Eveniment

Un nou caz de malpraxis în Gorj

După opt ani de aşteptări, s-au trezit cu bebeluşul mort la naştere. Tatăl copilului îl acuză pe medicul Tabacu de culpă medicală.

Un nou caz în care o familie din Gorj acuză un medic că le-a omorât nou născutul zguduie Târgu Jiul. Părinţii îl acuză pe medicul care s-a ocupat de caz că nu a intervenit chirurgical la timp, pentru salvarea bebeluşului. Tatăl copilului a depus plângere pentru malpraxis. În ultimii ani, la Spitalul Târgu Jiu au existat mai multe acuzaţii de malpraxis. Alături de spitalul din Târgu Cărbuneşti, unitatea medicală din Târgu Jiu a ajuns o sperietoare pentru viitoarele sau proaspetele mămici. Deocamdată, niciun caz nu a fost finalizat de anchetatori.

Dramă înfiorătoare

După opt ani de aşteptare, Elena Mogoş, în vârstă de 34 de ani, trebuia să nască la termen primul ei copil. În week-end, sâmbătă dimineaţă, aceasta a ajuns la spital cu dureri foarte mari. Medicii, însă, nu au făcut nimic pentru gravidă. Mama a făcut foarte multe investigaţii medicale pentru a se asigura că nu sunt probleme la naştere. Toate analizele au arătat că fetiţa se dezvolta bine şi este sănătoasă. Ce s-a întâmplat după ce femeia a intrat în travaliu, nu se ştie. Medicul de gardă, cel care a operat-o pe femeie, nu a dat nicio explicaţie, nici măcar conducerii spitalului care a dispus deja ca de luni, 16 septembrie, să se ocupe de acest caz o comisie de anchetă. „Doctorul mi-a omorat copilul. O dată zice că i-a făcut ecografie şi e bine. După ce i-am cerut ecografiile a zis că nu i-a făcut nicio ecografie (...) A ieşit asistenta şi-mi zice e ok, fata e bine, mama e bine. Şi la ora 10 seara să ieşi şi să spui că a murit copilul...”, povesteşte Cătălin Mogoş, tatăl îndurerat. Bebeluşul, o fetiţă, a murit înainte de naştere.

Cercetat de colegi

"Apariţia unui astfel de caz generează tendinţa de a spune că este ceva în neregulă acolo. Este şi mai groaznic dacă ne gândim la faptul că aşteptau acest copil de opt ani. Profesia de medic, însă, este una pe cât de nobilă pe atât de grea. Nu vreau să îmi dezvinovăţesc colegul, pentru că nu sunt pusă să îl judec.", Camelia Khraibani, deputat de Gorj

Deocamdată, medicul Constantin Tabacu, cel care a efectuat cezariana, refuză să spună ce s-a întâmplat. El va fi cercetat de propriii săi colegi. „Nu, nu, nu vă spun nimic”, le-a declarat el ziariştilor. Întrebat cum comentează acuzaţiile părinţilor, medicul a spus: „Nu cred că e o culpă medicală. Nu are de ce să fie culpă medicală”, a replicat medicul Tabacu. Pentru o primă analiză a acestui caz, conducerea Spitalului Judeţean Târgu Jiu a convocat o comisie. O alta este pe punctul de a se forma în cadrul Colegiului Medicilor Gorj. „Spitalul Judeţean din Târgu Jiu nu va proteja şi nu va acoperi nicio abatere de la etică şi de la lege”, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei sanitare, Marian Gridan. Poliţiştii au deschis un dosar de cercetare penală în acest caz. „Poliţia municipiului Târgu Jiu a fost sesizată de un bărbat în vârstă de 34 de ani din Târgu Jiu cu privire la faptul că soţia sa, fiind internată la secţia maternitate a spitalului, a născut un făt decedat”, spune Romina Dochian, purtător de cuvânt al IPJ Gorj. Atât poliţiştii, cât şi comisia din cadrul Spitalului Judeţean din Târgu Jiu aşteaptă acum rezultatul necropsiei, care ar urma să constate cauzele morţii bebeluşului.

Acuzaţii cu duiumul

Medic de profesie, deputatul gorjean Camelia Khraibani recunoaşte într-adevăr că judeţul pe care îl reprezintă se confruntă cu astfel de cazuri din ce în ce mai des, dar aşteaptă deocamdată o opinie venită din partea comisiilor care vor analiza acest caz. „Nu am în faţă o statistică foarte clară a acestor cazuri. Într-adevăr, în Gorj, în ultima perioadă, am avut o frecvenţă mare de acuzaţii de malpraxis în neonatologie sau în obstetrică-ginecologie. Cel mai bine este să discutăm cu o statistică exactă în faţă. Apariţia unui astfel de caz generează tendinţa de a spune că este ceva în neregulă acolo. Îi înţeleg şi pe părinţii care trec prin această dramă. Este şi mai groaznic dacă ne gândim la faptul că aşteptau acest copil de opt ani. Profesia de medic, însă, este una pe cât de nobilă pe atât de grea. Nu vreau să îmi dezvinovăţesc colegul, pentru că nu sunt pusă să îl judec, v-am spus că nu deţin nici amănuntele acestui caz. Problematica malpraxisului în România este una care a suscitat opinii diferite. Abia la începutul lunii viitoare, când vom primi noul proiect al Legii Sănătăţii, vom avea puncte clare exprimate de fiecare parte: de la Colegiul Medicilor, la reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi şi la reprezentanţi ai sistemului de Sănătate”, apreciază deputatul gorjean, Camelia Khraibani.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...