Interviu

Mugur Mărcoianu, candidatul ALDE la funcţia de primar al comunei Măciuca: „Ştiu exact ce fac şi ce pot oferi pentru ca localitatea mea să prospere!”

Are 33 de ani, două mastere în domeniul administraţiei publice şi managementul proiectelor europene şi doreşte să ridice comuna la standarde europene

Este tânăr, dar este convins că a acumulat suficientă experienţă în administraţia publică şi în domeniul scrierii de proiecte europene şi naţionale cât să conducă şi să decidă viitorul unei comunităţi ca cea din localitatea Măciuca. A lucrat mai mulţi ani în Consiliul Judeţean Sibiu ca manager de proiecte pe infrastructură rutieră şi civilă şi mai apoi ca şi consilier parlamentar al senatorului Dan Niţu, tot pe probleme de administraţie publică şi proiecte cu finanţare europeană, dar acum spune că a venit timpul să facă mai mult şi pentru măciuceni, oamenii din rândul cărora s-a ridicat şi pentru a căror bunăstare vrea să lupte. Este vorba de Mugur Mărcoianu, candidatul ALDE - Alianţa Liberalilor şi Democraţilor, la Primăria Măciuca.

Cine este Mugur Mărcoianu?
Spun de la început că nu sunt un om politic. Nu am făcut politică până acum. Consider însă că am suficientă experienţă, pe care am dobândit-o lucrând efectiv în administraţia locală, pentru a conduce o primărie. Educaţia mea şi experienţa mea profesională au o strânsă legătură cu Sibiul, oraşul în care mi-am făcut studiile şi primii paşi în administraţie. Am absolvit două facultăţi, una de Administraţie Publică şi cealaltă de Drept, dublate apoi de două mastere, unul pe administraţie publică, iar celălalt în domeniul managementului de proiecte. Cu administraţia publică locală am luat contact încă din anii de studenţie. În calitate de preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Studenţilor în Ştiinţe Administrative, filiala Sibiu, mergeam des în stagii de practică atât în administraţia publică locală cât şi cea centrală, dar punctul de cotitură, cel care m-a convins să-mi aleg o carieră în domeniul administraţiei publice, este un stagiu de practică pe un proiect al Asociaţiei Pro Democraţia. Acel stagiu s-a derulat pe o perioadă de un an în cadrul Consiliului Judeţean Sibiu şi m-a ajutat foarte mult să înţeleg ce este de fapt administraţia publică. M-am familiarizat cu structura şi cu atribuţiile fiecărui departament. După această experienţă, m-am abiţionat şi, după absolvirea facultăţii, am revenit în Consiliul Judeţean Sibiu ca angajat în cadrul serviciului de management al proiectelor. Timp de patru ani am fost manager pe proiectele de infrastructură rutieră şi infrastructură civilă.

De la Sibiu la Vâlcea nu este un drum foarte lung, dar, totuşi, cum aţi ajuns să candidaţi la Măciuca?
Măciuca este locul copilăriei mele. Părinţii mei sunt din această zonă, tatăl meu, care este inginer silvic, este din Măciuca, iar mama, care este învăţătoare, este din Stăneşti. Am crescut aici, aici am prietenii şi multe dintre cunoştinţe. În plus, în ultimii patru ani mi-am petrecut o bună parte din timp în Măciuca. Dan Niţu a fost cel care, după alegerile din 2012 când a câştigat mandatul de senator, m-a convins să mă alătur echipei sale din Vâlcea. Am lucrat tot pe latura de administraţie publică şi pe proiecte. Foarte puţin am fost pe politică. Cu sprijinul senatorului, dar şi al altor factori de decizie, am reuşit, ceea ce spun eu că este un lucru important, să atragem fondurile necesare continuării campusului şcolar de la Berbeşti. De asemenea, tot cu sprijinul senatorului Niţu am înfiinţat acel grup de acţiune locală din sudul judeţului Vâlcea – GAL Ţinutul Vinului, care, cu siguranţă, va avea mare succes şi va atrage fonduri europene care să ducă şi la dezvoltarea acestei zone, oarecum rămasă mai în urmă din acest punct de vedere decât celelalte zone ale judeţului Vâlcea. Acum vreau să fac mai multe şi pentru Măciuca, pentru măciuceni.

“Intru în această luptă decis să pun în slujba cetăţenilor din Măciuca experienţa mea în administraţia publică şi în ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene. Comuna Măciuca, din păcate, nu are implementat niciun proiect cu finanţare europeană, ceea ce este dezamăgitor în condiţiile în care atragerea de cât mai multe fonduri europene reprezintă cea mai mare şansă de dezvoltare a României” - Mugur Mărcoianu.

Spuneaţi că nu vă consideraţi un om politic, dar candidaţi din partea unui partid politic. Care a fost principalul motiv care v-a determinat să luaţi această decizie?
Senatorul Niţu mi-a acordat încrederea pe care m-am bazat pentru a lua această decizie şi vreau să-i mulţumesc pentru că sprijină tinerii şi iniţiativele acestora. Poţi visa multe într-o noapte, dar ai nevoie de sprijin în a te convinge că poţi contribui tu însuţi la mersul lucrurilor în direcţia corectă. Cu siguranţă, tinereţea mea nu este un atu în această competiţie. Am 33 de ani. Cum spuneam la începutul interviului, intru în această luptă decis să pun în slujba cetăţenilor din Măciuca experienţa mea în administraţia publică şi în ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene. Au trecut nouă ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, suntem în al doilea exerciţiu financiar, iar comuna Măciuca, din păcate, nu are implementat niciun proiect cu finanţare europeană, ceea ce este dezamăgitor în condiţiile în care atragerea de cât mai multe fonduri europene reprezintă cea mai mare şansă de dezvoltare a României. Şi asta nu o spun eu, ci toţi analiştii economici. Cu această idee în minte, a fost uşor să mă decid să candidez. S-au făcut multe la Măciuca şi în aceşti ani, dar sunt încă foarte multe probleme de rezolvat.

Care sunt atuurile dvs. în faţa contracandidaţilor?
Îmi cunosc contracandidaţii, cei care şi-au anunţat până acum intenţia de a candida, şi le respect efortul pe care îl fac. Democraţia se bazează pe efortul de a candida. Câştigă însă, cum este şi firesc, cel care obţine încrederea votanţilor, ca om şi ca forţă politică. În ceea ce mă priveşte, nu mă gândesc la înfrângerea candidaţilor, ci la convingerea cetăţenilor din Măciuca, prin ceea ce sunt, prin imaginea bună a preşedintelui Călin Popescu Tăriceanu şi prin forţa de schimbare pe care o aduce ALDE în România. Nu-mi este teamă, nu are de ce să-mi fie teamă de niciun candidat.

Care sunt primele lucruri pe care le veţi face după ce veţi câştiga alegerile?
Sunt multe lucruri de rezolvat, însă ceea ce este cu adevărat urgent în acest moment este eliberarea titlurilor de proprietate. Au trecut 25 de ani de când a apărut prima lege a proprietăţilor în România, iar în Măciuca sunt foarte mulţi localnici care nu au primit aceste titluri, nu pot să facă dovada că sunt proprietari pe terenurile lor. În ultimii ani, m-am întâlnit cu foarte mulţi cetăţeni care pur şi simplu plângeau pentru că se tem că vor muri şi problema pământurilor lor nu va fi rezolvată. Deci, cu siguranţă, eliberarea acestor titluri de proprietate va fi o prioritate pentru mine. Apoi, sunt lucruri bune care s-au făcut în comună în ultimii ani, mai ales pe infrastructură, şi pe care le voi continua. Nu voi omite nici elaborarea unor noi proiecte în acest sens, cu finanţare europeană, în domeniul educaţiei şi al asistenţei sociale. O altă preocupare a mea va fi şi crearea unor condiţii pentru atragerea de noi investiţii în comună care să ofere tinerilor posibilitatea de a-şi găsi un loc de muncă acasă pentru a nu mai fi nevoiţi să plece prin străini pentru un job bine plătit. Un alt proiect de suflet pentru mine pe care vreau să-l dezvolt şi să-l fructific este şi înfrăţirea cu localitatea franceză Chevannes-Changy. Sunt multe oportunităţi pe care această înfrăţire le oferă comunei şi vreau să găsesc şi alte căi de a dezvolta relaţii bilaterale care să ducă la un progres real în Măciuca. Şi multe alte proiecte pe care le voi prezenta însă la momentul potrivit, în timpul campaniei electorale.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...