Consiliul Judeţean Mehedinţi a semnat un contract cu finanţare europeană de peste o jumătate de milion de euro pentru realizarea unui studiu de fezabilitate pentru Insula Şimian, unde a fost strămutată bucată cu bucată celebra cetate Ada-Kaleh.
Insula Şimian, aflată pe Dunăre, în Mehedinţi, ar putea fi transformată într-un adevărat centru multinaţional, populat de ţările riverane Dunării. Fiecare ţară ar avea un stand cu produse tradiţionale, pentru ca turiştii să aibă de unde alege, potrivit unui proiect schiţat în 2009 de fosta conducere a Consiliului Judeţean Mehedinţi. Investitorii dispuşi să discute un eventual parteneriat cu autorităţile judeţene din Mehedinţi au cerut, însă, ca infrastructura insulei să fie fără cusur, pentru a investi în acest proiect. Aşa se face că în 2009, Consiliul Judeţean Mehedinţi a hotărât realizarea unui studiu de fezabilitate pentru a construi apoi sistemul de drumuri, canalizarea şi alimentarea cu apă şi electricitate pe insulă.
Valoarea proiectului: 522.000 de euro
Banii nu au fost uşor de obţinut şi au ajuns după câţiva ani la Consiliul Judeţean Mehedinţi. Astfel, studiul de fezabilitate va fi realizat cu bani europeni, la Consiliul Judeţean Mehedinţi fiind semnat la sfârşitul acestei săptămâni contractul de finanţare pentru proiectul „Studiu de fezabilitate şi Proiect Tehnic pentru îmbunătăţirea infrastructurii turistice din zona Insulei Şimian”, ce urmează să fie implementat pe o perioadă de 16 luni, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013. Parteneri în acest proiect sunt Consiliul Judeţean Mehedinţi şi municipalitatea Dimovo, districtul Vidin, Bulgaria, iar valoarea totală a proiectului este de 522.000 de euro. Prin acest proiect se urmăreşte susţinerea dezvoltării infrastructurii şi facilităţilor turistice în Insula Şimian – un produs turistic transfrontalier, punerea în valoare a moştenirii culturale şi a resurselor naturale cu potenţial turistic în Insula Şimian şi promovarea comună a potenţialului turistic al Insulei Şimian, ca destinaţie turistică româno-bulgară atractivă. După finalizarea studiului de fezabilitate, urmează proiectul propriu-zis, iar planurile sunt dintre cele mai spectaculoase. Pentru ca Insula Şimian să devină un obiectiv turistic atrăgător, ar fi nevoie de 100 de milioane de euro. Pe insulă ar urma să se construiască hoteluri, cinematografe, restaurante, spaţii pentru camping şi piaţă de spectacole în aer liber. De asemenea, autorităţile ţintesc şi amenajarea unei plaje plus un centru de cercetări dunărene.
Despre Insula Şimian
Insula Şimian este situată în aval de hidrocentrala Porţile de Fier, între România şi Serbia. În anul 1968, înainte de construcţia lacului de acumulare Porţile de Fier, obiectivele turistice de pe insula Ada Kaleh au fost mutate pe Insula Şimian, obiective aflate şi astăzi pe teritoriul insulei, însă într-o stare avansată de degradare. Încă din deceniul patru al secolului trecut, cercetările arheologice au demonstrat că Insula Şimian a fost locuită începând din neolitic, continuând cu epoca bronzului. Au fost, de asemenea, descoperite mărturii ale civilizaţiilor geto-dacice şi romane. Unicitatea Insulei Şimian este dată şi de monumentele strămutate de pe Insula Ada-Kaleh. Climatul blând submediteranean a favorizat existenţa în Insula Şimian a unor specii de plante, pe care, în urmă cu peste trei decenii, le regăseam pe Insula Ada-Kaleh. În ansamblu, Insula Şimian poate fi considerată o “grădină botanică” în miniatură, dăruită de natură. Insula Şimian, cu tot patrimoniul ei unic în Europa, rămâne o taină atât pentru comunitatea locală, cât şi pentru turişti, datorită lipsei mijloacelor de transport. Vizitarea Insulei Şimian este accesibilă în momentul de faţă numai pe apă, necesitând transport nautic.