Ştefan Truşcă este unul dintre puţinii meşteri care se mai ocupă cu arta olăritului, în comuna Oboga din judeţul Olt, renumită pentru acest meşteşug. În casa devenită atelier şi muzeu îi învaţă şi pe alţii tainele olăritului şi speră ca această tradiţie să nu se piardă.
Ştefan Truşcă este născut la 9 ianuarie 1955. A învăţat meşteşugul realizării vaselor din ceramică de mic copil, de la părinţii săi care proveneau din două mari familii de olari de pe Valea Olteţului: Munteanu şi Truşcă. Ştefan Truşcă foloseşte unelte tradiţionale pentru realizarea vaselor din ceramică de Valea Olteţului: plotogul (o bucată de piele) pentru netezirea marginii vaselor, fichiaşul din lemn cu care finisează oalele pe exterior, titirezul (unealtă din lemn cu ajutorul căreia este încreţită marginea taierelor) şi ţâţarul (cu care se face „ţâţa“ la ulcioare). Vasele lucrate de familia Truşcă sunt decorate cu modele reprezentative: cocoşul, peştele, spirala, păunul, şarpele casei, strugurele, ghinda. Un motiv cu puternice semnificaţii simbolice este Pomul vieţii. Decorarea vaselor o face soţia sa, Rodica Truşcă. Cu un corn de vită decorează oalele şi ulcioarele, iar decorul mai fin îl realizează cu o pană de gâscă şi cu paiul. Lucrări semnate Truşcă se găsesc în importante colecţii la Muzeul Ceramicii de la Horezu, Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” Bucureşti, Complexul Naţional Muzeal Astra din Sibiu, Muzeul Olteniei din Craiova dar şi în colecţii private din Iaşi, Sibiu, Bucureşti, Bruxelles, Paris, Praga, Milano, Strasbourg ş.a.
“Încă de la 4-5 ani, ne-au îndemnat să ne jucăm cu lutul. Pe la 7 ani, deja făceam animăluţe din lut şi diverse figurine… Apoi, am exersat la roată. Celebra roată a olarului… Eram patru fraţi şi lucram, cu rândul, la roată. Începusem şi şcoala şi trebuia să mergem cu caprele, cu oile şi cu vacile la păşune. Dintre toţi cei patru fraţi, eu am rămas aici, în Româna, la roată. Ceilalţi au plecat la muncă în Italia, deşi erau deprinşi cu meşteşugul olăritului. Sunt instructor la Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Slatina, Secţia Olărit Oboga-Româna. Vin copii din Româna, Corbeni şi Oboga, pe care îi învăţ îndumnezeirea lutului. Dintre ei, câţiva vor prelua meşteşugul şi-l vor duce mai departe, în istorie. Sunt fericit de această perspectivă. Vin copii şi din Bulgaria, chiar în martie au venit să înveţe aceste taine”, spune meşterul.
A expus în nenumărate ţări, multe dintre lucrări au ajuns şi în muzee şi după o viaţă de muncă nu îşi doreşte decât să nu se piardă tradiţia în familia Truşcă.