Reportaj

Turnătoria de clopote din Vâlcea

De aici pleacă clopotele către Serbia, Germania, Taiwan sau Slovenia

Lângă Vâlcea funcţionează una dintre puţinele turnătorii de clopote care mai există în ţară. Aici s-au făcut sute de clopote pentru biserici din România, iar multe au mers şi la export în alte ţări din Europa, Asia şi America de Sud. Peste 350 de clopote au fost vândute în România şi în străinătate.

Fabrica de clopote şi alte obiecte bisericeşti este deţinută de familia Botoran din Vâlcea. Aceştia povestesc că începutul a fost dificil: după 1989, Gheorghe Botoran a salvat fabrica de la faliment, a preluat tot personalul, a salvat sute de locuri de muncă şi acum are o afacere de succes, care reprezinta România la nivel regional, cu fruntea sus, pe aceasta nişă. .Firma are acum o cifră de afaceri de un milion de euro pe an şi e cea mai mare turnătorie de clopote din ţară şi pe locul 4 în regiune. Produsele fin lucrate au depăşit graniţele ţării, fiind exportate în ţări precum Serbia, Germania, Taiwan sau Slovenia.

"Este o facere de familie cu 25 de ani experientă în turnarea bronzului. Peste 350 de clopote vândute în România şi în diaspora", se prezintă proprietarii fabricii pe pagina de socializare a turnătoriei.

De la an la an au venit comenzi de la biserici din toată ţara dar şi din străinătate.

''Facem şi export şi am ajuns aşa de departe în ţări cum ar fi Taiwan, am dat şi în Italia ,Armenia, Slovenia, Slovacia, Mexic, Nigeria şi aşa mai departe'', a spus George Botoran, responsabil marketing.

Până a fi livrate, clopotele trec şi testul acustic care este strâns legat de procesul de producţie. Acurateţea sunetului depinde de aliajul şi geametria clopotului care trebuie să fie perfecte.

''Un clopot este chiar un instrument care emană nu una şi până la 7 note pe care le emană la percuţie.'', a explicat George Botoran, responsabil marketing.
Turnătoria din Vâlcea lucrează totodată şi alte obiecte bisericeşti candelabre din bronz precum şi obiecte de artă. Clopotele sunt însă punctul forte al firmei şi sunt cautate şi pentru preţul de aproape 100 de lei pe kilogram.

Clopotele sunt realizate din bronz special, înalt aliat. Pproprietarii turnătoriei spun că pot turna clopote cu greutăţi cuprinse între 7 Kg şi 12 tone, produse sub standard IS0 9001. Oferă garanţie de 10 ani pentru toată gama de clopote şi posibilitatea personalizării din turnare cu textul dorit.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...