Inedit

Morţi evacuaţi pentru a face loc minerilor

Cimitirul din Dumbrăviţa-Mehedinţi va fi strămutat pentru a permite exploatarea zăcământului carbonifer

Caz incredibil la Mehedinţi săptămâna trecută. Circa 200 de morţi care îşi duceau somnul de veci într-un cimitir din localitatea Dumbrăviţa au fost scoşi din morminte şi strămutaţi la pachet în cimitirul învecinat din localitatea Oprăneşti. Operaţiunea, o premieră în judeţ, poate şi în ţară, s-a făcut de către Unitatea de Execuţie Foraje Motru din cadrul SNLO pentru cărbune. Mai precis pentru ca minerii de la Cariera Minieră Husnicioara –Mehedinţi să aibă front de lucru, cum se spune.

Nimeni nu s-ar fi gândit vreodată că va veni ziua când toţi morţii din cimitirul Dumbrăviţa-Mehedinţi vor fi scoşi din mormintele lor cu excavatorul şi apoi îngropaţi în alt cimitir. Asta pentru că Mina de la Husnicioara-Mehedinţi, care face extracţie de cărbune de carieră în zonă, trebuie să se extindă în acel perimetru. În acest context, „păcatul” a căzut pe o echipă de muncitori de la Unitatea de Execuţie Foraje Motru (SNLO Oltenia). Ei au dus la îndeplinire macabra misiune de a scoate din pământ rămăşiţele umane ale celor îngropaţi aici. S-a folosit excavatorul până la un anumit nivel, după care cu sapa, muncitorii au dat de coşciuge. În cele mai multe cazuri, însă, au fost scoase doar resturi de oase. „Dacă au până în 15 ani de când au murit, coşciugele sunt intacte, aşa că doar le mutăm în cele noi, dar în rest săpăm până dăm de oase”, spune un muncitor. „Am găsit la un mort şi vioara, la altul oglinda, ştiţi cum se pune la noi la morţi. La patru morţi pe piept am găsit un ghem încolăcit de lumânări, nu ştiu ce-o însemna asta”, povesteşte un alt angajat. Sicriele, ieftine şi confecţionate din scândură subţire dată cu baiţ, au fost aduse cu o rabă de la unitate. Cu aceeaşi rabă vor fi transportate aceste sicrie pline cu osemintele celor morţi la cimitirul Oprăneşti, unde societatea de minerit a amenajat pe banii săi un nou cimitir.

S-au cheltuit 700.000 de lei

"Există o listă înaintată de parohie, în care ni s-a spus ceea ce trebuie pentru această operaţiune de înhumare – deshumare: lumânări mari, lumânări mici, câte 20 de colaci pentru fiecare persoană, o jumătate de kilogram de colivă pentru fiecare deshumat, 200 de grame de brânză, 400 de grame de carne, un litru de vin, un kilogram de cozonac.", Gheorghe Modoran, inginer şef UEF Motru

Priveliştea este de-a dreptul sinistră. Munţi de pământ excavat peste care muncitorii aruncă var şi din loc în loc răsar câteva cruci pentru că unii aparţinători nu şi-au dat acordul ca morţii lor să fie dezgropaţi. Mina a cheltuit pentru toată această operaţiune, inclusiv amenajarea cimitirului de la Oprăneşti, suma de 700.000 de lei. După schiţa inginerului şef care supraveghează lucrările la faţa locului aflăm că sunt îngropaţi aici 205 oameni. Cei de la mină au luat toate avizele necesare în astfel de cazuri de la autorităţi, au încuviinţarea Bisericii Ortodoxe, dar o parte dintre cei care au îngropaţi morţii aici reclamă modul barbar în care sunt deshumate rudele lor, fără a se respecta datina creştină. „Mie mi se pare un mod foarte abuziv, mie mi se pare o profanare de morminte, nu ni se arată şi nouă documente. Am cerut să mi se dea documente şi mi s-a spus că nu se poate. Discutăm de tot ceea ce se face creştineşte, de pomenile care trebuie făcute. Am stat şi eu de vorbă cu bunici, cu preoţi, se fac nişte orânduieli creştineşti care în cazul de faţă nu sunt respectate. Ni se spune că sunt oameni care nu pot fi identificaţi, eu spun că pot fi identificaţi uşor, dar nu s-a făcut o şedinţă şi nu a fost o comunicare scrisă către noi. Mie mi-au fost scoşi trei morţi, deşi eu nu am fost de acord, când am venit erau deja scoşi şi mutaţi”, spune Titu Jianu, care locuieşte în satul Malovăţ. „Am discutat cu ei şi mi-au spus că nu pot să ne despăgubească cu nimic. Eu nu sunt de acord cu mutarea la Oprăneşti, eu vreau să-i duc în satul Peri, cu toate drepturile care ni se cuvin, ca să le facem pomenile. Nu-i scoatem de aici ca pe nişte câini, sunt părinţii noştri, ne-au crescut şi nu vreau să-şi bată joc de noi”, a spus supărată Maria Murtescu din satul Peri.

Preotul e de partea minerilor

Reprzentantul firmei care strămută morţii, dar şi preotul Costel Popescu, sunt de aceeaşi părere: nu este nimic ilegal sau păgân în ce se face. „Ritualul îl facem aşa cum trebuie, cum prevăd canoanele bisericeşti, conform listei pe care am primit-o de la parohie. Există o listă înaintată de parohie, în care ni s-a spus ceea ce trebuie pentru această operaţiune de înhumare – deshumare: lumânări mari, lumânări mici, câte 20 de colaci pentru fiecare persoană, o jumătate de kilogram de colivă pentru fiecare deshumat, 200 de grame de brânză, 400 de grame de carne, un litru de vin, un kilogram de cozonac”, spune Gheorghe Modoran, inginerul şef de la UEF Motru. Şi preotul paroh Costel Popescu spune că s-au respectat toate cele creştine: „Am stabilit la mină cu reprezentanţii de acolo, un minim posibil al ritualului, deci morţii care sunt recunoscuţi să li se facă pomană întreagă, 40 de colaci, pentru morţii necunoscuţi - se pot face şi mai puţin, am ajuns la o concluzie să se facă 12 colaci. Se lucrează foarte atent cu excavatorul un metru, după care se sapă cu unelte manuale, lopată, cazma, un târnăcop unde este mai tare ca să disloce, se lucrează foarte atent, acest lucru l-am impus noi de la început şi oasele să fie cu grijă scoase de acolo şi aşezate în coşciugele noi”, a spus preotul Costel Popescu. Toată operaţiunea de mutare a morţilor de la Dumbrăviţa la Oprăneşti ar trebui să se încheie până pe 10 noiembrie 2013.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...