Interviu

“Este nevoie de un Preşedinte de dreapta în România”

Europarlamentarul Marian – Jean Marinescu susţine că voturile date PSD se datorează dependenţei foarte multor cetăţeni de stat

Politician consacrat chiar la nivel internaţional, elegant şi calculat, europarlamentarul Marian-Jean Marinescu este încă un exemplu de consecvenţă şi decenţă pe care Săptămâna în Oltenia îl propune cu ocazia interviului de săptămâna aceasta. Preşedintele filialei Dolj a PDL vorbeşte limpede despre importanţa şi relevanţa fuziunii cu PNL, în special pentru Oltenia, o regiune despre care consideră că a fost condusă prea mult şi cu rezultate prea slabe de PSD. În acest plan pe termen mediu, crucial consideră că va fi momentul alegerilor prezidenţiale de la sfârşitul anului în curs.

Adrian Pană: Domnule Marian-Jean Marinescu, ne-am propus să abordăm în special subiecte politice interne, cu permisiunea dvs. urmând a reveni cu un nou episod în care vom aborda pe larg şi tematica europeană. Pentru început, am să vă amintesc de anul trecut. Atunci, în noiembrie, aţi primit 459 din cele 460 de voturi ale colegilor delegaţi la conferinţa de alegeri a filialei PDL Dolj. Cum ar comenta cetăţeanul anonim Marian-Jean Marinescu un astfel de “scor”?
Marian-Jean Marinescu: Nu este prima oară când candidez la o funcţie în organizaţia judeţeană Dolj. Întotdeauna am primit sprijinul colegilor mei. De data aceasta, e adevărat, un singur vot împotrivă poate fi interpretat în multe feluri. Eu apreciez rezultatul ca pe un vot de încredere la care trebuie răspuns cu foarte multă implicare, echilibru, corectitudine. Ceea ce şi fac.

Încă de atunci se intuia că democrat-liberalii privesc spre un orizont politic nou, dar bazat pe un proiect mai vechi, cel al reconstrucţiei unei formaţiuni puternice de dreapta. Ce şanse daţi realizării rapide a fuziunii cu PNL?
Este o diferenţă. Atunci discutam despre o forţă de dreapta fără PNL, acum în construcţie este o fuziune cu PNL fără, însă, a elimina şi alte uniuni cu forţe de dreapta.

Campania pentru prezidenţiale va apropia membrii celor două partide

Aţi fost foarte mult timp preşedintele Comisiei Naţionale de Etică, Statut şi Litigii a PDL. Armonizarea statutelor este o miză reală sau doar o etapă de parcurs?
Statutul este foarte important. Sunt principii care trebuiesc respectate, sunt reguli de organizare care trebuiesc armonizate. Statutul poate apropia sau, dacă nu este gândit bine, poate îndepărta membrii a două partide care fuzionează.

Cât credeţi că va dura procesul de fuziune a filialelor judeţene, a organizaţiilor locale, acolo unde există rivalităţi consacrate dintre diverşi lideri şi ce se va întâmpla cu cei care opun, sub o formă sau alta, rezistenţă în faţa acestui proces?
Puţin. Campania pentru prezidenţiale va avea un rol important. Va apropia membrii celor două partide. Şi apoi, câştigarea alegerilor va facilita foarte mult fuziunea şi pregătirea pentru alegerile din 2016.

Are şanse reale un partid puternic de centru - dreapta să reechilibreze eşichierul politic în Oltenia, în confruntările cu PSD?
Are foarte multe sanse. La prima vedere PSD, este foarte puternic. Este fals. De fapt, voturile date PSD-ului se datorează nivelului de dependenţă a foarte multor cetăţeni de stat, de locul de muncă la stat, de ajutorul social, de sărăcie, de lipsa locurilor de muncă. Oltenia a fost dominată de PSD în administraţia locală, şi se vede acest lucru. Judeţele Olteniei sunt printre cele mai sărace din ţară, în condiţiile în care există mari oportunităţi de dezvoltare a economiei. Din păcate, pentru manipularea usoară a voturilor şi pentru propriile interese, s-a făcut foarte puţin în această direcţie. Numai că eu cred ca s-a ajuns la o limită care va determina o schimbare de opinie în rândul oamenilor. Nu poţi să trăieşti cu minciună şi promisiuni. Eu sunt convins că este nevoie de o guvernare de dreapta, care să limiteze principala problemă a României: lipsa locurilor de muncă.

"Noua politică de coeziune cere ca fiecare regiune să îşi definească o «specializare inteligentă», bazată pe resursele materiale şi umane locale. Cred că nu ar fi nici o problemă pentru Oltenia să-şi definească o asemenea specializare, exista nenumărate oportunităţi: agricultură, energie, componente auto, petro-chimie, turism, etc" - Marian – Jean Marinescu, europarlamentar PDL.

Soluţia cea mai bună, un nume nou pentru partidul rezultat din fuziune

Cât de importantă este, în opinia dvs., denumirea viitoarei formaţiuni şi care credeţi că va fi ea?
Denumirea este importantă atât pentru membrii celor două partide, cât şi pentru electorat. Cred că soluţia cea mai bună este un nume nou, care să includă ce este cel mai important: reflecţia politicii de dreapta. Trebuie să gândim, în permanenţă, orice aspect al fuziunii, prin prisma a ceea ce avem de făcut pe 2 noiembrie: să câştigăm alegerile. Să nu domine orgoliul, ci pragmatismul.

Există şi alte sensibilităţi, mai puţin cunoscute publicului neavizat, care vor încetini procesul închegării unei formaţiuni puternice de dreapta?
Cred că se poate trece peste alte eventuale asperităţi. Este evident că există, cele două partide au avut o istorie comună, dar şi confruntări, au avut poziţii complet diferite în momente dificile pentru România, dar important este, repet, să avem un singur gând: este nevoie de un Preşedinte de dreapta în România.

S-a creionat, în acest moment, un profil de candidat unic pentru alegerile prezidenţiale de la sfârşitul lui noiembrie?
Candidatul va fi, evident unic şi va fi stabilit foarte curând, printr-un sondaj. Candidatul va fi anunţat la începutul lunii august. Ambele partide au candidaţi, să spunem, valabili, avem de unde alege.

Dezvoltarea Olteniei, bazată strict pe criterii economice

Din păcate, Oltenia rămâne codaşă în statistici la diverşi indicatori, în special în ce priveşte investiţiile, private şi guvernamentale deopotrivă, lucru care se reflectă în lipsa acută a locurilor de muncă şi în stagnarea economică, asta ca să nu subliniem şi regresul în sectoare precum industria. Care consideraţi că sunt măsurile prioritare de luat pentru a schimba radical situaţia?
Am menţionat deja acest aspect. Investiţiile guvernamentale pot avea un impact important, în special în infrastructură, dar cele mai importante sunt investiţiile private. Dupa cum vedeţi, actualul guvern refuză construcţia autostrăzii Piteşti-Sibiu, cerută exact de operatorul economic care a crescut exportul României: Dacia. Oltenia are nevoie de guvernare locală de dreapta care să dezvolte economia, aşa cum s-a întâmplat în judeţele de dincolo de Carpaţi. Până la Sibiu nu e mult, se poate vedea un bun exemplu. Noua politică de coeziune cere ca fiecare regiune să îşi definească o “specializare inteligentă”, bazată pe resursele materiale şi umane locale. Cred că nu ar fi nicio problemă pentru Oltenia să-şi definească o asemenea specializare, există nenumărate oportunităţi: agricultură, energie, componente auto, petro-chimie, turism, etc. În direcţia acestei specializări ar trebui dirijaţi banii europeni, atât în cercetare şi inovare, cât şi în dezvoltarea IMM-urilor din domeniile respective. Dacă în paralel se dirijează şi investiţii de infrastructură pe TEN-T (reţeaua europeană de transport) şi pe dezvoltare rurală, putem să ne gândim la dezvoltare economică. Din păcate, se poate vedea foarte clar că nu se vrea şi nu se ştie. Nu se face nimic nici de administraţiile locale, nici de cele centrale pentru utilizarea banilor europeni din exerciţiul bugetar 2014-2020. Vă reamintesc că Oltenia are peste 25% şomaj în rândul tinerilor. România are, încă din octombrie 2013, posibilitatea să cheltuie peste 100 milioane euro pentru ameliorarea acestei situaţii. Nu s-a făcut nimic!
Pe scurt: este nevoie de o strategie de dezvoltare a Olteniei bazată strict pe criterii economice, pe care sa le pună în aplicare administraţiile de orice coloratură politică. Greu de facut, dar nu imposibil.

Acest interviu, pentru care vă mulţumesc, îl voi încheia tot cu un subiect mai sentimental. Ce anume şi cât vă mai leagă de Vâlcea natală, în afara responsabilităţilor politice şi, evident, a celor de natură familială?
La Vâlcea, la RMV, cum îi spuneam când eram student în Bucureşti, m-am născut, am crescut, la Olăneşti mi-am petrecut vacanţele la bunici, am învăţat ce trebuie sa fac în viaţă.
Sunt de aproape 40 ani în Craiova. Eu când vin la Vâlcea, spun că vin acasă. Cred ca e clar.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...