Reportaj

Zestrea monumentelor istorice UNESCO din Vâlcea creşte la 7 obiective

• În după amiaza zilei de 27 Iulie 2024, în şedinţa UNESCO desfăşurată în India, New Delhi, s-a decis introducerea pe lista UNESCO a ceea ce înseamnă Limes Alutanus

Numărul obiectivelor istorice protejate sub umbrela UNESCO din Vâlcea a crescut luna aceasta la şapte.

În după amiaza zilei de 27 Iulie 2024, în şedinţa UNESCO desfăşurată în India, New Delhi, s-a decis introducerea pe lista UNESCO a ceea ce înseamnă Limes Alutanus. Aceasta este o victorie importantă pentru Muzeul Judeţean ,,Aurelian Sacerdoţeanu'', după cum anunţă instituţia.

O moştenire valoroasă

„O mare victorie pentru Muzeul Judeţean «Aurelian Sacerdoţeanu» Vâlcea este introducerea pe lista patrimoniului mondial a sitului arheologic denumit generic «Buridava Romană». Instituţia noastră a fost reprezentată la toate şedinţele Comisiei Limes a Ministerului Culturii desfăşurate în teren, dar şi la Consiliul Judeţean Vâlcea de către Claudiu Tulugea, arheolog expert al Ministerului Culturii. Judeţul Vâlcea este reprezentat prin Castrul de la Titeşti, Castrele de la Racoviţa (Praetorium I, Praetorium II), Călimăneşti Castrul Arutela (Porta Praetoria), Berislăveşti cu Castrul de la Rădăcineşti, Rm. Vâlcea cu BURIDAVA (Thermele mici şi mari)”, a transmis directorul muzeului, Claudiu Tulugea.

Acum, judeţul Vâlcea are, alături de Mănăstirea Hurezi, alte 6 monumente istorice UNESCO.

Buridava romană şi castrul Arutela, pregătite să intre în circuitul turistic

“Comisia UNESCO a apreciat investiţiile şi eforturile de restaurare şi conservare realizate în judeţul nostru. În mod special, Consiliul Judeţean Vâlcea a fost evidenţiat pentru contribuţiile sale semnificative, inclusiv investiţiile într-un punct muzeistic şi restaurarea BURIDAVEI. Felicitări tuturor celor implicaţi! Este o realizare deosebită pentru patrimoniul cultural al judeţului Vâlcea”
Constantin Rădulescu, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea

Cu o lungime de peste o mie de kilometri, Limes Dacicus este cel mai mare segment al Frontierelor Imperiului Roman de pe teritoriu unui stat.

Succesul acestei nominalizări are la bază munca unor generaţii de arheologi care cercetează asiduu siturile romane din fosta Provincie Dacia.

Muzeul Judeţean “Aurel Sacerdoţenanu” Vâlcea, împreună cu partenerii răi, a contribuit la documentarea şi cercetarea castrelor şi aşezărilor de la Călimăneşti-Arutela, de care se leagă Turnul lui Teofil, Titeşti, Rădăcineşti, Racoviţa, Copăceni şi Buridava-Stolniceni!

Prin acest demers, România şi-a asumat, la nivel internaţional, responsabilitatea de a proteja şi gestiona durabil siturile arheologice ce compun Frontierele Romane din Dacia pentru comunităţile locale, în vederea protejării şi punerii în valoare.

„În cadrul procesul de protecţie şi gestiune a acestor situri, Muzeul Judeţean «Aurelian Sacerdoţeanu» Vâlcea promovează un proiect pilot pentru Buridava romană, sit care are oportunitatea de a fi recuperat şi repus în circuitul turistic. Un proiect de punere în valoare este în curs de derulare la Călimăneşti-Arutela. Vom căuta resurse pentru o gestiune integrată a tuturor acestor resurse excepţionale astfel încât să punem la dispoziţia publicului acces la situri bine protejate şi puse în valoare, informaţii relevante şi educative! Le mulţumim partenerilor noştri şi tuturor experţilor implicaţi în această mare reuşită a României!”, a mai spus Claudiu Tulugea.




 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...