„Pistolul” cu laser, cum mai este denumit acest radar, poate înregistra simultan, cu mare precizie, viteza de deplasare a mai multor autoturisme. Super-radarul este folosit de foarte multă vreme şi de NASA.
„Pistolul” cu laser de măsurare a vitezei în trafic îndeplineşte simultat funcţia de cameră video şi aparat foto digital şi îi poate identifica pe vitezomani de la o distanţă de aproximativ un kilometru. Pistolul fotografiază, filmează şi stochează automat toate datele, iar poliţiştii dau asigurări că orice încercare sau intervenţie pentru ştergerea înregistrărilor sunt sortite eşecului.
Super-radarul costă 13.000 de euro, o sumă infimă luând în calcul că dispozitivul ar putea salva viaţa a mii de oameni, dar de care Serviciul Poliţiei Rutiere (SPR) Vâlcea nu dispune în prezent.
„Pistolul” laser ar putea ajunge în dotarea SPR doar cu sprijinul primarilor din Vâlcea, dar edilii nu dau semne că ar fi interesaţi să ajute în vreun fel o instituţie care, deşi se află în subordinea Ministerului de Interne, primeşte fonduri cu ţârâita, doar cât să se poată deplasa de la locul unui accident la altul.
Dovadă a lipsei de interes din partea edililor vâlceni stă faptul că, invitaţi la o testare a sistemului laser de măsurare şi înregistrare a vitezei în trafic, primarii care păstoresc localităţi străbătute de drumuri cu risc crescut de accidente, care i-au acuzat în nenumărate rânduri pe poliţiştii rutieri că nu sunt interesaţi de ceea ce se întâmplă pe drumurile publice, nici măcar nu au catadicsit să se deplaseze până la sediul SPR, preferând în schimb să invoce diverse scuze, care mai de care mai penibile.
Din cei 89 de primari din Vâlcea, singurii care au dat curs invitaţiei au fost reprezentanţii Primăriei Râmnicu Vâlcea şi edilul oraşului Brezoi, Robert Schell, care şi-au manifestat intenţia de a ajuta Poliţia Rutieră în acest demers al achiziţionării pistolului-radar. Dispozitivul radar dorit de comisarul Florian Ioniţă, şeful SPR Vâlcea, este folosit în prezent de serviciile rutiere din mai multe judeţe şi şi-a dovedit eficacitatea în nenumărate rânduri, mai ales că nu poate fi detectat sau bruiat de niciun sistem antilaser. Vâlcea se numără printre judeţele cu cea mai mare reţea de drumuri din ţară: aproximativ 500 de kilometri de drumuri naţionale şi peste 900 de kilometri de drumuri judeţene. Printre şoselele cu risc mare de accidente se numără DN 7, DN 64 şi DN 67.