Actualitate

Siguranţa rutieră de pe Transalpina, în mare pericol?

Dezvăluiri incendiare despre pericolele lăsate cu bună ştiinţă pe Transalpina, şoseaua inaugurată de doar câteva zile

Un angajat al Companiei de Drumuri Naţionale şi Autostrăzi a declarat că lucrările făcute de angajaţii din Craiova pun în pericol siguranţa rutieră. Afirmaţia i-a nemulţumit pe şefii şi colegii săi din Gorj şi Mehedinţi, care au protestat. Transalpina este în lucru din 2009. În acest moment se circulă, dar pe responsabilitatea şoferilor.
Pentru că firma care a început amenajarea şoselei a intrat în insolvenţă, CNADNR a decis să lucreze cu angajaţii săi. În iunie, o comisie de revizie a verificat lucrările pentru ca drumul să poată fi deschis circulaţiei. Un membru al comisiei, Claudiu Ţuţulan, susţine că au fost descoperite nereguli grave care pun în pericol vieţile oamenilor.
Pe 14 august, CNADNR a trimis o nouă comisie, care a decis că circulaţia poate fi deschisă oficial, deşi drumarii mai au mult de lucru. Se circulă în regim de şantier şi pe răspunderea şoferilor.
Afirmaţiile făcute de Claudiu Ţuţulan au stârnit nemulţumirea celor care lucrează pe Transalpina. La Mehedinţi, cei 20 de angajaţi ai secţiei Drumuri Naţionale au ieşit în curtea instituţiei pentru a protesta faţă de declaraţiile colegului lor.
Lucrările pe Transalpina au început în 2008. Aproape toată şoseaua este asfaltată, dar mai sunt de realizat lucrări de stabilizare a versanţilor, pe unele porţiuni şi de montat parapete şi semne de circulaţie. Oficial, circulaţia a fost deschisă pe 15 august.


Avertismentele specialiştilor, ignorate cu bună ştiinţă

Există riscuri de căderi de stânci de pe versanţi pe unele segmente şi porţiuni în care parapeţii nu sunt în conformitate cu normele de siguranţă. Raportul cu toate informaţiile care arată că nu respectă normele de siguranţă există şi a fost transmis directorilor din cadrul CNADNR, dar avertismentele privind siguranţa nu au fost luate în seamă. Oamenii care au făcut publice problemele de la reabilitarea Transalpina au fost puşi sub anchetă disciplinară.
Claudiu Ţuţulan, angajat CNADNR, şef de tură Direcţia de Drumuri Craiova, a vorbit despre scandalul creat. „Tot ce facem acum se numeşte cârpeală. Eu vreau să-l întreb pe domnul Neaga (Directorul general al CNADNR -n.r.) cine este răspunzător de banii care se folosesc acum. Noi nu facem Transalpina pentru cei cu pensiuni, ci pentru vieţile oamenilor. Oamenii plătesc taxe ca să circule în condiţii de siguranţă pe sectorul de drum”, a spus Claudiu Ţuţulan.

CNADNR face precizări privind circulaţia auto pe Transalpina

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România face câteva precizări referitoare la redeschiderea drumului naţional DN 67C, Rânca – Obârşia Lotrului (km 34+500 – km 59+800).
“Circulaţia rutieră a fost redeschisă pe acest sector de drum după o inspecţie amănunţită efectuată de toţi factorii de decizie abilitaţi care la final au încheiat un proces verbal cu următoarele constatări: semnalizarea verticală (marcaj axial, marcaj delimitare parte carosabilă) a fost finalizată pe întreg tronsonul de drum; semnalizarea verticală (indicatoare rutiere) a fost finalizată corespunzător în toate punctele ce impuneau această măsură, pe întreg tronsonul de drum; parapetul de protecţie a fost montat pe tot sectorul de drum aflat în urgenţă 1. De asemenea, au mai fost efectuate lucrări de aducere la nivel a acostamentelor prin umpluturi cu piatră concasată. Menţionăm că acest tip de lucrări sunt executate în mod frecvent de CNADNR în regie proprie pe toată reţeaua de drumuri naţionale pentru asigurarea confortului şi siguranţei circulaţiei. CNADNR informează opinia publică de faptul că redeschiderea acestui sector de drum nu s-a făcut în urma vreunei presiuni politice sau de orice altă natură. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România reaminteşte că circulaţia pe acest sector de drum va fi permisă în intervalul orar 7.00 – 19.00 pentru categoriile de autovehicule cu masă totală mai mică de 3,5 tone. Pe timpul nopţii, circulaţia este interzisă din cauza traseului dificil şi pentru evitarea oricăror pericole. CNADNR roagă participanţii la trafic să respecte indicatoarele şi semnalizările rutiere existente, precum şi să adapteze viteza la condiţiile traseului”, se arată într-un comunicat al CNADNR.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...