Semne serioase de întrebare asupra investiţiei de la orezăria din comuna doljeană Gighera, după ce bossul de la Riso Scotti, Angelo Dario Scotti, a fost arestat în Italia, la Pavia, sub acuzaţia de trafic cu deşeuri toxice. La trei ani de la data la care venea la Gighera cu surle şi trâmbiţe, se pare că săptămâna trecută, după recoltarea orezului, italienii care vor prelua afacerea au hotărât ca anul viitor să “întoarcă” cultura şi să însămânţeze porumb. Nimeni nu cunoaşte acum destinul orezăriei, iar autorităţile locale au aflat de la reporterul “Săptămâna în Oltenia” că Angelo Dario Scotti are probleme cu legea în ţara natală.
În anul 2008, italienii de la Riso Scotti anunţau o investiţie record pentru orezăria de la Gighera, spunând că nu se vor limita la a planta şi recolta orezul. În comuna de lângă Dunăre ar fi trebuit să se ridice şi o fabrică de decorticare, iar îndrăzneţii visau frumos şi la un port care să faciliteze transportul orezului către piaţa internaţională. Nu spune nimeni că intenţiile investitorilor nu au fost onorabile, însă anul acesta este ultimul în care s-a recoltat orez la Gighera. “Eu am auzit că le-au spus tractoriştilor, acum două zile, după ce s-a terminat recoltatul, că de la anul se întoarce cultura”, declară unul dintre localnici, sub protecţia anonimatului. Probleme se pare că au apărut de mai multă vreme, de când între patronii care deţineau afacerea s-au iscat mai multe neînţelegeri. “Au fost Gaetano şi Picollo, apoi a venit un domn Carlo, cu fratele său, am înţeles că acum se va întoarce Gaetano, dar nu se va mai cultiva orez”, ne-a declarat aceeaşi persoană.
Primarul comunei Gighera, Ion Dăbuleanu, ne-a declarat că nu cunoaşte nimic despre situaţia patronului de la Riso Scotti. “Eu acum vă auzi pe dumneavoastră. Cum domn’e, e în arest? Nu ştiu nimic”, a spus gospodarul-şef de la Gighera. Dăbuleanu mai afirmă că a auzit diferite discuţii despre vânzarea afacerii şi a confirmat cele spuse de sursa noastră, cum că altă persoană ar urma să se ocupe de soarta orezăriei, neştiind însă dacă de la anul se va mai cultiva sau nu orez la Gighera.
Scotti, declaraţii sforăitoare
Potrivit procurorilor de la Parchetul din Pavia, în centrala care aparţinea societăţii erau topite deşeuri toxice şi periculoase în locul celor biodegradabile.
“Vreau să asigur pe toată lumea că această investiţie este una serioasă. Grupul Scotti iubeşte România, grupul Scotti crede în România şi vrea ca ţara dumneavoastră să devină un puternic cultivator şi prelucrător de orez, la fel ca Italia”. Acestea sunt cuvintele pe care le rostea Angelo Dario Scotti la momentul în care vizita Gighera, împreună cu o delegaţie italiană de la Pavia. De cinci luni, şeful de la Riso Scotti se află în arest pentru trafic cu deşeuri toxice. Potrivit procurorilor de la Parchetul din Pavia, în centrala care aparţinea societăţii erau topite deşeuri toxice şi periculoase în locul celor biodegradabile, aşa cum rezulta din acte. În cadrul aceleiaşi anchete, au mai fost trimişi în arest la domiciliu un angajat al societăţii din Roma care gestionează servicii energetice, Andrea Raffaelli, un consultant al firmei Assoelettrica, Elio Nicola Ostellino, şi contabilul Grupului Scotti, Nicola Farina. Infracţiunile de care sunt acuzaţi ar fi fost comise în perioada 2005 - 2010. Procurorii au impus sechestru şi pe suma de 17 milioane de euro care ar fi trebuit să ajungă în conturile celor anchetaţi.
Centrala Riso Scotti de la Pavia a intrat în vizorul anchetatorilor încă din luna noiembrie a anului 2010, în cadrul operaţiunii “dirty energy”. Potrivit procurorilor, în interior se ardeau atât resturile de orez, cât şi alte deşeuri ca lemn, plastic, ambalaje, noroaie şi ape murdare. În acelaşi timp, centrala a primit şapte milioane de euro în subvenţii de stat pentru a topi deşeuri biodegradabile şi a produce “energie pură”. Societatea Riso Scotti ar fi corupt funcţionarii societăţii care gestionează servicii energetice de la Roma pentru a elibera certificate false privind natura activităţii desfăşurată în centrală. Din mărturiile celor arestaţi rezultă că Angelo Dario Scotti era la curent cu situaţia.
Localnicii rămân cu regrete şi semne de întrebare
Orezăria de la Gighera a încetat să mai fiinţeze înainte de Revoluţie. Investiţia de 50 de milioane euro pe care italienii de la Riso Scotti o anunţau a făcut ca localnicii să spere într-o revigorare a zonei. Acum, cu spectrul tot mai clar al unui nou eşec, locuitorii comunei spun că au visat frumos trei ani, dar se reîntorc cu picioarele pe pământ: “Ce i-o fi trebuit să facă afaceri cu deşeuri, nu ştiu... Oricum, dacă şefu’ ăla de la Scotti este arestat, s-a ales praful şi pulberea de toate planurile noastre! Ori te pomeneşti că o fi vrut să ardă deşeuri d-alea şi la noi, la Gighera?”