Sub Lupă

Dan Şova, cercetat de DNA pentru milioane de euro obţinute necuvenit de la CET-urile din Oltenia

Fostul ministru PSD este acuzat că a prejudiciat CE Turceni cu peste 1 milion de euro

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Dumitru Cristea, la data faptelor director general şi ordonator de credite al Complexului Energetic Turceni (C.E.T), în sarcina căruia s-au reţinut cinci infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, din care una în formă continuată şi Dan - Coman Şova, la data faptelor reprezentant legal al SCA “Şova şi Asociaţii”, în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Contracte inutile, pe bandă rulantă

În calitate de director general şi ordonator de credite al Complexului Energetic Turceni (CET), Dumitru Cristea a încheiat cu SCA “Şova şi Asociaţii”, la data de 23 iulie 2007, un contract de asistenţă juridică şi la data de 29 decembrie 2007 un act adiţional la acel contract, prin încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice şi a celor privind buna gestiune financiară. Astfel, “Şova şi Asociaţii” a reprezentat Complexul Energetic Rovinari în litigii de drept comun, conduită care a prejudiciat CET cu suma de 644.075,60 lei (echivalentul a peste 200.000 de euro, la momentul respectiv) prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiţii, proporţional cu sumele plătite nelegal şi corelativ obţinerii de foloase necuvenite de către SCA “Şova şi Asociaţii”.
Pe 1 noiembrie 2007, Dumitru Cristea a încheiat un act adiţional (pentru reprezentarea în litigiul CET vs. Electrica), la contractul de asistenţă juridică din 23 iulie 2007, prin încălcarea dispoziţiilor privind buna gestiune financiară, cu “Şova şi Asociaţii”, contract în urma căruia CET a fost prejudiciat cu suma de 1.142.400 lei (aproximativ 357.000 euro, la momentul respectiv) corelativ obţinerii unui folos necuvenit în acelaşi cuantum de către SCA “Şova şi Asociaţii”.
Pe 13 februarie 2008, Cristea a încheiat un alt contract de asistenţă juridică cu “Şova şi Asociaţii” (relativ la litigiul CET vs. ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA), prin încălcarea dispoziţiilor privind buna gestiune financiară, contract în urma căruia CET a fost prejudiciat cu suma de 1.242.018 lei (aproximativ 388.000 euro, la momentul respectiv), corelativ obţinerii unui folos necuvenit în acelaşi cuantum de către “Şova şi Asociaţii”.
În data de 18 februarie 2008, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administraţie şi prin nerespectarea dispoziţiilor date în sarcina directorului general prin ordinul Ministerului Economiei şi Comerţului, Dumitru Cristea a încheiat cu ICM o tranzacţie prin care CET se obliga să achite către ICM suma totală de 69.520.556 lei (echivalentul a peste 21.7 milioane de euro, la momentul respectiv) în termen de cinci ani, conduită infracţională în urma căreia CET a fost prejudiciat prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiţii, proporţional cu sumele plătite nelegal în cuantum de 47.505.713,13 lei, lichidatorului judiciar.
În data de 27 noiembrie 2007, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administraţie, Cristea a încheiat cu reprezentanţii Electrica tranzacţia relativă la obiectul unui litigiu comercial (CET vs. Electrica), tranzacţie prin care CET a fost prejudiciat cu suma totală de 20.565.468,10 lei, reprezentând penalităţile de întârziere la plata energiei electrice la care s-a renunţat (20.222.761,10 lei) şi jumătate din taxa de timbru achitată (342.707 lei), corelativ obţinerii unui folos necuvenit de către Electrica în cuantum egal cu suma la care s-a renunţat, mai puţin jumătate din taxa de timbru (342.707 lei). Prejudiciul cauzat Complexului Energetic Turceni (CET) prin activităţile descrise se ridică la suma de peste 71 milioane lei.

Asistenţa juridică, modul predilect de “acoperire” al lui Şova

Din comunicatul DNA reiese şi că, în perioada ianuarie – 13 februarie 2008, cu ştiinţă, în contextul litigiului dintre CET şi ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA, Dan Şova a insistat pe lângă Dumitru Cristea să încheie un contract distinct de asistenţă juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia nelegal contractul de asistenţă juridică între CET şi SCA “Şova şi Asociaţii”. De asemenea, Şova ar fi conceput termenii şi condiţiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA “Şova şi Asociaţii”, obţinând folos necuvenit pentru societate de 1.242.018 lei, inclusiv onorariul de succes.
În perioada 2 octombrie – 1 noiembrie 2007, cu ştiinţă, în contextul litigiului dintre CET şi Electrica, Şova a insistat pe lângă Cristea Dumitru să încheie un contract distinct de asistenţă juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia nelegal un act adiţional la contractul de asistenţă juridică. De asemenea, fostul ministru a conceput termenii şi condiţiile respectivului act adiţional, totodată semnându-l din partea “Şova şi Asociaţii”, obţinând folos necuvenit pentru societate de 1.142.400 lei, inclusiv onorariul de succes.

Situaţii ce se pot încadra şi la conflict de interese

Procurorii mai susţin şi că, în perioada ianuarie – 14 februarie 2008, cu ştiinţă, în contextul unui alt litigiu, dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) şi ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă directorul general al CER, să încheie un contract de asistenţă juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia directorului de a încheia nelegal contractul de asistenţă juridică, la data de 14 februarie 2008, între Complexul Energetic Rovinari CER şi “Şova şi Asociaţii”. De asemenea, a conceput termenii şi condiţiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Şova şi Asociaţii”, contract în urma căruia societatea de avocaţi a obţinut suma de 1.071.336,80 lei (inclusiv onorariul de succes).
Suma totală reprezentând folos necuvenit în favoarea SCA „Şova şi Asociaţii”, ca urmare a contractelor de asistenţă juridică încheiate cu cele două complexe energetice, Turceni şi Rovinari, este estimată la valoarea de 3.455.754 lei (echivalentul a peste 1 milion de euro la momentul faptelor menţionate în rechizitoriu). În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Peste 7 milioane de euro, sifonaţi de la societăţi de stat sau instituţii bugetare

Reamintim că, în perioada 2006 – 2009, Dan Şova, a încasat şi de la CET Govora SA 6.486.505 lei noi (64,865 miliarde de lei vechi), echivalentul a peste 2 milioane de euro la cursul de schimb mediu din perioada respectivă. Informaţia a fost prezentată de Ministerul de Finanţe, printr-un raport de inspecţie fiscală realizat la fosta societate de avocatură “Şova şi asociaţii”, în care principalul partener apărea a fi mama vitregă a fostului ministru PSD al transporturilor, Ana Diculescu - Şova. Conform acestui document oficial, cabinetul de avocatură a încasat, în total, în perioada amintită, echivalentul a peste 7 milioane de euro în urma derulării unor contracte de reprezentare şi cu alte societăţi cu capital majoritar de stat sau instituţii bugetare, precum Oltchim SA, Primăria Municipiului Bucureşti, Administraţia Străzilor, Electrica Transilvania Sud, Gaz Sud, CET Govora, CE Turceni, Electrica SA, Romfilatelia, Banc Post, ALPAB sau BTT.

Şova: Singurul abuz pe care eu îl reţin e al lui Blejnar!

Şova a reacţionat dur la adresa DNA, prima declaraţie oferind-o în direct colegilor de la Realitatea TV. “Vin după 7 ani să mă întrebe de ce am încheiat trei contracte şi am salvat Turceniul şi Rovinariul de la distrugere, ca să nu ajungă în mâna unor grupuri infracţionale? Asta mă întreabă procurorii şi de abia aştept să le răspund. Nu am nimic de ascuns. Eu sunt complice pentru că eram conducătorul firmei care a salvat cele două termocentrale. Nu poţi să reţii complicitatea la abuz în serviciu unui avocat care a încheiat un contract. Singurul abuz pe car eu îl reţin e al lui Blejnar. E hilar să răspund în faţa procurorilor la aberaţiile unui infractor notoriu al României. Acum nu spun că e un dosar politic, dar e ciudat că apare acum, când eu sunt purtătorul de cuvânt al campaniei unui candidat la preşedinţia României. Pentru controalele ANAF e de vină Traian Băsescu, cel care a dat ordin să se ajungă la Victor Ponta şi s-a ajuns la mine”, a spus Dan Şova.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

05.09.2014 - 15:32Nicu:Ce fata de bidon turtit are..........

04.09.2014 - 04:04Costantin:Sova este un imbecil, corupt-ca partidul pe care il reprezinta. LA PUSCARIE!!!

Pagina 1 din 1 (2 comentarii din 2)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...