Opinii

 

La izvoarele cu sinecuri bugetare (Agamiţă Dandanache – acum, şi la Filarmonica „Oltenia“)

Să vă reamintesc o zicere memorabilă a actualului Guvern prin gura premierului Victor Ponta (citez din memorie): Ceea ce ne revoltă pe noi toţi este politizarea tuturor instituţiilor, care a atins proporţii insuportabile la vechea guvernare. Noi vă garantăm că pe mandatul nostru politizarea se va opri la secretarul de stat. Mai jos de acest nivel, meseriaşul trebuie lăsat să-şi facă meseria, dacă se dovedeşte capabil. Vă daţi seama în ce proporţii m-a cuprins pe subsemnatul râsul, văzând cu câtă osârdie se făcea vorbire de funie taman în casa spânzuratului. Fiind prin anii 2001-2004 prea june şi insuficient copt (deşi, totuşi, un Titulescu în devenire), actualul premier nu-şi aminteşte că şi pe vremea lui Adrian Năstase era la fel, poate chiar mai rău: în folclor se spune că până şi portarul de la cimitir trebuia să posede carnet de membru P.S.D. Dar, hai să nu fiu mai cârcotaş decât trebuie şi să admit că a venit, în sfârşit, un guvern cinstit – cel mai cinstit, din cât ne-a dat a înţelege premierul – care este decis să pună punct acestei sarabande inepte a destituirilor şi numirilor politice.

Numai că ce e val ca valul trece, efuziunea melodramatică a premierului s-a stins ca un foc de paie, iar povestea „depolitizării“ s-a sucit la 180 de grade şi e manipulată pe faţă. P.S.D. şi Guvernul – plus trompetele lor mediatice – o ţin una şi bună că „ceilalţi“ au politizat atât de intens, încât trebuie pătruns în forţă până la nivelurile de jos. Mai precis, tot ce „ţine“ de Băsescu e politizat, în schimb, noile numiri şi schimbări instituţionale făcute de Executiv sunt realmente apolitice şi cu calităţi alese ca nişte îngeri şi vor trebui continuate. Dar cum de la sublim la ridicol nu-i decât un pas, iată un exemplu local demn de râsu-plânsu.

S-a întâmplat la Filarmonica „Oltenia“ din Craiova: directorului administrativ aflat în funcţie i-a încetat contractul la data de 30.06.2012, după care, deus ex machina, managerul instituţiei l-a angajat pe acest post pe activistul de la organizaţia de tineret a P.N.L., Andrei Gheorghe Nanu, fără a anunţa organizarea unui concurs pentru ocuparea acestui post, baza legală, condiţiile şi metodologia de desfăşurare a concursului. A fost, zice-se, vorba de un simplu acord al părţilor. Păi, după care lege, când prevederea este clară: în cazul de faţă, funcţiile şi, evident, cele de conducere se ocupă prin CONCURS (subl. ns.). Să admitem prin absurd şi un lup mâncat de oaie. Ce ne facem însă că afinităţile junelui liberal Nanu cu respectiva instituţie municipală de cultură sunt la pragul de disjuncţie: d-l Nanu nici măcar nu a făcut minimul efort, în virtutea măcar a bunelor maniere, de a se prezenta angajaţilor ce hram poartă şi ce intenţii are în viitor. Aşa se face că în respectiva instituţie d-l Nanu a fost perceput ca un neo-Agamiţă Dandanache paraşutat „de la centru“ care, după ce a ratat obţinerea unui mandat de consilier local, nu se făcea să rămână fără „coledzi“. Şi subsemnatul, care încă mai era convins că un liberal este, prin natura doctrinei, în primul rând un meritocrat, care s-a remarcat în afaceri, educaţie, profesii liberale şi nu un vânător de sinecuri bugetare care lasă senzaţia de tentativă de pricopseală cu efort minim pe seama banului public. Dar cum gura lumii (artistice) este slobodă, aceasta întreabă ce va face totuşi, în cele din urmă d-l Nanu, ţinând seama de priceperile pe care le are pentru noua funcţie şi instituţie: va da indicaţii preţioase despre cum se acordează pianele, va procura instrumente de suflat pentru big band, va gestiona kilowaţii şi detergenţii? Ba, încă ceva în plus: de câte ori a mers d-l Nanu la un concert la Filarmonică? Odată la un cincinal sau chiar mai rar? Mister total… Zic şi eu ce-ntreabă lumea. Că de unde nu e foc, nu iese fum. Şi uite că iese…

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

13.07.2012 - 11:38Zoe Ahanache:Redactia, va rugam rezolvati problema comentariilor, daca doriti un feedback. Comentariile nu ne sunt postate deoarece nu sunt recunoscute toate semnele de punctuatie (cratima, ghilimele etc.)

Apoi, nu este vizibila decat prima pagina de comentarii.

13.07.2012 - 11:23Zoe Ahanache:A se citi de jos in sus.

13.07.2012 - 11:21Zoe Ahanache:Dar ce te faci cu armata de(geaba) cetateni... turmentati?!

13.07.2012 - 11:21Zoe Ahanache:Asta e mai trist! Ca un Dandanache, un Trahanache, un Branzovenescu si un Farfuridi au fost si sunt de gasit in orice coltisor de rai din Romanica, din rastimpuri. Si sunt buni si ei la un zambet pe la spate, la o barfa, la o descretire de frunte. E amuzant, zau, mai ca in Caragiale!

13.07.2012 - 11:19Zoe Ahanache:Cu totii sunt nemultumiti de canalul colector al birourilor de frunte, dar in loc sa fie uniti in procesul de salubrizare, se musca intre ei si se imping unul pe altul mai abitir in canal. Unii sunt pana la glezne. Altii au intrat pana la gat si se indoapa.

Pagina 1 din 2 (5 comentarii din 10)

< înapoi12
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...