Reportaj

Românii şi vinurile roşii. Ce bugete alocăm şi ce selectăm din rafturi şi din online

Vinurile roşii sunt la loc de cinste în preferinţele consumatorilor din România, cu peste 50% dintre clienţi preferând aceste băuturi în detrimentul roze-urilor sau a vinului alb.

Românii asociază consumul de vin cu relaxarea (60%), cina fiind preferată ca moment al zilei pentru consum, de obicei în compania partenerului de viaţă (71%) sau a prietenilor (74%), arată datele unui sondaj online realizat de Tohani România la nivel naţional. Jumătate preferă vinul roşu, iar procentul celor care preferă vinul alb, respectiv rose este apropiat, 27% versus 23%.

Selecţie pe încredere

Recomandările venite de la prieteni sunt cele care decid vinul roşu ales de consumatorul român, dar, totodată, propriile cunoştinţe despre soiuri şi etichete pot influenţa alegerea vinului dedicat unei seri în familie sau unei petreceri alături de prieteni. De altfel, atunci când achiziţionează vin, românii iau în considerare în primul rând producătorul (84%), apoi soiul (79%), recomandările prietenilor (35%), respectiv eticheta (25%) fiind lăsate în plan secund. Mai mult de două treimi dintre respondenţi au precizat că achiziţionează de obicei vinul din supermarket (76%). Un procent semnificativ (40%) se îndreaptă către magazinele specializate, fie acestea online sau offline. 40% achiziţionează vin săptămânal, iar 30% lunar.

Buget de achiziţie mediu de peste 100 lei

Mai mult de o treime dintre respondenţi au precizat că alocă lunar între 51 şi 100 de lei pentru a cumpăra vin, iar 25% alocă între 101 şi 200 de lei lunar. Doar 20% alocă peste 200 de lei pentru a cumpăra vin.

În perioada sărbătorilor însă, vânzările tind să se dubleze, atât în online, cât şi în magazinele fizice, semn că românii acordă o atenţie deosebită meselor cu familia şi apropiaţii, iar vinul ocupă un loc de cinste în meniu.

Povestea vinului este şi ea tot mai căutată de către consumator, iar acest lucru o confirmă reprezentanţii a două crame de renume: Tohani şi Castel Bolovanu.

”În ecosistemul vinului, locul unde se naşte acesta este definitoriu. Cei care ne trec pragul aici, #AcasăLaFeteascaNeagră simt energia locului şi ajung să devină parte din povestea vinului produs pe o moşie regală, încărcată de istorie. Ne mândrim cu un vin multiplu medaliat la nivel mondial, care a scos un soi românesc din anonimat, aşa că ne bucurăm că putem oferi un cadru pe măsură pentru ca iubitorii de vin să-l cunoască îndeaproape”, explică Virgil Mândru, CEO şi proprietar Tohani România.

Spusele sale sunt completate de cele ale lui Ion Treanţă, managerul de la Castel Bolovanu, din Sâmbureşti, Olt. ”Suntem într-o zonă cu tradiţie în vinificaţie de peste 4 secole. Din păcate, acest lucru este menţionat destul de puţin în prezentarea vinurilor de Sâmbureşti, aşa cum se întâmplă şi cu legendele acestei zone, în care s-au găsit dovezi că domnitorul Mihai Viteazu ar fi fost botezat. Cred că este un lucru pe care trebuie să îl îndreptăm pe viitor, atfel încât, în momentul în care vorbim de Sâmbureşti, să vorbim de un loc în care vinurile nobile au o tradiţie seculară”, declară managerul domeniului deţinut de Vinarte.

Vinotecă online

De altfel, Vinarte mizează de anul acesta pe un public consumator avizat şi a lansat din toamna acestui an o vinotecă online, focusată pe calităţile legendarului vin Cabernet Sauvignon “Soare”1999 de la Castel Bolovanu.

Valoarea totală a vinurilor puse în vânzare în vinoteca online depăşeşte 600.000 euro, iar vânzarea sticlelor din vinotecă este una personalizată şi cu garanţii - fiecare cumpărător primind la livrare o scrisoare de autenticitate şi conformitate, după ce loturile au fost în prealabil verificate de specialiştii cramei, retoaletate, redopuite şi completate cu vin din aceiaşi ani, acolo unde a fost cazul.

Lansarea vinotecii a venit imediat după o nouă şi prestigioasă confirmare internaţională pentru calitate şi de longevitate: publicaţia Wine Advocate Robert Parker a acordat 93 de puncte pentru Soare 2017 (o premieră pentru un vin din România) şi un interval estimativ de consum până în 2037; în acelaşi timp, UniQ, un vin din Cabernet Sauvignon 2013, Merlot 2016 şi Negru de Drăgăşani 2017, a obţinut 92 puncte şi un interval de consum până în 2033. Şi alte vinuri Vinarte au primit punctaje onorante cu acest prilej, ca şi în trecut.

Totodată, Vinarte a lansat campania #SuntCabernet.Bolovanu - pentru promovarea soiului care se identifică perfect cu parcursul cramei, de la înfiinţare şi până în prezent - acela de creator al categoriei de vinuri super premium din România. #SuntCabernet.Bolovanu îşi propune să coaguleze o comunitate de gusturi în jurul acestui soi care dă an de an rezultate excepţionale la Castel Bolovanu.


 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...