Reportaj

S-a simţit anul electoral. Piaţa de pavele şi borduri a crescut cu 14%

Finalizarea lucrărilor cu fonduri bugetare, continuitatea investiţiilor private şi tendinţa românilor de a-şi amenaja curţile au impulsionat piaţa de pavele şi borduri din România pe întreg parcursul anului 2020.

Cifrele prezentate de Symmetrica, cel mai mare producător autohton de pavele şi borduri vibropresate, arată că expansiunea a fost de 14%, fenomenul fiind întreţinut de volumele mari de marfă livrată anul trecut.

S-a lucrat din greu

​Potrivit companiei, anul trecut piaţa de pavele şi borduri a crescut cu cca. 14% comparativ cu 2019, ajungând la o valoare de cca. 160 milioane de euro. În ciuda situaţiei determinate de pandemia de Covid-19, segmentul amenajărilor exterioare nu a fost afectat, din contră, tot mai mulţi români s-au orientat către proiecte de renovare, în timp ce piaţa de construcţii, per total, s-a majorat.

„Cererea de produse a crescut într-un mod alert în 2020, fiind impulsionată de majorarea volumului de lucrări în mediulprivat, dar şi de finalizarea unor lucrări cu fonduri bugetare. O creştere importantă s-a putut observa şi pe segmentul DIY, unde livările au fost mai mari cu procente de 2 cifre. Astfel, per total, estimăm că în 2020 piaţa de pavele şi bordure a avut un volum de 30 mil. unităţi (mp,ml,buc), mai mare cu 10% comparativ cu 2019”, a declarat Sebastian Bobu, Director Executiv Symmetrica.

Preţul dictează

Anul acesta însă, expansiunea pieţei va fi de doar 3%, mare parte din aceasta datorându-se creşterii preţurilor la materia primă. Astfel, reprezentantul Szmmetrica estimează că nivelul pieţei pe prima jumătate a anului acesta este similar cu cel de anul trecut.

„În ultima jumătate de an am înregistrat creşteri de preţ de până la 30% a agregatelor minerale, de cca. 10% a cimentului şi de peste 50% a energiei electrice. Toate aceste majorări nu au putut fi absorbite de preţurile produselor şi, drept urmare, s-au reflectat în evoluţia pieţei per total. Fiind o piaţă puternic concurenţială, majorarea preţurilor pentru produsele finite a fost foarte mică, mult sub cea a celor de producţie”, a mai spus Sebastian Bobu.

Ţinând cont de aceste aspecte, dar şi de stagnarea investiţiilor care se află în desfăşurare fără a avea finanţări suficiente, reprezentantul Symmetrica estimează că piaţa de profil va avea un avans minim, de până în 3%, în acest an, ajungând la 165 milioane de euro.

Piaţa locală de pavele este dominată, în proporţie de peste 70%, de jucători locali, Symmetrica fiind lider, atât din punct de vedere al volumelor, cât şi în ceea ce priveşte acoperirea geografică prin cele şapte unităţi de producţie.

Din totalul pieţei de profil, cca. 40% din volumele de produse sunt direcţionate către proiectele de infrastructură, în timp ce 25% merg către cele logistice şi industriale. Segementul rezidenţial, inclusive cel al magazinelor de materiale de construcţii şi DIY, reprezintă 35% din totalul pieţei de profil.

Campioni penali ai borduriadei

În Vâlcea, „marea borduriadă” din 2020 a deschis şi o serie de dosare penale pentru mai mulţi aleşi locali. 39 de primari din judeţ sunt cercetaţi pentru deturnarea fondurilor pe situaţii de urgenţă pentru diverse alte lucrări edilitare cu iz electoral. Mai mult, calamităţile invocate de aceştia par să nu fi existat decât în rapoartele întocmite la nivel local şi expediate către Guvern.

Cel mai flagrant caz este cel al lui Tiberiu Costea, fost prefect de Vâlcea, care, din această poziţie, a avizat raportul întocmit de comisia locală pentru situaţii de urgenţă din localitaztea Lungeşti, doar pentru a reveni pe funcţia de primar al comunei respective şi a superviza lucrările de pavare a curţilor unor obiective de interes public, declarate ca fiind afectate de valuri succesive de inundaţii.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...