Guvernul de tehnocraţi a tăiat de pe lista de finanţare inclusiv căminul de bătrâni din oraşul Bălceşti, instituţie ce adăposteşte la această oră zeci de bătrâni din sudul judeţului Vâlcea şi judeţele limitrofe.
Căminul funcţionează în sediul fostului spital din Bălceşti, unitate medicală închisă în 2011, în timpul guvernării PDL. Conform înţelegerii iniţiale cu autorităţile locale, Ministerul Muncii şi-a asumat obligaţia de a susţine financiar activitatea azilului timp de 33 de luni, până la data de 31 decembrie 2013, cu posibilitate de prelungire alte 22 de luni, până la finele lui 2015.
Primele întârzieri la plată au apărut în noiembrie 2015, funcţionarii din Ministerul Muncii motivând că situaţia a fost cauzată de schimbarea guvernului. Tehnocraţii au alocat fondurile pentru funcţionarea azilelor pe ultimele două luni din 2015 printr-o ordonanţă aprobată în ultima şedinţă de guvern de anul trecut. De atunci, niciun oficial nu ştie ce se va întâmpla în 2016, dacă ministerul de resort va continua sau nu să suporte cheltuielile cu funcţionarea căminelor de bătrâni ori dacă va pasa problema în grădina consiliilor locale.
Director cămin: ”Nu mai răspunde nimeni la telefon”
Situaţia disperată l-a făcut pe directorul centrului pentru persoane vârstnice să pună mâna pe telefon şi să caute răspunsuri la Bucureşti, dar reacţia funcţionarilor din minister l-a dezarmat: „Contractul de finanţare nu ni s-a mai prelungit, iar de la 1 ianaurie 2016 ne descurcăm cum putem. Am sunat la minister de mai multe ori, să întreb ce se va întâmpla cu aceşti bătrâni loviţi de soartă, dar nici măcar nu vor să ne mai răspundă, darămite să ne ofere şi o explicaţie, să ne spună cum stăm. Nu ştiu ce vom face, mai ales că primăria nu ne poate ajuta cu bani. Aceşti oameni au rămas singuri pe lume şi nu ştiu unde ar putea să meargă, mai ales că toate căminele din judeţ sunt arhipline. Din păcate, vom ajunge în situaţia de a-i lăsa în stradă dacă Ministerul Muncii nu prelungeşte contractul de finanţare”, se plânge Gabriel Popescu, directorul centrului de bătrâni din Bălceşti.
Primarul Curelaru: „Nu avem fonduri pentru cămin”
Căminul de bătrâni s-ar putea închide începând cu 1 martie 2016, dacă guvernul nu va prelungi contractul de finanţare. Lunar, instituţia de asistenţă socială din sudul judeţului Vâlcea ar avea nevoie de aproximativ 100.000 de lei pentru a le oferi beneficiarilor, peste 60 de bătrâni din Vâlcea, Dolj şi Olt, hrană caldă, asistenţă medicală şi un acoperiş deasupra capului. Primarul oraşului Bălceşti susţine că ar vrea să ajute azilul, dar nu mai mult de două luni, întrucât bugetul pe care-l are la dispoziţie e şi aşa mult prea mic pentru nevoile comunităţii.
„Dacă nu va mai fi finanţat de Ministerul Muncii, căminul se va închide, pentru că din bugetul local nu putem susţine funcţionarea lui. Nu ştim ce vom face cu aceşti bătrâni care nu mai au rude, nu ştiu unde vor merge, dar mai mult de două luni nu-i putem ajuta. Anual, am avea nevoie de 14 miliarde de lei vechi doar pentru cămin, de unde să scoatem aceşti bani?! În 2016, la echilibrarea bugetară, am primit doar 3,7 miliarde lei vechi, aşa că nu ştiu cum am putea să mai ajutăm şi căminul de bătrâni”, a spus Ion Curelaru, primarul oraşului Bălceşti
Într-o situaţie asemănătoare se găsesc alte 17 centre pentru persoanele vârstice din întreaga ţară. În total, aprape 1.000 de bătrâni sunt la mila guvernanţilor în acest moment, soarta lor depinzând de o semnătură.