Declarat unul dintre cei mai influenţi tineri de pe mapamond, un geniu al informaticii premiat la competiţii internaţionale, Ionuţ Budişteanu nu se bucură de aceeaşi trecere în faţa autorităţilor române.
În 2015, tânărul din Râmnicu Vâlcea a lansat VisionBot, un robot semi-industrial de tipul pick and place, care-i poate ajuta pe alţi ingineri sau inventatori să producă echipamente electronice în propriile ateliere, cu un minim efort. Sistemul gândit de Ionuţ este capabil să asambleze cu mare precizie plăci electronice, plasând fiecare componentă la locul ei, rezistenţe, condensatoare, micocontrolere. Pentru a accelera producţia start-up-ului înfiinţat în 2015, tânărul originar din Râmnicu Vâlcea a încercat să obţină fonduri prin ADR Sud-Vest Craiova, printr-un program de antreprenoriat. Deşi a semnat contractul de finanţare, Ionuţ Budişteanu nu a mai primit fondurile solicitate, autorităţile române motivând că VisionBot nu mai este o firmă eligibilă.
Roboţii realizaţi într-un garaj din Râmnicu Vâlcea, la export
În ciuda piedicilor puse de statul român, Ionuţ Budişteanu vrea să transforme start-up-ul VisionBot într-unul de succes, iar primii paşi în acest sens i-a făcut în martie 2016, odată cu semnarea primelor contracte cu două firme din Marea Britanie şi Italia.
“Am pornit dintr-un garaj, iar acum asamblăm roboţi industriali VisionBot pentru a onora următoarele comenzi, pe plan internaţional. Acum avem în linia de producţie circa 10 roboţi, în stagii diferite”, a explicat tânărul din Râmnicu Vâlcea.
Până în prezent, Ionuţ Budişteanu a reuşit să capteze şi atenţia Hyundai România, care i-a oferit un grant pentru a dezvolta mica afacere şi a scoate cât mai repede pe piaţă roboţii VisionBot.
Un asteroid îi poartă numele
Tânărul din Râmnicu Vâlcea a devenit cunoscut în toată lumea în 2013, când, elev fiind, a câştigat marele premiu Gordon E. Moore la concursul Intel International Science and Engineering Fair, cu o maşină low-cost care nu are nevoie de şofer.
La nicio săptămână de la câştigarea concursului din Phoenix, SUA, reputatul Institut Tehnologic din Massachusetts a hotărât ca un asteroid să poarte numele lui Ionuţ Budişteanu, în semn de recunoaştere a succesului şi meritelor tânărului român. În acelaşi an, revista americană Time l-a nominalizat pe Ionuţ Budişteanu în topul celor mai influenţi adolescenţi din lume, alături Malia Obama, fiica preşedintelui Statelor Unite, sau celebrul cântăreţ Justin Bieber. În aprilie 2015, Ionuţ Budişteanu s-a făcut remarcat din nou la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva (Elveţia), unde a primit o medalie de argint din partea organizatorilor pentru modul cum şi-a prezentat proiectul şi o medalie de aur din partea Institutului Francez al Inventatorilor.
Dispozitivul gândit de Ionuţ Budişteanu poate procesa imaginile de la 100 de camere video montate în unităţi bancare şi comerciale, cu Inteligenţă Artificială. Softul antifurt este programat să dea alarma în momentul în care o persoană ce poartă pe faţă o cagulă sau un ciorap se apropie de o astfel de unitate. Odată implementat acest sistem, hoţii vor avea o viaţă grea, căci dispozitivul recunoaşte automat amprenta spectrală a zgomotului produs de către un polizor unghiular când un infractor încearcă să taie un bancomat cu ajutorul unui polizor sau polidisc.