuie să am şi eu o deschidere, ca echipa să reintre în competiţie fără război, fără scandal, iar eu îmi voi purta în continuare lupta separat. Boavista Porto a câştigat 140 de milioane de euro pentru că a fost retrogradată, noi am fost excluşi, devalizaţi”, a declarat Adrian Mititelu. Acesta a declarat, de asemenea, că a discutat şi cu câteva firme care să ajute echipa financiar. „Am avut discuţii cu cîteva societăţi care ar putea da două milioane de euro pentru noul club. Până în vară putem strînge banii, iar FRF e obligată să ne primească fără nicio condiţie în liga a doua. Dintre fostele glorii, doar Balaci sau Ţicleanu pot antrena Craiova. Cîrţu? Cine e Cîrţu ca antrenor? El e măcelar şef. N-a făcut niciodată diferenţa între mine şi club. El şi Cămătaru n-au ce căuta”, a mai spus finanţatorul Universităţii Craiova.

Marcel Popescu caută deja jucători

"Am stabilit, la rugămintea suporterilor, că ne vom constitui şi noi ca parte civilă în proces pentru a cere despăgubiri.", Lia Olguţa Vasilescu, primar Craiova

De aducerea jucătorilor se va ocupa impresarul Marcel Popescu, cel care a clădit în trecut şi formaţia CFR Cluj, model după care intenţionează să reclădească şi noua echipă a Craiovei. „Universitatea poate reveni direct în Liga 1, aşa cum putea rămâne şi acum doi ani şi jumătate în primul eşalon. Craiova a retrogradat, dar, dacă nu era dezafiliată, trebuia să joace în Liga 1, aşa cum s-a întâmplat cu Sportul, fiindcă Bistriţa şi Timişoara nu au primit licenţa. Şi chiar dacă rămânea în Liga a II-a, Universitatea putea promova până acum. Nu va fi uşor să găsim jucători buni. E mai greu să abordăm jucătorii în luna mai. În februarie, de exemplu, încă putem să alegem”, a declarat impresarul Marcel Popescu. O importanţă mare în realizarea acestui proiect îl are şi Primăria Craiova, care a decis să pună umărul la realizarea acestei echipe. „Sunt mulţumită că vom avea din nou parte de Universitatea Craiova începând din vara aceasta. Este foame de sport la Craiova. Oamenii nu mai au răbdare, peste tot în România sunt întrebată ce facem cu echipa de fotbal. Ne vom constitui şi noi în parte în procesul cu FRF, voi cere mandatul consilierilor pentru acest lucru. Echipa va juca pe alt stadion, pe «Extensiv» sau la Severin, timp de trei ani, până când va fi gata noua arenă. Anul acesta va începe demolarea stadionului, iar pe cel nou îl vom face cu fonduri europene. O să vedem dacă este vorba de Liga 1 sau Liga a 2-a, important este să avem echipă. Am stabilit, la rugămintea suporterilor, că ne vom constitui şi noi ca parte civilă în proces pentru a cere despăgubiri pentru că, aşa cum ştiţi, echipa a fost dezafiliată pe nedrept şi cine a făcut acest lucru trebuie să plătească, cu atât mai mult cu cât Consiliul Local are acţiuni în cadrul clubului Universitatea Craiova.“

Olguţa vrea stadion după model german

Pe lângă echipa de fotbal, la Craiova o să apară şi un nou stadion de 30.000 de locuri. Lucrările vor începe din acest an, când actualul stadion o să fie demolat. Noua bijuterie pe care vor juca oltenii va semăna cu Mercedes Benz Arena, stadionul celor din Stuttgart. „CNI va efectua studiul de fezabilitate pentru noua arenă, care va dura 40 de zile, iar până la sfârşitul anului sperăm să obţinem fondurile europene pentru întreg complexul sportiv, pe care îl vreau finalizat până la încheierea mandatului meu de primar. Stadionul nu va avea pistă şi suntem în discuţii pentru a vedea dacă va fi acoperit integral sau nu, fiindcă sunt costuri enorme. Eu aşa mi-aş dori, să fie acoperit, am văzut proiectul, este unul de senzaţie, nu cred că mai există aşa ceva în România. Costurile se ridică la minim 40 de milioane de euro doar pentru stadion”, a declarat primarul Craiovei Lia Olguţa Vasilescu. Deşi iniţial se luase în discuţie mutarea echipei la Severin, se pare că până la urmă echipa va juca pe un stadion de 5.000 de locuri făcut pe schelet metalic sau chiar la Bucureşti. „Nu este adevărat că vrem să jucăm la Severin sau în alt oraş până se face noua arenă. Am luat decizia să construim un stadion de 5 mii de locuri, provizoriu, din structură metalică. Se va construi pe unul dintre terenurile mele. În maximum 6 luni îl fac, va costa 1 milion şi jumătate de euro. Până terminăm acest stadion vom juca unde putem, e posibil şi în Bucureşti”, susţine finanţatorul Universităţii Craiova, Adrian Mititelu. Posibila revenire a Craiovei a stârnit mult entuziasm în rândul suporterilor care abia aşteaptă să îşi vadă favoriţii în iarbă.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

28.01.2013 - 18:47maria:Ne vrem echipa de suflet pe teren

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...