Eveniment

Cămătarii în uniforme, trimişi după gratii

Poliţiştii şi jandarmul din gruparea lui Enache „Mafiotul” au primit câte patru ani cu executare

Doi poliţişti şi un jandarm din Olt, trimişi în judecată într-un dosar de cămătărie, au fost condamnaţi la câte patru ani de închisoare cu executare de magistraţii Curţii de Apel Craiova, sentinţa fiind dată în apel, după ce, iniţial, în 2012, Tribunalul Olt îi achitase pe cei trei. Potrivit unei sentinţe publicate, săptămâna trecută, de Curtea de Apel Craiova, poliţiştii Marius Veţeanu şi Claudiu Laurenţiu Paţa de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt şi jandarmul Ioan Cosma de la IJJ au fost condamnaţi la câte patru ani de închisoare cu executare. Soluţia instanţei a fost dată în apel, după ce, iniţial, în 2012, cei trei au fost achitaţi de magistraţii Tribunalului Olt, în procesul pe fond.

Liderul grupării, 12 ani de închisoare

Alături de cei trei, a fost trimis în judecată şi liderul grupării, Constantin Enache, zis „Mafiotul”, acesta fiind singurul care a rămas cu aceeaşi pedeapsă dată şi de Tribunalul Olt, respectiv 12 ani de închisoare cu executare. Decizia Curţii de Apel Craiova nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 18 persoane făceau parte din gruparea condusă de Enache „Mafiotul”, membrii acesteia deposedând prin înşelăciune victimele de diverse bunuri mobile şi imobile. Gruparea a fost destructurată în septembrie 2010 de procurorii DIICOT, prejudiciul fiind estimat la peste un milion de euro.

Dobânzi de 300%

Gruparea era coordonată de Constantin Enache, zis „Mafiotul”, în vârstă de 59 de ani, din comuna Brebeni. Potrivit DIICOT, Enache Constantin, împreună cu Radu Monica Eugenia de 31 de ani şi Stancu Iancu de 48 de ani, au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi Stoiculescu Marin, zis „Sever”, Stoiculescu Mihail Constantin, zis „Mureş”, Budor Giani Gigi, zis „Giani”, Paţa Claudiu Laurenţiu şi Veţeanu Marius, ambii poliţişti la IPJ Olt, Cosma Ioan Cornel, subofiţer la IJJ, Mangîru Viorel, zis „Paiu”, Rotariu Alexandru, Moţog Adrian, Alecsandru Adrian, Dincă Ştefan Marius, zis „Lari”, Mozoc Ene, zis „Hari”, Stoiculescu Nicu, zis „Chioru”, Mihai Marin, zis „Felix”, şi Tudor Tomi Dănuţ, zis „Ion Ţiganu”. Constantin Enache, liderul grupării, acorda împrumuturi către persoane fizice, cu dobânzi de la 15-100 la sută care ajungeau chiar şi până la 300 la sută pe lună, după contractarea împrumutului. Ulterior, pentru recuperarea banilor, victimele erau ameninţate sau supuse la acte de violenţă sau deposedate de bunurile mobile şi imobile pe care le deţineau. Victimele erau constrânse să întocmească înscrisuri olografe din care să rezulte că au împrumutat sume mult mai mari sau să încheie acte notariale, respectiv contracte de împrumut sau de vânzare-cumpărare. Eugenia Monica Radu ţinea evidenţa datornicilor, iar ceilalţi membri ai grupării, inclusiv cei doi agenţi de poliţie şi subofiţerul de jandarmi, folosindu-se de autoritatea deţinută, interveneau, exercitând presiuni sau procedând la agresarea fizică a părţilor vătămate datornice atunci când acestea nu mai erau capabile să plătească împrumuturile şi dobânzile impuse.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...