Sub Lupă

Zăpăceli cadastrale la Ocnele Mari. Casa primarului Mihai Pătru “muşcă” din nou din domeniul public

Edilul justifică modificările depuse de subalternii săi la OCPI prin nevoia de a delimita mai bine accesul către parcările primăriei şi accesul rutier către blocul ANL din centrul civic al localităţii

Joi, 20 iunie a.c., la OCPI (Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară) Vâlcea a fost depusă o documentaţie pentru modificarea situaţiei cadastrale a unei părţi din centrul civic al oraşului Ocnele Mari. Aparent banală, informaţia conţine însă şi o situaţie cel puţin inedită, dacă nu şi uşor curioasă, din punct de vedere penal. Suprafaţa vizată include şi... terenul (parcela nr. 35.953, vezi foto) şi construcţia ce aparţin actualului primar al localităţii, Mihai Pătru.

Dacă studiem cu atenţie schiţa cadastrală, din două una: ori construcţia edilului nu respecta condiţiile legale de la bun început şi se încearcă acum intrarea ei în legalitate, ori se forţează şi mai mult vigilenţa funcţionarilor pentru a se ciupi şi mai mult din domeniul public, din moment ce respectiva construcţie pare că a depăşit şi vechea delimitare.

Fotodocument. Desen tehnic subtil ca... în filmele cu Stan şi Bran

Documentaţia depusă la OCPI a fost întocmită de către topometrist Mădălin Voican şi vizată de Maria Bododea, şefa serviciului Urbanism din cadrul Primăriei Ocnele Mari. Care şefă de serviciu ar fi trebuit să se pensioneze şi locul de funcţionar public să fie scos la concurs, însă primarul a găsit de cuviinţă să-i prelungească pentru încă şase luni contractul. Care să fi fost urgenţa care a stat la baza iniţiativei? Desenul din schiţă este relevant şi pentru cei care sunt mai puţin avizaţi în domeniu, atâta timp cât toate celelalte clădiri şi suprafeţe sunt clar şi ordonat definite, numai delimitarea proprietăţii primarului e ordonată cam ca... nevoile boului (sic!), dacă ne permiteţi o metaforă din popor.
Ce reprezintă fiecare culoare a delimitărilor de pe fişa cadastrală electronică? Liniile de culoare verde delimitează amplasamentul iniţial pentru care a existat titlu de proprietate şi ar fi trebuit să existe autorizaţie de construcţie. Cele de culoare albastră delimitează amprentele (reale) la sol ale clădirilor din zonă. De exemplu, pe parcelele numerotate cu 35.879 şi 35.880 sunt amprentele clădirilor primăriei, respectiv blocului ANL. Spaţiul alb dintre ele este aferent căilor de acces şi parcărilor. Liniile de culoare roşie delimitează noua suprafaţă de care are nevoie clădirea primarului pentru a fi în legalitate, după cum consideră subalternii primarului. Adică inclusiv cu scări şi umbra acoperişului, de care suntem convinşi că nu avea cum să uite niciun proiectant serios, dar nici instituţii precum Inspecţia în Construcţii ori Pompierii, ca să dăm doar câteva exemple.

Gâgă era copil. Tu-l întrebi de casă, el îţi răspunde de blocul ANL

“Da, dacă (documentaţia – n.r.) este depusă, da (confirm modificările cadastrale – n.r.). Nu este amprenta la sol (a clădirii proprietatea primarului – n.r.) pe domeniul public, nu nu. Deci ei ştiu... cum sunt. Deci, de-aia este cadastru. Deci trebuie calea de acces la ANL, cred că ceva de genul ăsta. Că, dacă este să vinzi ANL-ul, trebuie să ai cale de acces. Ceva de genul ăsta. N-aveau cale când s-au făcut. Acolo nu era... primăria nu avea documentaţie, n-avea acte de proprietate pe terenuri, n-avea nimic. Şi au făcut calea de acces. De-abia acuma intră primăria în legalitate pe terenuri. Terenul care era, deci nu era. Ei ce-au făcut pe primărie, n-aveau pe nimic. N-aveau titlu de proprietate, n-aveau nimic. A fost în inventar (reporterul a întrebat buimăcit «atunci, al cui a fost terenul?») nu ştiu ce să zic.Trebuie acum să facă documentaţii, cum se fac, 45 dă zile pe site... Acuma se intră că, ca să pună, ca să le dea la oameni, că... Ei când au făcut blocul ANL n-aveau acte şi n-aveau cum să... N-aveau cale, n-aveau nimic. Deci, numai după ce se dobândeşte calea de acces, fiindcă cei de la notariat şi de la Instituţia Prefectului nu puteau să acorde dacă nu ai cale de acces. Chiar dacă este parcare sau astea, trebuie să ai cale de acces. Adică, ca un fel de drum. Că de-asta este, s-au reamplasat sau nu ştiu cum, că nu aveau, nu puteau...”, ne-a declarat primarul Mihai Pătru, cu inconfundabila sa coerenţă logică.

De pe fişa electronică se poate observa că nici cele două parcări, nici căile de acces, nu sunt delimitate încă. Probabil că vor fi mai bine evidenţiate după ce intră proprietatea edilului în legalitate. Mai mult sau mai puţin pe domeniul public.

A devenit şi Primăria Ocnele Mari un SRL al primarului?

Ar mai fi trebuit să-l întrebăm şi alte amănunte pe primar, dar ne-a dezarmat din nou cu fâstâceala logopedică. Printre ele se află şi amănunte legate de strategia administraţiei pe care o conduce în domeniul resurselor umane. Concret, despre oportunitatea angajării sau permutării unor funcţionari în funcţie de cât de apropiaţi sunt chiar de edil, după cum acuză mulţi locuitori ai Ocnelor Mari. Spre exemplu, zilele trecute, demisionarul (în 2017) consilier local Octavian Mişescu (fost loc 2 pe lista PNL pentru CL) devenise ulterior consilier personal al primarului. Cu două săptămâni în urmă a fost scos la concurs postul de funcţionar în cadrul compartimentului agricol, eliberat de inginerul Mihail Sârbu pensionat. Funcţia respectivă pare a-i fi predestinată actualului consilier personal al primarului. Un alt consilier al primarului, Ionuţ Ganea, ar urma să ajungă şef al ADP-ului local în locul lui Mihai Bănuţă. Asta după ce, anul trecut, sora primarului şi-a găsit şi ea un binemeritat loc de muncă în cadrul serviciului de asistenţă socială. Şi câte alte cazuri or mai fi...

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...