Mai multe blocuri operatorii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova au fost modernizate la standarde europene în cadrul proiectului „Reparaţii curente blocuri operatorii Spitalul clinic judeţean de Urgenţă Craiova”, demarat de Consiliul Judeţean Dolj. Este prima intervenţie majoră după 30 de ani la cea mai mare unitate spitalicească din Oltenia.
Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a mers într-o vizită atât în blocurile operatorii finalizate, dar şi pe şantierul deschis la Ambulatoriu.
„Spitalul Judeţean din Craiova este, poate, cel mai mare spital din ţară. Putem spune fără să greşim că timp de 30 de ani aici nu au avut loc niciun fel de investiţii. Am început cu reabilitarea blocurilor operatorii. În total, 24 de săli de operaţie vor fi reabilitate”, a declarat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.
Lucrările de execuţie au fost împărţite în trei loturi, astfel încât actul medical să nu aibă de suferit.
„A fost o provocare, pentru că pe de o parte s-a lucrat la reabilitare, dar, în acelaşi timp, actul medical a continuat. Acum putem spune că în sălile reabilitate sunt condiţii tehnice sanitare ideale”, a declarat directorul SJU Craiova, Florin Petrescu.
Lotul 1, la care ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în data de 16.07.2012, cuprinde un număr de două blocuri operatorii cu cinci săli de operaţii şi 12 încăperi anexe la etajul 4; un bloc operator cu două săli de operaţii şi nouă anexe la etajul 9; un bloc operator cu o sală de operaţii la etajul 5 şi holul etajului 4. Lucrările au costat 326.899,97 lei fără TVA şi au fost executate de SC ELDICLAU IMPEX SRL.
Lotul 2 cuprinde un număr de două blocuri operatorii cu 10 săli de operaţii şi 41 de încăperi anexe la etajul 7 şi holul etajului 7. Valoarea lucrărilor a fost de 312.918 lei fără TVA, executantul fiind SC IZOTECH SRL.
În fine, lotul 3 cuprinde un număr de două blocuri operatorii cu şase săli de operaţii şi 16 încăperi anexe la etajul 6 precum şi holul etajului respective. Lucrarea va fi executată de SC CARGO TRANS INTERNAŢIONAL SRL, având o valoare totală de 271.603,68 lei fără TVA. Lucrările la lotul 3 precum şi la etajul 5 din lotul 1 vor demara în jurul datei de 15 septembrie.
Prioteasa: „Punem sănătatea pe loc fruntaş în acest mandat”
Consiliul Judeţean Dolj vrea ca în următorii ani să schimbe radical aspectul celui mai mare spital judeţean din Oltenia.
„CJ va avea o implicare de prim plan. În acest mandat, vrem să dăm un loc important sănătăţii. Vor urma anveloparea spitalului, aducerea şi montarea lifturilor noi şi, în ultimă etapă, reabilitarea fiecărui etaj în parte”, a mai declarat Ion Prioteasa.
„Spitalul va primi bani de la buget în fiecare an”
Vicepreşedintele CJ Dolj, Cristinel Iovan, susţine că Spitalul Judeţean Craiova va rămâne o prioritate pentru administraţia judeţeană. „Practic, vom încerca să prindem bani de la buget în fiecare an. Problemele sunt multe, în continuare, dar, aşa cum spunea şi domnul preşedinte Prioteasa, Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova trebuie să rămână o prioritate. Vom căuta soluţii pentru a atrage şi alte fonduri. Totul a început acum doi ani, când s-a reabilitat Centrul de Primiri Urgenţe”, a declarat vicepreşedintele Iovan.
Scurt istoric
Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova a fost înfiinţat printr-un decret dat de primul ministru din anul 1964, Ion Gheorghe Maurer. La data de 15 august, se semna dispoziţia de aprobare a studiului tehnic pentru construirea unui spital general în oraşul Craiova.
Astfel, se înlocuia Spitalul Regional Craiova (aflat în locul unde se găseşte acum „Medicina Veche”), acesta devenind necorespunzător solicitărilor vremii.