Laurenţiu Ciurel, preşedintele directoratului privat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), continuă o adevărată cruciadă împotriva reglementatorilor din piaţa de energie electrică. El consideră că de la această atitudine i se trag majoritatea necazurilor şi reclamaţiilor de natură penală sau administrativă din ultimii ani. Managerul CEO acuză cu subiect şi predicat instituţii ale statului, dar în special Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), că fac jocul marilor distribuitori de energie care au pus stăpânire pe piaţa de desfacere din România, unul dintre aceştia fiind CEZ. Ciurel mai arată că, prin legislaţia secundară produsă de aceste instituţii, se trimite în mod intenţionat spre faliment întreaga industrie de profil românească în care s-au investit miliarde de euro.
Toni Greblă l-a ameninţat că-l termină!
Înainte de toate, Laurenţiu Ciurel lămureşte încă o dată de ce a fost citat ca martor în dosarul pe care DNA i l-a deschis fostului senator PSD de Gorj, în prezent judecător la Curtea Constituţională, Toni Greblă. “E reală sută la sută situaţia pe care am prezentat-o! Am fost chemat la DNA şi am rămas şi surprins că ştiu băieţii ăia mai mult decât ştiu eu. Mai mult decât că «te termin» ce putea să-mi mai spună domnul Greblă? Erau cel puţin zece persoane pe holul prefecturii, care sunt martori că nu mint când relatez ce mi-a strigat. În 2013, când s-a înfiinţat complexul, el îmi spunea că dăm faliment. Îi spun, domnule, avem bani în cont, nu e aşa, pe noi declaraţia asta a dumneavoastră ne poate costa 200 de milioane de euro ca influenţă numai pe bursă, nu mai vorbesc de blazonul în piaţă!”, ne-a declarat managerul CEO.
“Nu ştiu dacă sunt în total 15 ore în care am exportat şi noi energie!”
“Noi, producătorii de energie din România, lucrăm pe o piaţă interconectată la ora asta. Suntem patru ţări: Cehia, Slovacia, Ungaria şi România. Eu cred că sunt o voce şi nu ştiu dacă sunt singura, dar nu sunt foarte multe, care spun că la ora asta se produce un fenomen de subminare a economiei naţionale fără precedent! Am spus asta limpede şi răspicat chiar şi în teleconferinţa de ieri (marţi, 10 februarie – n.r.). Preţ de câteva zeci de secunde am crezut că s-a defectat aparatura de comunicare, că n-a mai zis nimeni nimic... Noi, Complexul Energetic Oltenia, suntem jucători pe această piaţă comună pe care se produce vizibil un fenomen cel puţin ciudat. Nu prea contează pe această piaţă decât o singură firmă, CEZ, care face jocurile şi în ţara noastră, dar şi în alte părţi. Suntem interconectaţi de pe 17 noiembrie 2014. Aţi ales la întâmplare din statistică data de 6 ianuarie 2015. Pe graniţa româno-ungară, din România se observă că au ieşit zero megawaţi spre Ungraria, dar din Ungaria au intrat în România 419 megawaţi! De ce, domnule? Puţin peste 28 de euro costă un Megawat şi în România, şi în Ungaria. Ungurii nu sunt mari producători de energie, în comparaţie cu noi. Observăm că aproape toată această energie electrică vine din Cehia şi Slovacia şi este energia CEZ-ului. Din Slovacia intră în Ungaria energie aproape ca şi la noi, 360 megawaţi în medie, la care se adaugă ce intră din Cehia. Ungurii îşi opresc o parte din total pentru propriul consum, iar restul ajunge la noi. La fel e în fiecare zi, din 17 noiembrie anul trecut încoace, din momentul în care a intrat în funcţiune interconectarea. De atunci, nu ştiu dacă sunt în total 15 ore în care am exportat şi noi”, a explicat inginerul Ciurel.
“Şmecherii la care mă refer eu fură cu miliardul de euro, cu legi contrafăcute sau cu legea în mână, făcută special pentru ei! Şi eu nu vorbesc de legi făcute de Parlament! Vorbesc de ordine, domnilor, din acestea precum cele date de ANRE! Uitaţi-vă în toate sucursalele astea EON, ENEL, CEZ ş.a. au manageri români, dar toţi au fost reglementatori înainte, au trecut inclusiv prin ANRE. După ce le-a făcut treaba, l-au angajat pe băiat sau fată la ei la firmă!“ - Laurenţiu Ciurel, director general CEO.
“Toate sucursalele EON, ENEL, CEZ au manageri români, foşti angajaţi ai ANRE!”
“Practic, la ora asta, ţara noastră este un Bantustan, o piaţă de desfacere pentru şmecherii ăştia! Şi toată treaba asta e făcută prin legislaţie secundară care pe noi nu ne lasă să exportăm. Vi se pare normal? Mie să-mi ardă milioane de tone de cărbune în depozite, Hidro să arunce apă pe lângă turbină, ca să luăm energie regenerabilă cu 100 de euro megawatul? Că asta este, până la urmă esenţa. Scade în continuu preţul la producător - furnizor şi creşte la consumator? Gapul ăsta se măreşte în continuu de ani de zile. Din 2007, noi tot scădem preţul, dar preţul energiei la consumator final a ajuns de la 407 la 640 lei. Am zis că ne interconectăm, de fapt suntem o piaţă de desfacere, nişte fraieri! Avem energie mai multă şi mai ieftină decât a lor şi importăm masiv! Situaţia asta depinde de ANRE, de firme de stat, de Transelectrica, dar în special de legislaţia secundară, de ordinele pe care le emite ANRE, de alocările pe care le face zilnic pe crossborder. Cu ei ne luptăm. Am făcut şi noi Oltenia Trading, să fim furnizori. Păi să vedeţi ce piedici ne pun... trei luni de zile îţi trebuie ca şi consumator ca să schimbi furnizorul şi să treci la Oltenia Trading! Pe biata babă de la ţară, care ar vrea să-şi schimbe furnizorul, numai în logaritmi n-o întreabă birocraţii! Şi toată treaba asta de afară din România vine, dar folosind oameni din interiorul ţării! Sunt de acord, managerii de stat sunt corupţi, sunt incompetenţi, în majoritatea lor! Am lucrat şi eu şi în alte state şi acolo este la fel. Statul e cel mai prost administrator, clar! Managerul ăsta de stat fură, dar fură cu mia de euro, cel mult cu suta de mii, dar asta cei de sus de tot, la nivel central! Şmecherii ceilalţi, la care mă refer eu, fură cu miliardul de euro, cu legi contrafăcute sau cu legea în mână, făcută special pentru ei! Şi eu nu vorbesc de legi făcute de Parlament! Vorbesc de ordine, domnilor, din acestea precum cele date de ANRE! Uitaţi-vă în toate sucursalele astea EON, ENEL, CEZ ş.a. au manageri români, dar toţi au fost reglementatori înainte, au trecut inclusiv prin ANRE. După ce le-a făcut treaba, l-au angajat pe băiat sau fată la ei la firmă!”, mai spune apăsat managerul CEO.
Cehii de la CEZ ţin cu dinţii de poziţia de monopol în şapte judeţe
Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească din 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA care, după procesul de transformare, asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judete (Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea şi Teleorman). Este compania cu cel mai mare număr de clienţi dintre toate filialele Electrica, deţinând o poziţie aproape de monopol pe această piaţă, situaţie care a condus la numeroase reclamaţii din partea consumatorilor, în special persoane fizice.
Afacerile Grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele 8 companii - CEZ Distribuţie, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.
Grupul CEZ susţine că a investit, în zona Dobrogea, la Fântânele, Cogealac şi Grădina, 1,1 miliarde Euro în realizarea celui mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totală instalată de 600 MW. Construcţia parcurilor amplasate la nord de Constanţa s-a desfăşurat în mai multe etape. Prima, aflată la Fântânele, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW. Cea de-a doua etapă s-a desfăşurat în zona Cogealac şi Grădina, incluzând 101 turbine cu o capacitate totală de 252,5 MW. Întreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ a fost pusă în funcţiune la sfârşitul anului 2012.
În 2011, Grupul CEZ în România a achiziţionat 100% pachetul de acţiuni al companiei care deţine sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Văliug şi Secu, având o capacitate totală instalată de aproximativ 22 MW (după retehnologizarea din 2013) şi o producţie de circa 70 GWh/an.