Eveniment

Candidatul penal se teme de justiţia gorjeană

Fostul pretendent la Preşedinţia României, Ninel Potârcă, cere să fie anchetat de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Fostul candidat la Preşedinţie Constantin Ninel Potârcă, cercetat sau judecat de-a lungul anilor în mai multe dosare penale, i-a adresat o scrisoare noului procuror general al României, cerând să fie anchetat de Parchetul ICCJ, pe motiv că se teme că la Gorj i-ar fi înscenată o nouă reţinere. Potârcă a declarat, duminică, 19 mai, că în cursul anului 2012 poliţiştii din cadrul IPJ Gorj l-au cercetat pentru „operaţiuni nereale” derulate prin una din firmele sale privind două facturi în cuantum de 3.000.000 de lei, la final fiind dispusă neînceperea urmăririi penale.

Potârcă joacă rolul victimei

Potârcă susţine că în cursul lunii aprilie a acestui an, un reprezentant al IPJ Gorj a solicitat ca mai mulţi angajaţi de-ai săi să se prezinte la audieri întrucât Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj „s-a autosesizat” în legătură cu cele două facturi. El spune că s-a oferit să meargă el din nou la Poliţie sau chiar la procurori pentru a le oferi informaţiile necesare, întrucât, la verificările anterioare, activitatea firmei fusese blocată mult timp de către inspectorii de la Direcţia Finanţelor Publice a judeţului. Ninel Potârcă afirmă că poliţistul de caz i-a precizat că nu e nevoie de prezenţa sa pentru audieri, fostul candidat la Preşedinţia României, care este şi preşedinte al Patronatului Oamenilor de Afaceri Romi din România, adresându-i pe 7 mai 2013 o solicitare scrisă prim-procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, prin care îşi manifesta disponibilitatea de a fi cercetat. „Pe 8 mai am fost citat telefonic şi, mai apoi, la cererea mea, în scris, la sediul IPJ Gorj pentru audieri, fiind informat cu privire la învinuirile care mi se aduc în acest dosar. Am aflat astfel că Parchetul s-a autosesizat tot în legătură cu cele două facturi pentru care IPJ Gorj dispusese deja neînceperea urmăririi penale şi care mai fac obiectul unui dosar instrumentat de Direcţia Generală a Municipiului Bucureşti. Nu mai spun că m-au întrebat şi de alte afaceri ale mele care nu aveau legătură cu cele două facturi”, susţine Potârcă.

Îşi încearcă norocul la Parchetul ICCJ

Acesta a declarat că s-a decis să-i scrie noului procuror general al României, Tiberiu Niţu, prin care să solicite să fie anchetat de procurori ai Parchetului ICCJ întrucât are convingerea că aceştia sunt obiectivi şi imparţiali, spre deosebire de cei de la Gorj, care l-au reţinut deja în două dosare câte 24 de ore, într-unul dintre ele obţinând la sfârşitul cercetărilor scoaterea de sub urmărirea penală. „De 13 ani sunt supus unor controale şi supracontroale abuzive din partea procurorilor şi poliţiştilor de la Gorj şi asta doar pentru că sunt de etnie romă. Îmi asum acest lucru şi i-am spus şi domnului procuror general al României, că prin reţinerea şi eventual arestarea mea preventivă, unii procurori încearcă să îşi îmbunătăţească CV-ul şi să avanseze ierarhic. Într-un dosar în care ei m-au reţinut deja am fost găsit nevinovat şi am dat statul în judecată, cerând daune de zece milioane de euro. Nu ştiu dacă vor să mai aibă încă un proces de acest gen”, mai spune Constantin Ninel Potârcă. Omul de afaceri îi solicită procurorului general să îi fie verificate într-un singur dosar toate documentele contabile ale firmelor sale pentru a evita „noi autosesizări” pe viitor.

Abonat la dosare penale

Constantin Ninel Potârcă a fost cercetat sau judecat, de-a lungul anilor, în mai multe dosare penale, două dintre acestea aflându-se pe rolul Curţii de Apel Craiova, după ce magistraţii gorjeni au dictat măsuri de condamnare ale controversatului afacerist. În primul dosar în care a fost reţinut, omul de afaceri a fost condamnat la doi ani de închisoare, cu suspendare, sentinţa nefiind însă definitivă. Potârcă mai este judecat şi într-un dosar de evaziune fiscală instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie, instanţa de fond, Tribunalul Gorj, condamnându-l la trei ani şi şase luni de închisoare, cu executare, precum şi la plata unor despăgubiri către statul român în valoare de peste 160 de milioane de lei. În acelaşi dosar, un frate al fostului candidat la Preşedinţie, Toma Potârcă, a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare şi plata unor despăgubiri, alături de alt inculpat din dosar, în sumă de peste 60 de milioane de lei.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...