Opinii

 

Sunt de acord cu domnul guvernator

Sunt de acord cu domnul guvernator al băncii centrale când spune: “Confuzia este primul pas către disoluţia oricărui ordin de drept”. Aşa este.
Când vine vorba despre obiectivul politicii monetare, este mare confuzie la BNR. Comunicatele BNR vorbeau până în 2014 despre obiective. La plural. După ce am atras atenţie în această opinie pe blog, ca o coincidenţă, BNR a schimbat formularea şi a revenit la un singur obiectiv.
Dar se pare că iar este confuzie la BNR în legătură cu obiectivul principal, fundamental şi unic al politicii monetare – stabilitatea preţurilor. Acum guvernatorul ne spune că “…cei care sunt în ofensiva asta ne spun de dimineaţa până seara că Banca Naţională nu şi-a făcut datoria. Păi datoria ei principală este să asigure ţării o monedă stabilă, credite din belşug, pentru cine poate să ia credite, cu dobânzi rezonabile.”
Sunt trei lucruri de remarcat la această declaraţie:
• Stabilitatea preţurilor nu a fost niciodată un obiectiv real al băncii centrale. Doar pe hârtie. Nu era nevoie de această declaraţie pentru a înţelege acest lucru. Trebuia doar să ne uităm la cum a evoluat rata inflaţiei în relaţie cu ţinta de inflaţie şi ne dădeam seama. Dar este bine să ştim pentru că, după cum spune guvernatorul, “confuzia este primul pas”.
• Banca centrală recunoaşte, din nou, implicit, că ţinteşte stabilitatea monedei naţionale. Adică ţinteşte cursul de schimb. Nu ne spune ce înseamnă stabilitate, dar ne-am obişnuit cu lipsa de transparenţă. Bine că ştim ce ţinteşte până la urmă.
• Guvernatorul recunoaşte politica monetară prociclică – “credite din belşug” – dar mai recunoaşte, implicit, şi faptul că lecţiile oferite de Reinhart şi Rogoff (îi folosim pe cei mai cunoscuţi pe la noi să nu producem confuzie) despre relaţia credit –ciclul economic nu au ajuns la banca centrală.
Eu nu mă dau bătut. Chiar dacă la BNR există confuzie în legătură cu obiectivul fundamental al politicii monetare. Este datoria mea să clarific lucrurile pentru cei care iau decizii atât de importante pentru economie – conducerea BNR. Aşadar, să cităm din nou din lege ca să nu mai existe confuzii: “Obiectivul fundamental al BNR este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor”
Sper că este clar acum, domnule guvernator, pentru că, aşa cum foarte bine spuneţi dumneavoastră, “Confuzia este primul pas către disoluţia oricărui ordin de drept.”

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...