La nici un an şi jumătate de când a trecut de la PDL în PNL, deputatul Mihai Stănişoară s-a alăturat fără complexe Grupului de iniţiativă pentru păstrarea identităţii liberale, iniţiat de Călin Popescu Tăriceanu. Parlamentarul a afirmat că mişcarea este “un câştig pentru liberalismul autentic” şi că se vor mai alătura parlamentari, aleşi locali şi reprezentanţi ai societăţii civile. Chiar dacă omite să declare public, Stănişoară încearcă astfel să reziste pentru a treia oară consecutiv alături de cei care deţin puterea la nivel central.
Nu vrea să se întoarcă alături de PDL
Mihai Stănişoară a declarat săptămâna trecută că a decis să adere la Grupul de Initiaţivă pentru Păstrarea Indentităţii Liberale pentru “a susţine şi implementa cu succes politici de dreapta în România”, aşa cum a făcut când a decis să intre în Partidul Naţional Liberal, la începutul anului 2013.
“Apreciez că este un semn de seriozitate politică existenţa Grupului de Iniţiativă pentru Păstrarea Indentităţii Liberale. Sunt un om responsabil şi serios şi vă spun foarte clar şi deschis că acest Grup de Iniţiativă va fi un câştig pentru liberalismul autentic din România”, a spus Stănişoară. Deputatul susţine că numărul parlamentarilor PNL ce vor adera la initiaţiva lui Tăriceanu ar putea depăşi 25, urmând să se alăture şi aleşi locali liberali, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile.
Stănişoară este vicepreşedinte al PNL din 2013, propus de Crin Antonescu. El consideră că nu se poate întoarce alături de o structură care l-a dezamăgit anterior, cu aluzie la intenţia conducerii PNL de a fuziona cu PDL.
Măsurile de dreapta trebuie să se regăsească în actul de guvernare
Stănişoară a transmis şi un mesaj peneliştilor, care nu sunt decişi să îl urmeze. “Le spun clar şi răspicat colegilor mei: nu aşa ne vom recâştiga poziţia pe care o merităm în societatea românească. Le spun amical şi sincer celor care vor să conducă mişcarea liberală din România: trebuie să dovediţi că sunteţi liberali autentici şi aceasta nu doar prin vorbe, ci şi prin fapte. Fiecare cetăţean cu simpatii de dreapta din această ţară, pentru a ne acorda votul său, trebuie să primească de la noi un mesaj clar despre cum îi vom sprijini pe cei care aduc valoare adăugată acestei ţări, despre cum vom stimula iniţiativa individuală, despre cum îi vom ajuta pe salariaţi şi pe antreprenori deopotrivă să câştige mai mulţi bani pentru a relansa consumul, despre cum vom dezvolta agricultura de care depind aproape jumătate din locuitorii acestei ţări, despre cum vom ocroti societatea civilă şi drepturile omului. Despre toate acestea, da, trebuie să vorbim, dragi colegi liberali”, a mai spus Stănişoară la lansarea grupului.
Din Oltenia, Grupului de Iniţiativă pentru Păstrarea Indentităţii Liberale i s-a mai alăturat şi deputatul Ion Cupă, fost director la Finanţe Mehedinţi. Surse dau ca sigură aderarea la iniţiativă a cel puţin încă doi parlamentari din judeţele Olteniei, după congresul PNL de la sfârşitul lunii iunie.
Liberalii care vor adera la grupul lui Tăriceanu, excluşi din partid
Delegaţia permanentă a filialei Mehedinţi a PNL a aprobat o moţiune privind excluderea acelor membri care aderă la alte grupuri politice, liderul liberal judeţean, Virgil Popescu, menţionând că e vorba şi de Grupul de Iniţiativă pentru Păstrarea Identităţii Liberale lansat săptămâna trecută de Călin Popescu Tăriceanu. „Nu putem tolera încălcarea exigenţelor statutare şi morale, abaterile de la doctrina liberală. Vom proceda în consecinţă ori de câte ori vor exista astfel de cazuri”, a afirmat Virgil Popescu, preşedintele organizaţiei PNL Mehedinţi.