Economic

1 aprilie, zi electorală pe platforma chimică vâlceană

Adunarea creditorilor Oltchim SA a decis prelungirea cu 30 de zile a termenului pentru depunerea ofertelor angajante de către investitori

Ministrul Economiei, Constantin Niţă, vine la combinat să liniştească apele şi să anunţe intenţiile Guvernului după ratarea încă unui termen limită asumat pentru privatizarea Oltchim. Patru investitori cumpăraseră caietul de prezentare pentru cumpărarea acţiunilor deţinute de Oltchim SA la Oltchim SPV. Până vineri, 28 martie a.c., ora 11.00, termenul limită stabilit iniţial, niciunul dintre cei patru investitori ce s-au arătat interesaţi nu depusese oferta angajantă. Informaţia a fost făcută publică de consorţiul de administratori judiciari ai Oltchim, RomInsolv şi BDO Business Restructuring SPRL, în frunte cu Administratorul Special Bogdan Stănescu, printr-un comunicat de presă postat de site-ul societăţii (www.oltchim.ro). Oferta angajantă presupune depunerea de către investitorii interesaţi a unei oferte de cumpărare şi a uneia de preţ, precum şi anexarea unui plan de investiţii.

Ruşii de la Oil Gas Trade au abandonat

Adunarea creditorilor a ţinut cont de solicitarea scrisă a doi dintre potenţialii cumpărători, Baota Petrochemical Group-Junlun Petroleum din China şi SIF 3 Transilvania, care vor o prelungire a termenului de depunere a ofertelor angajante până în momentul în care se lămureşte situaţia preluării, la pachet, şi a rafinăriei Arpechim de la OMV. Celelalte două entităţi interesate de Oltchim SPV au fost Chimcomplex Borzeşti, prin omul de afaceri Ştefan Vuza, şi un fond de investiţii elveţian, ale cărui interese sunt reprezentate în România de controversatul Sever Mureşan. Până la începutul anului, de privatizarea Oltchim s-au arătat interesaţi şi ruşii de la Oil Gas Trade, prin reprezentantul lor în România, însă aceştia nu au mai cumpărat nici caietul de prezentare, care costa 20.000 euro plus TVA, în care era detaliată procedura şi etapele vânzării fluxului de producţie al Oltchim SA.

Administratorii judiciari, reclamaţi de Ion Cîlea la ministrul Economiei

Marţi, 1 aprilie, Constantin Niţă şi-a anunţat prezenţa pe platforma chimică râmniceană. Vizita era programată, potrivit agendei ministeriale, încă dinainte de expirarea termenului limită pentru depunerea ofertelor angajante. Cu toate acestea, şi preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea (PSD), a insistat pe lângă demnitarul social-democrat să contribuie la accelerarea procesului de privatizare printr-o scrisoare deschisă adresată ministrului, la sfârşitul săptămânii trecute. “Atât din dialogurile repetate cu liderii Sindicatului Liber «Oltchim», cât şi din propriile constatări, rezultă că administratorii judiciari nu şi-au îndeplinit niciuna din obligaţiile asumate şi nici promisiunile privind buna administrare a societăţii. Deşi au trecut aproape 14 luni, administratorii judiciari nu au elaborat nici până la această dată un Plan de Reorganizare privind creşterea graduală a activităţii productive în instalaţiile Oltchim, funcţionarea acestora menţinându-se la acelaşi nivel din momentul intrării în insolvenţă şi aceasta numai datorită eforturilor Consiliului Judeţean Vâlcea, prin SC CET Govora SA, unde este proprietar şi unic acţionar, de a asigura întregul necesar de energie electrică şi termică, fără asigurarea plăţii acestora, valoarea totală a datoriilor fiind de 150,2 milioane lei. (...)”, arată preşedintele CJ Vâlcea în scrisoarea deschisă.

Preşedintele CJ Vâlcea deplânge soarta salariaţilor

"Administratorii judiciari nu şi-au îndeplinit niciuna din obligaţiile asumate şi nici promisiunile privind buna administrare a societăţii.", Ion Cîlea, preşedintele CJ Vâlcea

Ion Cîlea critică dur măsurile luate de administratorii judiciari, în opinia sa în detrimentul revigorării activităţii societăţii şi al păstrării locurilor de muncă. “În loc să se preocupe de reducerea costurilor de producţie, de eficientizarea activităţii prin creşterea graduală a indicelui de utilizare a capacităţilor, administratorii judiciari au mers exclusiv pe varianta reducerii drastice a numărului de personal productiv, menţinând în schimb un număr exagerat de mare de directori (21 de manageri!). Funcţionarea constantă sub parametrii productivi a atras după sine nerealizarea veniturilor care să asigure fondul de salarii, ajungându-se astăzi în situaţia ca personalul din cadrul Oltchim să nu-şi mai încaseze salariile pe ultimele trei luni, respectiv din luna decembrie şi până în prezent. Amatorismul şi ignoranţa în gestionarea societăţii Oltchim pe parcursul perioadei de insolvenţă au condus la o situaţie şi mai gravă care poate avea consecinţe periculoase asupra funcţionării în siguranţă a instalaţiilor. În tot acest timp, nu s-au alocat nici minimum de fonduri pentru executarea programului de revizii şi reparaţii, totul rezumându-se la lucrări accidentale care sunt de natură să compromită securitatea instalaţiilor şi, mai ales, a oamenilor de pe platformă şi din localităţile învecinate. Din aceste motive, au devenit iminente şi foarte riscante evenimentele de avarii sau explozii cu efecte ce pot fi catastrofale”, mai susţine preşedintele CJ Vâlcea.

Sindicalistul Diculoiu, enervat de ignorarea ofertei fondului elveţian

Deşi, pe fond, au interese vădit comune, conducerile celor două sindicate din cadrul Oltchim continuă să aibă poziţii publice evident contradictorii. Cu 4 minute după expirarea termenului (ora 11.00) fondul elveţian reprezentat de Sever Mureşan depusese o ofertă, însă administratorii au decis, în conformitate cu procedura stabilită să nu o ia în considerare şi să o returneze investitorului. Măsura l-a determinat pe preşedintele Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, să-l acuze pe administratorul judiciar al Oltchim, Gheorghe Piperea, că a refuzat unica ofertă angajantă serioasă a unui investitor. “Cerem o anchetă în acest caz, pentru a se afla adevărul. Prin această decizie, administratorul judiciar Gheorghe Piperea a înlăturat ultimul investitor şi duce Oltchimul la faliment. Cerem, de asemenea, intervenţia ministrului Economiei, a Parlamentului şi a Guvernului României”, a declarat Mihai Diculoiu. Liderul sindical se află într-o situaţie controversată, fiind acuzat de foarte mulţi angajaţi ai societăţii că funcţia de preşedinte al SL “Oltchim” este într-o incompatibilitate cel puţin morală cu cea de vicepreşedinte al PDL Vâlcea. De-a lungul ultimilor ani, Diculoiu nici nu şi-a ascuns opţiunile politice, angajându-se în susţinerea candidaţilor democrat-liberali la diverse alegeri împreună cu apropiaţii din conducerea sindicatului.
Preşedintele celuilalt sindicat semnificativ la nivel de societate, Corneliu Cernev de la “Victoria”, s-a arătat nemulţumit de faptul că preşedintele CJ Vâlcea ia în considerare doar lucrurile semnalate de liderul sindical de la SL Oltchim, Mihai Diculoiu. “În lumina evenimentelor petrecute vineri, la şedinţa CJ, este de la sine înţeles că pe cei doi îi unesc şi alt fel de interese, cel puţin cel politic este evident. Scrisoarea trimisă domnului ministru Niţă pare adresată mai mult salariaţilor Oltchim. În presă, domnul Cîlea declară că se consultă cu toate sindicatele şi toţi salariaţii din Oltchim, în fapt fiind vorba doar de întâlniri cu «Gruparea Diculoiu». Pentru cei care nu ştiu, domnului Diculoiu i-a fost retrasă calitatea de militant sindical de către Comitetul Confederal al Cartel ALFA”, ne-a declarat Corneliu Cernev. Liderul sindicatului Victoria le ia apărarea administratorilor judiciari. “Creditorii, potenţialii investitori, conducerea executivă şi mai toţi specialiştii în domeniu au apreciat profesionalismul lor. Eu am înţeles că domnul preşedinte al CJ, acţionarul unic al unuia dintre creditorii Oltchim, doreşte stabilitate pe platforma chimică şi crearea unui climat propice pentru privatizare, lucruri care mi se par acum foarte neclare, aşa cum am arătat şi într-o scrisoare deschisă pe care i-am adresat-o domnului Cîlea săptămâna trecută”, a mai precizat Corneliu Cernev.

305,2 milioane de euro, valoarea Oltchim SPV

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a raportat pentru 2013 pierderi de 285,08 milioane de lei, în scădere cu 50% faţă de 2012, când societatea a încheiat anul cu un rezultat negativ de 569,4 milioane de lei, potrivit situaţiilor financiare preliminare pe 2013 transmise Bursei de Valori Bucureşti. În decembrie 2013, Adunarea Creditorilor Oltchim a stabilit la 305,2 milioane de euro valoarea – reper a activelor Oltchim, care au fost transferate la o nouă societate şi scoase la privatizare. Creditorii au aprobat şi înfiinţarea acestei noi societăţi, Oltchim SPV, care va prelua activele viabile ale Oltchim, vechea companie, şi va fi privatizată. Oltchim SA se află în insolvenţă de la începutul anului 2013, datoriile totale acumulate de societate până în 2012 inclusiv depăşind 700 de milioane de euro.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...