Reportaj

Domeniile Viticole Franco-Române - avanpremiera BIO a recoltei 2021 la Săhăteni - Dealu Mare şi o prezentare a moştenirii istorice a cramei

Prima cramă din România cu plantaţii viticole certificate BIO / ECO (ECOCERT, 2006) şi-a prezentat în avanpremieră vinurile proaspete, din recolta 2021, în cadrul unui eveniment care a reunit la cramă proprietari şi manageri HoReCa, somelieri, jurnalişti, bloggeri şi comunicatori de specialitate. Pentru a sublinia continuitatea de viziune sustenabilă şi capacitatea de a produce an de an vinuri expresive şi ancorate în caracteristicile locului de origine, au fost prezentate şi mai multe mostre din recoltele istorice ale cramei şi s-a discutat despre specificul şi tendinţele de creştere a consumului BIO pe plan intern şi internaţional. Potrivit managerilor DFR, vinurile purtând acest nume sunt şi vor rămâne şi în continuare rezervate pieţei HoReCa.

În prezenţa fondatorului, Denis Thomas, a noilor investitori care au preluat şi mărit proprietatea şi a oenologului Liviu Grigorică, cel care supervizează vinificarea, asamblarea şi maturarea vinurilor, a avut loc degustarea probelor de tanc din soiurile Chardonnay, Sauvignon Blanc, Fetească albă, Fetească regală, Pinot Noir şi Merlot rose şi Tămâioasă românească dulce. Din vinoteca istorică au fost extrase şi degustate atât gama Vigneron, creată de Denis Thomas, cât şi DFR, opera lui Liviu Grigorică, iar cei pezenţi au avut ocazia să afle chiar de la oenolog despre planurile de viitor privind asamblajele din mai multe soiuri care să reflecte personalitatea distinctă a cramei. Cu acelaşi prilej s-a revelat şi istoria în domeniul viticulturii a noilor investitori - aceştia aparţinând unei linii genealogice care îl include şi pe fratele poetului Mihai Eminescu - o familie cu prezenţă în zona Dealu Mare încă de la jumătatea secolului al XIX-lea

Exploatând strugurii de pe un total de 85 de hectare provenite din investiţia iniţială şi din cea a antreprenorilor români, Domeniile Franco Române (DFR) dispun atât de vii certificate BIO cât şi de suprafeţe cultivate convenţional, dar planul de viitor prevede conversia tuturor la BIO. Producţia maximă a cramei, în condiţiile în care viile sunt administrate având ca obiectiv calitatea ridicată, şi nu cantitatea, este de 350.000 litri anual.

Noii investitori au început în anul 2021 un amplu proces de renovare şi reabilitare a cramei, precum şi achiziţia de utilaje moderne, performante, pentru viticultură. De asemenea, anul acesta se va derula un proiect de achiziţie a unor echipamente în cramă (destinate vinificaţiei, stocării şi modernizării), cu fonduri europene în valoare totală de 1,1 milioane de euro.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...