Opinii

 

Avem modele! Dar trebuie să mergem să le descoperim

Adela Liculescu, Amelia Cristiana Berbecaru, Petre Cristian Marinescu, Lucian Suchici, Maria Mirela Vlad. Cu toţii sunt absolvenţi ai Liceului de Artă „Marin Sorescu“ din Craiova, promoţia 2012. Despre unii dintre ei am avut ocazia să scriu în cursul acestui an şi a celor trecuţi şi mărturisesc că am fost inspirat şi nu-mi pare deloc rău.

Despre alţii, din păcate, nu, deoarece i-am descoperit de-abia acum, din motive mai mult sau mai puţin imputabile subsemnatului, dar este bine şi mai târziu decât niciodată să repari o nedreptate. În calitate de absolvenţi vor susţine un recital la Filarmonica „Oltenia“ miercuri, 20 iunie, manifestarea fiind organizată în parteneriat de cele două instituţii. Fără a trage focul pe turta noastră, iată că insistenţele presei pentru ieşirea mai frecventă la rampă a tinerelor talente artistice printr-o mai bună sincronizare a instituţiilor de specialitate au fost încununate de (relativ) succes şi sperăm să nu fie doar un simplu foc de paie.

Dar nu despre mai buna organizare vreau să ţin o pledoarie. Cred că tinerii absolvenţi mai sus amintiţi pot fi oricând modele celor din generaţia lor. Într-o societate în care cu toţii deplângem, mai mult sau mai puţin ipocrit, lipsa modelelor demne de urmat pentru tânăra generaţie, tinerii artişti în devenire au învăţat de la (vârste foarte mici, nota bene) ce înseamnă respectul pentru lucrul bine făcut, au învăţat că numai studiul permanent şi asiduu deschid calea spre competenţă, au învăţat că publicul, comunitatea şi societatea trebuie tratate cu bune maniere, respect şi deferenţă, nu cu infatuare şi nasul pe sus şi au mai învăţat, în sfârşit, dar nu în ultimul rând, că gestionarea unei cariere, în speţă (sau, mai ales) artistice presupune competiţie multă şi renunţarea la tentaţiile facile specifice vârstei.

Concertul de absolvire îmi va întări, fără îndoială, convingerea că tinerii mai sus menţionaţi îşi gestionează cu metodă şi seriozitate viitoarea carieră artistică, astfel încât aceasta, indiferent că se va continua în România sau în afara acesteia, va fi cu certitudine. Filosofia de reuşită profesională şi-au expus-o unii dintre ei în interviurile pe care le-am consemnat şi s-ar putea rezuma astfel: cât efort şi pasiune investeşti acum, atâtea roade vei culege în viitor.

Şi, aş adăuga, fiindcă a fost vorba de modele şi efortul de a le găsi şi sprijini, cu astfel de tineri se va face şi saltul de la patriotismul gloatelor pe bază de bătăi teatrale cu cărămida în piept la patriotismul competenţelor. Într-adevăr, dacă eşti competent şi te comporţi ca un profesionist, se va vorbi şi scrie cu respect despre tine, instituţiile unde ai studiat, profesorii, oraşul şi ţara de unde vii. Simplu, dar cât de complicat! Totuşi, iată că se poate.

Apropo, dacă (prin absurd, sunt convins!) s-ar ridica peste nişte ani un monument în cinstea profesorului ca făuritor de competenţe, caractere şi nu numai, probabil că profesoara Mariana Ilie de la Liceul de Artă (actualmente, formal pensionară, faptic încă activă) ar putea fi, probabil, cel mai îndreptăţit pretendent. Prin mâinile sale au trecut printre cei mai renumiţi pianişti, solişti şi acompaniatori ai ţării, care astăzi duc renumele României peste hotare. Cred că demonstraţia este convingătoare.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...