Politică

Baronul arestat culege ce a semănat

Adrian Duicu s-a îmbătat uşor de la „aburii” puterii, care i-a luat minţile şi l-a făcut să pună stăpânire pe instituţiile statului şi să săvârşească o serie de infracţiuni crezându-se mai presus de lege. La fel de uşor a căzut şi în plasa procurorilor DNA, care arată în rechizitoriul lui Duicu fapte mizerabile. El ordona şefilor de deconcentrate să închidă firme. Un exemplu concret este în privinţa unei firme de construcţii, pe care a asmuţit directorul de la Garda de Mediu Mehedinţi, Cătălin Tutilescu, şi pe adjunctul de la Apele Române Mehedinţi, Adrian Drăghici. Ordinul lui Duicu a fost pus în aplicare de directoraşii obedienţi baronului.

După ce a preluat puterea în vara anului 2012, baronul Adrian Duicu a reuşit să atragă de partea sa consilierii PDL, asigurându-şi în felul acesta majoritatea confortabilă în Consiliul Local Drobeta Turnu Severin şi Consiliul Judeţean Mehedinţi. Le-a oferit funcţii şi tot felul de alte avantaje, astfel că aceşti consilieri, obişnuiţi cu privilegiile din timpul guvernării PDL, nu au refuzat propunerile acestuia. Cu primarii a fost şi mai uşor, pentru că cea mai mare parte din ei îl susţinuseră pe Duicu chiar din timpul campaniei electorale când, în loc să facă propagandă PDL-ului, au trecut în barca PSD-ului, luptând mai ceva decât activiştii social-democraţi pentru un scor bun. Slugărnicia multor primari a fost mai mult decât evidentă în timpul referendumului, când s-au înregistrat procente record de participare la urne. Dar, pe de altă parte, să nu uităm că în dosarul „Fraude la referendum”, primele condamnări în ţară au fost la Mehedinţi, doi preşedinţi de la două secţii de votare fiind deja condamnaţi la pedepse de închisoare cu executare, iar alţi doi preşedinţi la pedepse cu suspendare, condamnările fiind date de Judecătoria Drobeta Turnu Severin. La scurtă vreme după alegeri, mulţi din primari au avut parte de o mare dezamăgire din partea acestuia, fiindcă fondurile substanţiale au fost dirijate către comunele conduse de primarii cu state vechi în PSD, iar proiectele lor au rămas în aer. A pus gheara pe Inspectoratul Şcolar imediat după preluarea funcţiei de preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, un scandal de răsunet avea să se producă în învăţământul mehedinţean atunci când Irina Drăghiea, prezentatoare la televiziunea familiei sale şi fiica prefectului de Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, cunoscută pentru participarea la show-ul de televiziune “Burlacul”, a fost numită director al unui liceu de prestigiu din Drobeta Turnu Severin. După dezvăluirile din presă, ministrul Educaţiei de atunci, Ecaterina Andronescu, a destituit-o din funcţie. Dar numirile la vârful învăţământului nu aveau să se oprească aici. În septembrie 2013, o altă prezentatoare de la televiziunea familiei Duicu, Mirela Pintea, a fost numită inspector şcolar adjunct, fiind îndepărtat din această funcţie un reputat profesor severinean. Şi tot la Inspectoratul Şcolar Mehedinţi i-a fost oferit un loc călduţ de inspector şcolar pentru mentorat şi doamnei Monica Iulian Ponea, prima soţie a fostului şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi, cu care aceasta are un copil.

I-a oferit mamei un teren

Când s-a văzut pe cai mari, primul lucru la care s-a gândit a fost acela de a-şi împroprietări mama cu un teren în buricul Severinului. Terenul dăruit cu generozitate de consilierii severineni chiar la începutul anului 2013 are o suprafaţă de aproape 600 de metri pătraţi, familia Duicu având de ani buni deschisă aici o benzinărie. Iniţial, firma SC ADALAR SRL (proprietatea familiei Duicu) folosea acest teren, situat la intersecţia străzilor Brâncoveanu – Smârdan şi bulevardul Tudor Vladimirescu, printr-un contract de asociere în participaţiune (nr. 4 din 4.09.2002) încheiat cu Consiliul Local al municipiului Drobeta Turnu Severin. Dar despre teroarea pe care Duicu o instituise în Mehedinţi şi modul cum controla toate afacerile în judeţ avea să se afle din referatele procurorilor DNA care i-au instrumentat dosarul de corupţie. La data de 4 aprilie, Adrian Duicu a fost arestat, fiind învinuit de săvârşirea a şapte fapte de corupţie, iar marţi, 29 aprilie, magistraţii au decis prelungirea mandatului de arestare pentru alte 30 de zile.

Afacerea „maternitatea”

Deşi se declara foarte preocupat de sănătatea mehedinţenilor şi se bătea cu pumnul în piept că va rezolva problema dotării blocului materno-infantil, în realitate interesele lui Duicu legate de acest aspect erau de cu totul altă natură. Potrivit procurorilor, Adrian Duicu le-a permis reprezentanţilor a două firme să cunoască datele tehnice din cadrul unei proceduri de achiziţii publice la Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, acţiune în urma căreia a fost încheiat un contract. Înainte să fie semnat contractul de 4.100.000 de euro, un medic l-a avertizat pe Duicu că aparatura care urma să fie cumpărată de la firmele favorizate „nu este corespunzătoare", fiind „nişte chinezisme", arată procurorii în referat. În perioada mai-septembrie 2013, Adrian Duicu, Delia Daniela Popescu, director al direcţiei economice din cadrul Consiliului Judetean Mehedinţi, şi Doina Borugă, manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, au permis unor persoane neautorizate, reprezentanţii furnizorului de echipamente medicale S.C. Rombiomedica S.R.L. şi societăţii de leasing Ager Leasing, accesul la informaţii care - la acel moment - nu erau destinate publicităţii (informaţii constând în intenţia reprezentanţilor Consiliului Judeţean Mehedinţi şi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin de a demara o procedură de achiziţie publică, precum şi datele tehnice şi financiare preconizate pentru această achiziţie publică), cu scopul de a obţine pentru cei doi agenţi economici un folos necuvenit. Folosul urmărit a constat în împiedicarea altor agenţi economici să participe la licitaţia publică ce avea să fie organizată pentru achiziţia publică menţionată şi, implicit, în încheierea de către cei doi agenţi economici „beneficiari ai informaţiilor" a contractelor de achiziţie publică în condiţii financiare avantajoase pentru aceştia şi, corelativ, dezavantajoase tehnic şi financiar pentru autoritatea publică contractantă (Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, instituţia publică beneficiară a bunurilor ce aveau să fie dobândite prin achiziţie publică) şi pentru Consiliul Judeţean Mehedinţi (autoritatea publică locală care urma să asigure finanţarea acestei achiziţii publice).

Instrumentul numit televiziune

De asemenea, potrivit procurorilor, baronul de Mehedinţi şi-a implicat televiziunile pe care le controla într-o încercare de a se răzbuna pe doi asistenţi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Mehedinţi, „pentru faptul că aceştia au postat pe reţeaua de socializare Facebook mesaje prin care îşi exprimau opoziţia faţă de acţiunile inculpatului". Posturile locale de televiziune controlate de baronul local erau folosite şi pentru a strânge bani, printr-o tehnică numită „Urări", arată procurorii. Mai exact, potrivit referatului întocmit de procurorii DNA, în cursul lunii decembrie 2013, înaintea sărbătorilor de iarnă, Duicu le-a impus „tuturor primarilor şi tuturor funcţionarilor publici cu funcţii de conducere de pe raza judeţului Mehedinţi să plătească contravaloarea unor «urări» care aveau să fie difuzate (sub forma unor anunţuri scrise pe «burtiera» ecranului)" la două posturi de televiziune locală. „Fiecare persoană căreia i s-a impus plata unor astfel de urări a trebuit să plătească suma de 600 lei", arată procurorii.

Ordin de închidere a unei firme

Potrivit procurorilor, în perioada martie-iunie 2013, Adrian Duicu i-a determinat pe Adrian Drăghici, funcţionar public în cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Mehedinţi, instituţie publică centrală aflată în subordinea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi pe Cătălin Tutilescu, comisarul-şef al Gărzii Judeţene de Mediu Mehedinţi, fiul chestorului Marian Tutilescu, să îşi îndeplinească atribuţiile de control în aţa fel încât să înceteze activitatea unui operator economic, S.C. Liati Construct Impex S.R.L., indiferent de condiţiile în care acesta îşi desfăşura activitatea. Acţiunea de instigare efectuată de către Adrian Duicu a avut ca urmare controale efectuate de cele două instituţii publice la operatorul economic menţionat, soldate cu aplicarea de sancţiuni pecuniare semnificative, în condiţiile în care operatorul economic menţionat îşi desfăşura activitatea într-un cadru legal.

Îşi proteja apropiaţii

În acelaşi context, la data de 4 aprilie 2013, Adrian Duicu, folosindu-se de autoritatea şi influenţa conferite de calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi şi de preşedinte al Organizaţiei Judeţene Mehedinţi a Partidului Social Democrat, i-a solicitat imperativ lui Ovidiu-Constantin Dăescu (la acea dată, comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu, instituţie publică centrală aflată în subordinea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, minister condus de un membru al partidului politic din care face parte şi Adrian Duicu) să înceteze controlul care-l viza pe Cătălin Tutilescu. Interesant este că la începutul lunii ianuarie a.c., chestorul de poliţie Marian Tutilescu, cel care ani de-a rândul a ocupat o serie de funcţii importante în Poliţia Română, atât în timpul guvernării PSD cât şi PDL, a anunţat că doreşte să se retragă la pensie din „motive personale”.

Deconcentratele, la cheremul lui Duicu

Procurorii mai arată că, la data de 10 mai 2013, Adrian Duicu împreună cu Constantin Gherghe, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, au dispus efectuarea unor controale simultane de către Serviciul de Investigare a Fraudelor, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor, Garda Naţională de Mediu şi Poliţia Locală, toate având ca scop împiedicarea desfăşurării activităţii unui restaurant din municipiul Drobeta Turnu Severin (motivul acestei „desfăşurări de forţe" constituindu-l faptul că acest restaurant aparţinea lui Ion Mîţu, fostul prefect al judeţului şi adversar politic al lui Adrian Duicu).

Controlul asupra Casei de Asigurări de Sănătate

În cursul anului 2013, pentru a le determina pe Elisabeta-Zenovia Rolea şi Feraru Grigoriţa, în calitate de director, respectiv funcţionar public al Casei de Asigurări de Sănătate Mehedinţi, să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu în aşa fel încât să favorizeze S.C. ROMRAD S.R.L. (controlată în fapt de către Duicu), Adrian Duicu le-a oferit celor două, pentru soţii lor, respectiv pentru Rolea Sorin detaşarea acestuia succesivă în cadrul Biroului Vamal Porţile de Fier I, şi pentru Feraru Florin numirea acestuia într-o funcţie de conducere în cadrul aparatului tehnic al Primăriei Drobeta Turnu Severin. În cursul anilor 2012-2013, ca urmare a influenţei pe care Adrian Duicu o exercita asupra Elisabetei Rolea (directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Mehedinţi, funcţia în care aceasta a fost numită chiar de către Duicu Adrian), aceasta a dispus decontarea de către S.C. ROMRAD RMN S.R.L. (societate controlată de către Duicu, calitatea de asociat având-o mama şi soţia sa) a unor servicii medicale în cuantum foarte ridicat (aproximativ 70% din totalul sumelor decontate de casa de asigurări de sănătate pentru întregul judeţ pentru servicii paraclinice), existând suspiciunea că o parte a acestora nu au fost efectuate în realitate.

Poliţia, la picioarele sale

În referatul procurorilor DNA se arată că Adrian Duicu a afirmat faţă de Ştefan Ponea, inspectorul sef al Inspectoratului de Poliţie al judeţului Mehedinţi, faptul că are influenţă asupra mai multor funcţionari publici, membri ai Guvernului, funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, pe de o parte, şi consilierii locali din cadrul Consiliului Local al municipiului Orşova, pe de altă parte, influenţă care s-a dovedit a fi reală. Totodată, Duicu a promis lui Ştefan Ponea că îşi va folosi această influenţă, ceea ce a şi făcut, pentru a-i determina pe aceştia să facă acte care intră în atribuţiile lor de serviciu: anume, în cazul celor dintâi (membri ai Guvernului, funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române) să îl menţină temporar pe Ştefan Ponea în funcţia de inspector şef al Inspectoratului de Poliţie al judeţului Mehedinţi, iar la o dată ulterioară (când va dori Ştefan Ponea, în funcţie şi de "promovarea" soţiei sale, cum se va vedea în cele ce urmează) să îl numească într-o funcţie de conducere în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, respectiv director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică, precum şi să o numească pe Elisabeta Ponea (soţia lui Ştefan Ponea, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova) într-o funcţie de conducere în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În ceea ce îi priveşte pe membrii Consiliului Local al municipiului Orşova, influenţa urma a fi exercitată pentru a-i determina să aprobe scoaterea din domeniul public şi concesionarea către Constantin Ponea (tatăl lui Ştefan Ponea), la un preţ „convenabil", a două suprafeţe de teren (în suprafaţă totală de aproximativ 200 de metri pătraţi, terenuri situate în centrul municipiului Orşova şi reprezentând acostamentul unei străzi). În schimbul exercitării influenţei avute faţă de funcţionarii publici amintiţi, în sensurile şi pentru scopurile mai sus descrise, Adrian Duicu a pretins lui Ştefan Ponea un folos pentru sine, folos constând în determinarea judecătorului care judecă o cauză în care avea calitatea de reclamant (dosarul nr. 1181/54/2012 al Curţii de Apel Craiova – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, cauză care avea ca obiect anularea unui raport de incompatibilitate al Agenţiei Naţionale de Integritate, care îl viza pe Duicu) să pronunţe o hotărâre favorabilă acestuia (în sensul anulării raportului Agenţiei Naţionale de Integritate menţionat). Pentru toate acestea, baronul de Mehedinţi, Adrian Duicu, se află acum în arestul Poliţiei Capitalei, alături de Ştefan Ponea şi Constantin Popescu, şeful PSD Orşova.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...