Opinii

 

Riscul sistemic sever, susţinut şi alimentat de banca centrală

Este foarte ciudată susţinerea publică a BNR pentru programul “Prima Casă” şi ignorarea expunerii băncilor pe riscul de stat.
În jur de 30% din stocul de credite pentru populaţie reprezintă “Prima Casă”. Acest program permite celor cu venituri mici să-şi cumpere o casă. În acelaşi timp, datele BNR arată că cele mai multe probleme în rambursarea creditelor la bănci le au clienţii cu venituri mici şi foarte mici, unde gradul de îndatorare este mai mare de 40% din venituri. În cazul celor cu credite şi venit minim, gradul de îndatorare ajunge la 66% din venit.
Situaţia este dificilă pentru cei cu venituri mici în condiţiile în care în acest moment dobânzile sunt foarte mici, dar riscurile sunt să crească nu să scadă. O creştere a dobânzilor va creşte rata creditelor neperformante în “Prima Casă”.

Pe lângă “Prima Casă”, există încă un risc pe care BNR îl ignoră - expunerea mare a sistemului bancar asupra riscului de stat. Nu spun că România o să dea faliment. Spun că sistemul bancar a împrumutat statul la dobânzi foarte mici la scadenţe din ce în ce mai mari şi majoritatea obligaţiunilor sunt înregistrate în bilanţul băncilor ca “disponibile pentru vânzare”. Având în vedere că ne aflăm cu dobânzile la niveluri scăzute, riscurile de aici sunt de creştere nu de scădere, ducând la pierderi foarte mari penru sistemul bancar de pe urma acestor portofolii care reprezintă 23% din totalul activelor (cel mai ridicat nivel din UE).
O bancă centrală independentă ar fi depistat două riscuri sistemice majore pentru economie: prima casă şi expunerea sistemului bancar pe riscul de stat. Sistemul bancar este foarte sensibil/vulnerabil la creşterea dobânzilor de pe urma programului “Prima Casă” şi a împrumuturilor pentru stat. Creşterea dobânzilor, nu neapărat în acest an, va creşte rata creditelor neperformante pentru toate creditele, dar în special pentru cele prin “Prima Casă”. În acelaşi timp, va produce pierderi (sau profituri din ce în ce mai mici în primă fază) prin intermediul portofoliului de obligaţiuni. Combinaţia celor două expuneri reprezintă riscul sistemic sever. Este foarte ciudat să vezi banca centrală că susţine public şi foarte vehement atât “Prima Casă” cât şi o mai mare expunere a sistemului bancar la riscul de stat în condiţiile în care anunţă că va creşte dobânzile, iar cele două sunt afectate negativ de creşterea dobânzilor.
Acest Raport al stabilităţii financiare este cel mai bizar raport pe care l-am analizat vreodată. Seamănă mai mult cu o declaraţie politică decât cu o analiză independentă/imparţială a sistemului bancar. Am scris această analiză/opinie mai mult pentru a avea un punct de referinţă peste câţiva ani, când prima casă + portofoliul de obligaţiuni vor produce pierderi majore sistemului bancar şi cei din prima casă vor cere protecţie (darea în plată?), iar băncile finanţare de urgenţă. În plus, trebuie să ne amintim că pierderile din “Prima Casă” se reflectă în buget şi pe urmă în taxe mai mari sau datorie publică. În acest moment, “Prima Casă” are derogare prin lege în a fi cuprinsă în datoria publică – mai iresponsabil de atât nu cred că se poate.
P.S. Din acest raport publicat de BNR în aprilie 2016 a fost exclusă prezentarea activelor în funcţie de clienţi - stat, persoane fizice, companii etc.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...