Reportaj

Nemţii salvează Revelionul în Clisură

Turiştii „teutoni” sunt atraşi de peisajul mirific, plimbările pe Dunăre şi preparatele din peşte

Austeritatea începe să se simtă uşor-uşor şi la pensiunile turistice de pe Clisura Dunării din Mehedinţi. Patronii pensiunilor ne-au dezvăluit că numărul clienţilor a scăzut faţă de anul anterior. Cu toate acestea, ei au rămas optimişti pentru că se bazează pe clienţii fideli, unii chiar din ţări străine, precum Germania. Punctele de atracţie ale unui Revelion aparte sunt zona mirifică, preparatele din peşte, precum şi plimbările pe Dunăre la Cazane.

Faţă de anul trecut, când toate locurile de cazare pentru petrecerea Revelionului pe Clisura Dunării erau ocupate, în acest an situaţia nu este la fel de bună. Cel puţin aşa susţin oamenii de afaceri care au investit aici în turism. Mariana şi Doru Oniga au o pensiune cu o capacitate de 50 de locuri pe Clisura Dunării, pe raza comunei Eşelniţa, judeţul Mehedinţi. I-au dat denumirea „Steaua Dunării” şi au pornit încrezători la drum, pe principiul „clientul nostru, stăpânul nostru”. Mariana Oniga ne-a spus cu câteva zile în urmă că, din cele 50 locuri de cazare, fuseseră rezervate 30 de locuri. Asta în condiţiile în care anul trecut pensiunea a fost ocupată la capacitate maximă. „Sper să se ocupe şi cele 20 de locuri de cazare rămase libere în acest interval de timp până la Revelion. Anul trecut pe vremea acesta eram ocupaţi la întreaga capacitate de locuri. Anul acesta începe să se simtă criza, austeritatea”, ne-a povestit Mariana Oniga. Aceasta ne-a mai dezvăluit că persoanele care au solicitat să petreacă Revelionul la pensiunea ei de pe Clisura Dunării sunt nu numai cetăţeni români, ci şi străini, clienţi fideli: „ Avem prieteni care vin în mod regulat să petreacă Revelionul la noi, din Timişoara, Arad şi din alte colţuri ale ţării. Avem şi 2 familii din Germania, care ne-au călcat pragul în ficare an. Le-am rezervat locurile şi îi aşteptăm cu drag. Avem şi meniu tradiţional, avem şi meniu special din peşte, avem de toate. Vom organiza şi plimbări cu barca pe Dunăre la Cazanele, dacă timpul ne permite, bineînţeles”, ne-a mai spus Mariana Oniga.

Saramura de somn, specialitatea casei

Un pachet ce cuprinde 4 nopţi de masă şi cazare la pensiunea soţilor Oniga costă 660 de lei de persoană iar unul de 3 zile costă 550 de lei. Doru Oniga, soţul Marianei, ne-a spus că în aceşti bani intră şi mese festive de Revelion şi de Sfântul Vasile. Iar meniul şi băutura sunt pentru toate gusturile: „Avem mâncare tradiţională de sărbători cu sărmăluţe de porc, cârnaţi, friptură, tobă, vin fiert, ţuică fiartă dar avem şi tradiţionalele şi delicioasele noastre preparate din peşte. Vorbim de şalău file prăjit la cuptor, saramură de somn sau ciorbă de crap. Nu vom uita nici de ciorba de potroace, care va fi servită când mijeşte de ziuă”, ne-a spus Doru Oniga.

Eşelniţa are 21 pensiuni şi 300 case de vacanţă

Primarul din Eşelniţa, Ioan Ciuru ne-a spus că pe raza comunei există nu mai puţin de 21 de pensiuni turistice cu un total de 330 de locuri de cazare. La acestea se mai adaugă 200 de case de vacanţă ridicate după 1989. „Turismul e un lucru extraordinar pentru zona noastră. Chiar dacă nu sunt ocupate toate locurile de la pensiuni, eu cred că mulţi se vor caza şi la casele de vacanţă, iar de mâncat vor mânca la pensiuni. E un câştig pentru toată lumea”, ne-a declarat primarul Eşelniţei, Ioan Ciuru. Cu o infrastructură de cazare demnă de a unei mici staţiuni turistice, Eşelniţa este totuşi şi una din cele mai scumpe destinaţii din zona Clisurii.

Somnul lui Oniga, 103 kg

Pe 1 martie 2010, Doru Oniga a avut bafta de a prinde în Dunăre cel mai mare peşte din viaţa lui. Este vorba de un somn uriaş de circa 103 kilograme. În dimineaţa cu pricina omul a văzut că aproape de malul Dunării s-a prins în nămol un peşte uriaş şi nu mai poate înota. A intrat repede după el cu o funie. I-a băgat-o pe gură şi prin branhii. Apoi ajutat de câţiva prieteni l-a tras la mal. Când au văzut cât este de mare nu le venea să credă: „Mi-aduc aminte când soţul a prins acel somn de 103 kilograme. Am gătit mult timp ciorbă şi friptură din el. Capul l-am oprit ca trofeu, după ce l-am conservat. Cine ne calcă pragul va vedea expus la intrarea în pensiune un cap imens de somn. E mascota noastră, brandul nostru!”, ne-a spus râzând Mariana Oniga.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...