Reportaj

2021, anul vehiculelor electrice în România. Record al înmatriculărilor

Piaţa automobilelor electrice din România a explodat în primele 10 luni ale anului, conform unui studiu LEKTRI.CO. Între ianuarie şi octombrie, românii au înmatriculat mai multe vehicule electrice decât au făcut-o pe parcursul a 9 ani, între 2011-2019. Estimările specialiştilor arată că, până la finele anului se va ajunge la un total de peste 10.000 de unităţi înmatriculate în total în România. De asemenea, octombrie este cea mai bună lună din an, cu peste 780 de noi înmatriculări. În primele 10 luni s-a raportat, de asemenea, o creştere de 52% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, creşteri majore (+70%) fiind înregistrate în lunile martie, aprilie, august şi octombrie.

Potrivit indexului menţionat, în intervalul ianuarie – octombrie 2021, s-au înregistrat 3018 noi vehicule electrice, depăşindu-se, astfel, totalul înmatriculărilor realizate din 2011 până în 2019 inclusiv. În prezent, în România sunt 9070 vehicule electrice.

Dacia Spring, cel mai bine vândut model al anului

Varianta electrică Spring, pusă în piaţă de producătorul autohton Dacia a devenit modelul cel mai achiziţionat în piaţa automobilelor electrice din România în 2021.

Modelul românesc a mai avut 65 de înmatriculări în luna iunie, ceea ce îl plasează pe primul loc în topul vehiculelor electrice înmatriculate anul acesta, cu 342 de unităţi.

Tot în octombrie s-a remarcat şi Tesla Model 3, cu 64 de exemplare înmatriculate (cel mai mare număr lunar pentru un model Tesla), alături de Hyundai Kona, cu 56 de unităţi, VW ID 3 cu 53 şi Renault Zoe, respectiv VW E-UP cu câte 48. Noi intrate sunt modelele Hyundai Ioniq 5 – 4 unităţi şi Tesla Model Y – 2 unităţi.

Segmentul high-end însumează în luna octombrie 37 de noi înmatriculări, respectiv: 10 Mercedes-Benz (7 EQC 400 4Matic şi 3 EQV), 7 Porsche Taycan (din care 5 sunt 4S), 7 BMW IX3, 6 Ford Mustang Mach-E, 5 Audi E-Tron şi 2 Jaguar I-Pace.

Per total, dintre cele 9070 maşini electrice din România, modelul francez Renault Zoe este lider cu 1730 de bucăţi (19% din piaţa BEV din România). De menţionat că, având la activ doar două luni cu înmatriculări, Dacia Spring a devenit deja lider pe anul curent, ceea ce înseamnă că pe termen mediu ar putea deveni un concurent al Zoe şi în topul general.

„Dacă analizăm datele din ultimul deceniu observăm o creştere fulminantă a vânzărilor de vehicule electrice în ultimii doi ani, în ciuda pandemiei şi a încetinirii economice ulterioare. Unul dintre factorii care au accelerat adoptarea EV este reprezentat de noile tehnologii inovatoare de care dispunem astăzi, respectiv încărcarea rapidă şi inteligentă. Perspectivele pe această piaţă rămân în continuare foarte promiţătoare, datorită ritmului rapid al inovaţiei din domeniu”, a declarat Claudiu Suma, CEO LEKTRI.CO.

Râmnicu Vâlcea are 7 puncte de încărcare

Raportat la infrastructura de încărcare, dacă luăm în considerare doar încărcătoarele publice, fără restricţii, cele mai utilizate sunt cele de tip fast charger CCS/CHAdeMO şi încărcătoarele rapide Type 2. Potrivit portalului Plugshare, în prezent sunt 1924 încărcătoare publice de aceste tipuri, dintre care 362 sunt CCS/CHAdeMO iar Type2 avem 1562. Totodată, numărul locaţiilor publice de încărcare a ajuns la 951. 7 dintree acestea se regăsesc în Râmnicu Vâlcea, conform informaţiilor oferite de primăria municipiului.

"Sunt 7 puncte de încărcare rapidă instalate în municipiu. Au fost finanţate prin fonduri nerambursabile obţinute de Ministerul Mediului. S-a preferat amplasarea unora dintre staţii în zone marginale ale oraşului, astfel încât şoferii care tranzitează zonă să nu fie nevoiţi să intre în Râmnicu Vâlcea pentru a alimenta", a explicat Daniel Ionescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Rm. Vâlcea.

Astfel, 2 staţii sunt amplasate pe str. Splaiul Indepenţei, pentru vehiculele electrice care tranzitează Râmnicul spre staţiunea Băile Olăneşti, 2 în zona Spitalului Judeţean de Urgenţă, la ieşirea din oraş către Sibiu, 2 în zona Ştrand Ostroveni, ca varianta pentru vehicule electrice aflate în drum spre Târgu Jiu, Slatina sau Craiova şi o staţie poziţionată în centru oraşului, pentru posesorii de maşini electrice din Râmnicu Vâlcea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...