Ştirea care a ţinut capul de afiş al spectacolului oferit de săptămâna 29 martie – 4 aprilie este, indiscutabil, cea a demisiei directorului de la Colegiul Pedagogic, prof. Emil Pârvulescu, urmată şi de demisia directorului adjunct, prof. Violeta Grecea. Toate canalele de ştiri ale mass-media locale şi regionale au comentat evenimentul care a surprins, mai ales prin faptul că nu a fost anunţat de tam-tamul premergător în astfel de cazuri. Mai mult decât atât, cutremurul s-a soldat şi cu replica de mare intensitate în care toţi profesorii din Consiliul de Administraţie a acestei unităţi de elită din învăţământul vâlcean, şi-au prezentat la rândul lor demisiile.
Nu ştiu în acest moment dacă demisiile profesorilor din CA al Colegiului Naţional de Informatică Matei Basarab (Pedagogic) sunt un act de solidarizare a acestora cu directorul sau recunoaşterea culpei comune, dar prea puţin contează faţă de gestul lor curajos în ambele cazuri şi de demnitatea profesorului Emil Pârvulescu, care şi-a asumat întreaga vină.
Exact la polul opus se situează directorul Colegiului Naţional Alexandru Lahovari, Constantin Drugan, care a reuşit să scindeze colectivul cadrelor didactice, atmosfera din consiliile profesorilor, aşa cum am scris în editorialul din ediţia trecută, părând a fi desprinsă din peisajul Mahalalei Chivuţelor.
Nu întâmplător, prima din cele zece întrebări adresate în două publicaţii se referea la zecile de transferuri ale elevilor de la alte unităţi de învăţământ la CNAL, în cadrul aceleiaşi speţe care a provocat situaţia nemaiîntâlnită până acum în învăţământul vâlcean, de la fostul Colegiu Pedagogic. Prin urmare, nu cred să mai fie ceva în stare să mă uimească, din moment ce şi vâlcenii noştri sunt parte a aceluiaşi popor care a produs zicala “Unde dai şi unde crapă!”.
P.S. Alt set de întrebări cu andrisantul în conţinut
1. Domnul Miu Lucian este director adjunct al CNAL. Aţi fost angajatul unei fabrici de alcool? Cum aţi ajuns la colegiu, ce experienţă didactică aveţi şi dacă aţi fost delegat să semnaţi documente oficiale în cele peste trei luni de concediu medical al directorului Constantin Drugan?
2. Domnule director Constantin Drugan, aţi fost joi, 31.03.2016 întâmpinat cu maximă ostilitate de elevii claselor a XII-a, când le-aţi cerut să achite fondul şcolii şi cum de v-aţi întâmplat la locul de muncă din moment ce figuraţi în concediu medical? Cum răspundeţi afirmaţiilor unor părinţi care se plâng că la clasele la care predaţi ar mai fi necesari şi nişte asistenţi în măsură să le facă elevilor matematica înţeleasă? Puteţi să daţi publicităţii (pentru cei interesaţi) declaraţia dumneavoastră de avere, prin extindere?
3. Cine ar trebui să fie însărcinat să redacteze procesele verbale întocmite în consiliile profesorale, în afara doamnei profesor A.I.? Nu cumva gradaţia de merit de anul trecut o datorează acestui efort deosebit şi onorant?
4. Doamnă profesor Ioniţă Isabella, câte clase la care predaţi în cadrul CNAL şi-ar manifesta cu sinceritate dorinţa de a-şi continua instruirea, avându-vă la catedră?
5. Profesorul Radu Duşceac a completat o listă cu 70 de greşeli semantice, sintactice, morfologice şi de ortografie, din monografia Liceului Alexandru Lahovari. Vă asumaţi lista ruşinii, domnule prof. Oane Sorin?