Sub Lupă

Scandalul Volkswagen - mii de maşini cu probleme şi în Oltenia

Ministrul Mediului: “Ne vom îndrepta asupra producătorului sau reprezentantului de drept Volkswagen în România”

Scandalul Volkswagen are efecte tot mai profunde de la o zi la alta. Registrul Auto Român nu mai eliberează cărţi de identitate pentru maşinile Volkswagen care urmau să fie vândute în România. De altfel, mai multe ţări au anunţat că opresc vânzarea noilor modele dotate cu softul care păcăleşte testele şi s-au constituit părţi civile în procesele intentate împotriva producătorului. Deja, pe fondul scandalului creat, oltenii au devenit sceptici şi se gândesc de două ori înainte de a-şi cumpăra o maşină nouă.
Peste 100 de mii de maşini produse de grupul Volkswagen, dotate cu softuri care păcălesc testele de mediu, au ajuns în România. În total, cinci milioane de maşini Volkswagen din toată lumea, inclusiv din România, vor fi rechemate în service.
Standardul Euro 5 a fost introdus ca măsură obligatorie din 2010 încoace. Din acest an, a intrat în vigoare Euro 6. Volkswagen încearcă acum să vadă cum poate înlocui softurile trucate la cele 11 milioane de maşini pe care sunt montate. Printre acestea, Volkswagen, Audi, Skoda sau Seat. Conducerea Volkswagen precizează că n-a ştiut nimic despre softurile trucate, montate pe maşinile sale încă din 2007.

Dealerii care aduc maşini Volkswagen, amendaţi de ANPC

Dealerii Volkswagen care vând maşini germane în România pot primi amenzi de până la 100.000 de lei pentru că au adus pe piaţă un produs neconform cu standardele, a declarat, săptămâna trecută, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Marius Dunca.


„Eu amendez dealerul. Este treaba lui, cum şi într-un supermarket, dacă este vina lui, amendez supermarketul şi supermarketul se îndreaptă către producător. Producătorul este în Germania, nu pot să sancţionez producătorul”, a declarat Marius Dunca, întrebat de jurnalişti cum se implică ANPC în scandalul Volkswagen. El a precizat că amenda maximă este de 100.000 de lei.

În Oltenia, distribuitori Volkswagen/Audi sunt Serpico SRL la Craiova şi Nurvil SRL la Rm. Vâlcea şi Tg. Jiu

Volkswagen a anunţat săptămâna trecută că circa 11 milioane de automobile ale grupului, la nivel mondial, sunt afectate de scandalul emisiilor poluante. Scandalul a izbucnit după ce Agenţia americană pentru Protecţia Mediului (EPA) a acuzat VW că a instalat sisteme speciale pe unele autoturisme diesel pentru a evita standardele federale din SUA în materie de emisii, expunând cetăţenii americani la gaze poluante.
Constructorul auto german ar fi instalat un software special în calculatorul de bord al unor modele diesel Volkswagen şi Audi. Dispozitivul este programat să activeze un sistem de filtrare completă a particulelor doar în timpul testelor oficiale pentru emisii. După teste, adică în situaţiile generale de funcţionare a motorului, dispozitivul dezactivează sistemul de filtrare a particulelor, susţine Agenţia americană pentru protecţia mediului.
Grupul Volkswagen a recunoscut instalarea dispozitivului electronic care induce în eroare sistemele de măsurare a noxelor
Este vorba de maşini diesel Euro 5 cu motoare de 1.2, 1.6 si 2 litri. Stocurile de maşini Volkswagen, Audi, Skoda şi Seat, cu motoare 1.2 TDI, 1.6 TDI şi 2.0 TDI sunt oprite de la comercializare pentru că RAR nu mai eliberează cărţi de identitate (CIV).
„La dealerii Volkswagen se află pe stoc aproximativ 300 de autoturisme pentru care nu vor mai fi eliberate cărţi de identitate până la rezolvarea problemei. Aceste autovehicule nu vor mai putea fi vândute”, spune Iulian Matache, ministrul Transporturilor. „Niciun căteţean român nu va plăti diferenţa taxei de mediu pentru că nu a avut nicio vină. Ne vom îndrepta asupra producătorului sau reprezentantului de drept Volkswagen în România. (...) Fiecare cumpărător de maşină a fost de bună credinţă. Nu este normal ca persoana respectivă să plătească din nou taxe pe mediu. După ce vom afla la ce normă de poluare au fost produse maşinile, vom calcula diferenţa pentru taxa de mediu şi vom stabili cum ne vom îndrepta împotriva producătorului. Diferenţa de taxă de mediu va fi recuperată doar de la producător şi nu de la populaţie”, a declarat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

Nurvil îşi consolează clienţii

Nurvil SRL, distribuitorul Volkswagen / Audi în Vâlcea şi Gorj, îşi anunţă clienţii că a epuizat tot stocul de autoturisme echipate cu motoare diesel Euro 5.
“Referitor la situaţia actuală privind încadrarea în normele de poluare Euro 5 pentru autovehiculele Volkswagen/Audi echipate cu motoare Diesel de 1,2, 1,6 sau 2,0 litri, precizăm faptul că fabrica lucrează intens la rezolvarea acestei probleme. În calitate de client Volkswagen/Audi, veţi fi informat de Nurvil în legătură cu toate acţiunile pe care le va iniţia grupul Volkswagen AG pentru remedierea acestei probleme. Toate maşinile noi Volkswagen/Audi comercializate în showroomurile noastre Nurvil au motorizări cu norma de poluare Euro 6, norma ce corespunde cerinţelor legale şi standardelor de mediu. Motorizările care fac subiectul acţiunii de rechemare în service datorită emisiilor de noxe sunt motorizările diesel Euro 5 pe care nu le mai avem actualmente în oferta de autoturisme noi Volkswagen“, precizează Nurvil într-o informare de presă.
Pe măsură ce motoarele diesel au devenit tot mai populare, iar testele tot mai restrictive, constructorii au devenit mai tentaţi să păcălească măsurile luate Se discuta de mult timp despre modificarea testelor, care erau vechi şi lăsau prea mult spaţiu de manevră constructorilor care vroiau să păcălească măsurile luate. Acum, se pare că maşinile cu Euro 5 ar fi reverificate în toată Europa pentru a se vedea dacă respectă normele în vigoare.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...