La Ţară

Calopăr, comună europeană cu un primar destoinic

Comuna Calopăr se poate mândri cu o vechime de peste două mii de ani, certificată de numeroase descoperiri arheologice, precum cunoscuta cetate dacică Bîzdâna. Primarul a încercat, prin tot ceea ce a făcut, ca locuitorii comunei să se mândrească că trăiesc aici şi să dorească urmaşilor lor să fie la fel de mândri că pe cartea lor de identitate europeană figurează Comuna Calopăr.


La 55 de ani, Marin Catalina se consideră un om împlinit. Are o familie frumoasă, este soţ, tată şi bunic. Soţia şi copiii săi lucrează la Spitalul nr.1 din Craiova, la Unitatea Primiri Urgenţe, salvând zi de zi vieţi.
Acum zece ani, a decis să continue o tradiţie a familiei, aceea de a lucra pentru oameni. Bunicul său, Voicu Catalina a fost, într-o bună perioadă a greu încercatului secol XX notar, lucrând cu şi pentru oamenii din comună.
A fost ales, în 2002, consilier, iar după şase ani, în care s-a familiarizat cu problemele comunei în care s-a născut şi a trăit, în 2008 a decis să ceară votul pentru a deveni primarul comunei, fapt care s-a şi întâmplat, la 15 iunie 2008.

Pentru Marin Cătălina, vorbesc faptele

În anul 2008, s-au realizat numeroase obiective : pietruire drumuri comunale, comuna Calopăr; achiziţie echipamente protecţie pentru Serviciul Voluntar Situaţii de Urgenţă Calopăr;achizitie centrală termică pentru sediul Primăriei Calopăr; Reparaţii curente Biserica Panaghia ; lucrări de proiectare şi execuţie pentru obiectivul ”Baza sportivă în spaţiul rural model tip I pentru teren omologabil, comuna Calopăr, judetţl Dolj” ; construire grădiniţă Calopăr sat Calopăr ;reabilitare sală sport şcoala Sălcuţa.

Anul următor, am continuat cu asfaltarea DC 95 km 8+400-12+000 comuna Calopăr , judeţul Dolj ;asfaltarea DC 95 km 14+000-18+500 Calopăr - Panaghia – Săcuţa; reprofilarea străzilor şi uliţelor comunale în comuna Calopăr; proiectarea- asfaltarea DC 95 km 8+400-12+000;reparaţii curente Biserica Belcin; întocmirea studiului de fezabilitate canalizare şi staţie de epurare comunaCalopăr, judeţul Dolj; achiziţia pubelelor pentru străzile comunei Calopăr; achiziţia de echipamente pentru dotarea Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanei, Calopăr; reparaţii curente Biserica Calopăr; construirea gardului la Biserica Calopăr; construirea gardului la sediul Primăriei Calopar; întocmirea studiului de fezabilitate DC 96 Calopăr-Belcin; pietruirea unor drumuri şi uliţe comunale în satul Panaghia; lucrări de reparare şi renovare a dispensarului uman Calopăr; modernizarea de drumuri locale, organizare festival “Strigare peste sat” , achiziţia de utilaje şi echipamente pentru servicii de urgenţă şi “bucuria copiilor “ after school în comuna Calopăr, judeţul Dolj.
În ciuda crizei economice din 2010-2011, primarul a continuat proiectele realizând reprofilarea, plomabarea cu balast, amenajarea şi decolmatare şanţuri pe drumul DC 96 Calopăr-Belcin; reprofilarea, plomabare cu balast, amenajarea de şanţuri de scurgere pe drumul DC 98 Calopăr-Bîzdîna; amenajarea a 8 poduri pe raza comunei Calopăr dislocate de apă ; curăţarea izvoarelor de apă la Panaghia şi Sălcuta; pietruirea de drumuri comunale, comuna Calopăr; modernizarea şi reabilitarea căminului cultural Sălcuţa; servicii de parcelare a islazului comunal; întocmire PUG comuna Calopăr; reprofilare drumuri şi uliţe comunale, comuna Calopăr; construire gard cămin cultural sat Sălcuţa, achiziţie utilaj multifuncţional pe pneuri-buldoexcavator;proiectare şi execuţie reţea de canalizare şi staţie de epurare în comuna Calopăr, judeţul Dolj.

În intenţia primarului Marin Catalina, pentru mandatul următor se află şi alte obiective importante precum: asfaltarea DC 96 Calopăr-Belcin;continuarea canalizării în toată comuna Calopăr ; terminarea asfaltării tronsonului DC 95 Calopăr-Panaghia-Sălcuţa; construirea unei pieţe în satul Sălcuţa; construirea căminului cultural în satul Calopăr; amenajarea unor locuri de joacă pentru copii, pe raza comunei Calopăr; dotarea căminului cultural Sălcuţa, asfaltarea străziidintre Primăria Calopăr-Biserica Calopăr, pietruirea de străzi şi uliţe comunale, construirea unei Baze sportive inclusiv a unui stadion de fotbal la Calopăr, introducerea iluminatului public în cimitirele comunale, constituirea unei echipe care să lucreze la proiecte cu finanţare europeană.

Comuna Calopăr, o comună cu tradiţie, cu prezent şi viitor european
Primarul ştie că viaţa e grea, că tinerii sunt afectaţi de lipsa locurilor de muncă, că sunt părinţi care luptă din greu să asigure copiilor un trai decent şi o educaţie care să le permită să continue să studieze la liceu şi la facultate, că sunt bătrâni a căror pensie nu le permite să aibă o viaţă decentă şi o sănătate solidă.

Totodată, comuna trebuie să aibă un viitor sigur. Se impune identificarea oportunităţilor de dezvoltare locală, de racordare a economiei comunei la potenţialul local, regional şi naţional. Comuna are nevoie ca tinerii să nu mai plece din comună, sau chiar din ţară pentru un trai mai bun. Trebuie să-i pregătim prin şcoală, prin biserică, prin căminul cultural, să aibă o viaţă mai bună, să devină specialişti, de care comuna să aibă nevoie. Chiar dacă mulţi au plecat, trebuie să-i atragem, în buna noastră tradiţie românească, să revină la origini, să-şi clădească un viitor prosper la ei acasă, pentru ei şi pentru concetăţenii lor.
Azi, în Uniunea Europeană, ai cărei membri suntem, consideră Marin Catalina, viitorul şi prezentul, animate de moştenirea trecutului, bunăstarea încep de la nivel local. Alegând un primar responsabil şi o echipă de consilieri profesionistă comuna poate să trimită în Parlament aleşi capabili să-i reprezinte. Primarul trebuie să fie aproape zilnic în legătură cu factorii de decizie judeţeni şi naţionali pentru face lucrurile să meargă înainte. Echipa primarului trebuie să informeze despre proiectele în curs şi cele viitoare, să facă vocea lor auzită.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...