Două dintre instituţiile de cultură ale Craiovei, Universitatea şi Teatrul Naţional, au zidurile mâzgălite cu tot felul de înscrisuri, de la sloganuri de fotbal până la frustrări sexual-politice de tot felul. Din păcate, chiar şi atunci când se vor şterge, zidurile vor fi din nou „inscripţionate”.
Imagine dezolantă pentru oricine trece pe lângă zidurile Universităţii şi Teatrului Naţional Marin Sorescu din Craiova. „F..k LOV”, „FRF=Mafia” şi câte şi mai câte. Rectorul Universităţii din Craiova, Dan Claudiu Dănişor, spune că zidurile au fost vopsite recent, însă fenomenul nu este unul care să poată fi controlat. “Degeaba văruiesc oamenii noştri ziua, dacă omul prost, e om prost, nu ai ce să faci”.
Aceeaşi poveste se repetă şi pe zidurile laterale ale Teatrului Naţional. Din păcate, este greu ca „artiştii” care nu au altceva mai bun de făcut decât să mâzgălească cu spray să fie prinşi, pentru că ar însemna ca oamenii legii să păzească fiecare instituţie.
Legea 61/1991 prevede la articolul 2 punctul 15 că „se pedepsesc cu amendă între 100 şi 500 de lei persoanele care scriu sau desenează pe ziduri sau garduri”. Cotidianul Ora de Dolj a prezentat cazul unei pensionare acuzată de faptul că a scris diferite inscripţii pe zidul unui bloc din cartier. Elena Teodorescu, fostă profesoară, a fost sancţionată cu 500 de lei după ce a fost pârâtă de vecini că ar fi scris jigniri la adresa preşedintei de asociaţie unde locuieşte.
Şi Stadionul Tineretului reprezintă loc de manifestare a supărărilor. Zidurile au fost scrise, vopsite, rescrise, revopsite în repetate rânduri. Aici, e clar, avem de-a face doar cu suporteri supăraţi fie pe finanţatorul echipei de fotbal, fie pe rivalele de moarte ale Universităţii Craiova, fie pe oamenii de fotbal care au trecut prin Bănie.
Pasajul suprateran, vopsit „anti-graffiti”
Intuind spiritul de artist al olteanului, constructorii pasajului suprateran pot răsufla uşuraţi. Cel puţin deocamdată, picioarele albe al pasajului vor rămâne tot… albe, pentru că au fost vopsite cu o vopsea specială, „anti-graffiti”, aşa cum preciza în urmă cu câteva luni unul dintre constructori. Ar putea fi o variantă pentru restul instituţiilor, cu toate că bugetele sunt, în continuare, de austeritate. Rectorul Dănişor spunea că anul acesta a primit cu 25 la sută mai puţin fonduri, deci greu să ia în calcul vopsirea zidurilor instituţiilor cu o vopsea specială. „O să văruim din nou, dacă spuneţi că s-a scris pe pereţi. Nu avem altă soluţie”, declara acesta.