Reporter: Care este cel mai important proiect pentru primarul Lia Olguţa Vasilescu?
Lia Olguţa Vasilescu: Sunt mai multe proiecte importante, n-aş putea să aleg dintre ele. Este normal să fie aşa, pentru că, din păcate, în ultimii opt ani Craiova nu a primit aproape nimic, ca şi investiţie. O fântână şi un parc? Sper că nu trebuie să ne mulţumim cu atât! Mă uit ce au făcut alţi primari prin alte localităţi, cum este Radu Mazăre la Constanţa, de exemplu. El n-a fost fan Băsescu, dar uite că a putut să ridice şi un cartier nou de locuinţe, el a rezolvat şi problema canalizării, a rezolvat şi problema apei potabile în Municipiul Constanţa, în timp ce la noi aceste lucruri sunt doar vise.
Deci, unul dintre proiecte va fi precum al lui Radu Mazăre: construirea unui cartier de locuinţe pentru tinerele familii, cu garsoniere care să nu coste mai mult de 8.000 de euro şi apartamente care de maxim 20.000 de euro. Este un proiect care nici nu prevede investiţii foarte mari de la bugetul local, pentru că primăria are sarcina de a veni cu terenul si de a aduce utilităţile, în timp ce investitorii sunt obligaţi să nu depăşească un anumit preţ pe metrul pătrat de construcţie. Rămâne doar ca viitorii proprietari să îşi plătească rata la bancă, o rată care este de sub 100 de euro pentru o garsonieră şi sub 200 de euro pentru un apartament.
Rep: Care este politica dvs. pentru atragerea investitorilor în Craiova?
Lia Olguţa Vasilescu: Am pierdut foarte multe fabrici care ar fi putut să producă pentru Ford, care s-au dus în alte localităţi, la Balş de exemplu. Ei au reuşit să atragă investitorii, Craiova nu. Noi am ajuns să fim pe primul loc la şomaj în România, în condiţiile în care acum 20 de ani noi aveam o platformă industrială cu peste 50 de mii de salariaţi! Acum avem o platforma industrială unde abia dacă mai putem număra 5.000 de salariaţi...
E inadmisibil ca într-un oraş în care se fabricau avioane şi locomotive s-a ajuns să avem patru persoane la concurs pentru un loc de măturător! La Ford au fost 13 candidaţi pe un loc atunci când s-au făcut angajări! Din punctul meu de vedere, aşa ceva este inadmisibil.
Rep: Dar ce se poate face pentru ca aceşti investitori să vină aici?
Lia Olguţa Vasilescu: Trebuie să facem un lucru foarte simplu: să reducem taxele pentru investiţii. Iaşiul şi Craiova au cele mai mari taxe locale pentru investitori, şi din cauza asta nimeni nu se înghesuie să vină aici. După ce că România oricum are cele mai multe taxe, suntem pe locul doi în lume, cu peste 500 de taxe si impozite, mai venim şi noi cu taxe locale... În România, un investitor trebuie să plăteasca peste 350 de taxe şi impozite, iar în Bulgaria sunt doar 17 taxe care trebuie plătite. Nu trebuie sufocaţi investitorii cu atâtea taxe.
În afară de asta, vreau să lucrez cu firme din Craiova, care să angajeze forţă de muncă locală, pentru că ele sunt cele care alimentează bugetul local. Când sunt organizate licitaţii, nu mai trebuie avantajate anumite firme din Bucureşti, care aparţin anumitor potentaţi de la PDL, aşa cum făcea domnul Antonie Solomon, de frică. În timp ce firmele locale erau obligate să se închidă pentru că nu găseau de lucru în oraşul în care îşi plătesc taxele şi impozitele.
Care ar fi modalităţile de a combate infracţionalitatea in Craiova? Care ar putea fi relaţia dintre dumneavoastră, ca primar, şi poliţie?
Dacă vorbim despre poliţia naţională, eu cred că între primar şi poliţie nu au fost niciodată sincope. Nu am foarte multe lucruri de reproşat poliţiei naţionale.
În schimb, primarul are în subordine Poliţia Locală, care are peste 300 de angajaţi, oameni care în această perioadă se ocupă de campania electorală, în loc să-şi facă treaba. Primarul consideră că asta trebuie să facă poliţiştii locali: să lipească afişe cu Antonie Solomon şi să facă propagandă. Ceea ce e inadmisibil.
Eu aş lucra altfel cu Poliţia Locală. În primul rând, nu i-aş comasa pe toţi in jurul primăriei. Dacă treceţi prin faţa primăriei, chiar şi noaptea, sunt câte două maşini de la Poliţia Locală care stau cu farurile pe birourile actualului primar. Nu ştiu ce păzesc acolo, ce ar putea să se întâmple în biroul respectiv. Probabil că dumnealui îi e frică de microfoane sau de alte lucruri. În orice caz, eu cred că Poliţia Locală ar trebui împarţită pe cartiere şi pe străzi. Dacă ar fi câte un poliţist local în patrulă pe fiecare stradă, nu am mai avea situaţii de genul celei care a avut loc în urmă cu câteva săptămâni, pe Bulevardul 1 Mai, când o femeie, victimă a unui accident de circulaţie, a fost pur şi simplu jefuită în plină stradă, fiind în incapacitatea fizică de a se apăra. Poliţia Locală trebuie să îşi facă simţită prezenţa în jurul spaţiilor de joacă, în jurul şcolilor şi liceelor. N-ar mai fi elevi înjunghiaţi, cum s-a întâmplat acum un an, în faţa Liceului Tudor Arghezi. Eu zic că avem o problemă de siguranţă, chiar dacă actualul primar nu o recunoaşte. Populaţia simte această nesiguranţă.
Rep: Cu străzile din Craiova ce aveţi de gând? Reabilitarea lor se regăseşte în proiectul dvs.?
Lia Olguţa Vasilescu: Absolut! În primul rând, înca sunt foarte multe străzi de pământ în Craiova, trebuie să porţi cizme dacă vrei să circuli după o ploaie... Chiar şi în sate drumurile arată mai bine decât în Craiova!
Ceea ce trebuie făcut în primul rând este o asfaltare de calitate. O să mă raportez tot la Constanţa: Mamaia, de exemplu, nu este asfaltată de 9 ani şi nu are nicio groapă! Asta pentru că s-a lucrat de la început cu o firmă foarte buna, care a făcut un drum de calitate. Şi culmea e că nici nu au cerut banii în avans, cum se întâmplă la Craiova. Primăria Constanţa a dat 30 la sută la început, iar diferenţa în patru ani, în condiţiile în care garanţia lucrărilor a fost tot de patru ani! La noi, garanţia e doi ani, iar în al treilea apar gropile...
Ca să nu mai spun că în Craiova se asfaltează doar în anii electorali. Cu două luni înainte de campanie se asfaltează, iar asfaltul este atât de prost încât mă mir că rezistă până în ziua votului. După care, încă patru ani, craiovenii îşi rup maşinile prin craterele din asfalt.
Asta se întâmplă atunci când administraţia este coruptă. Dar să ştiţi că, aşa cum se pot construi garsoniere cu 8.000 de euro, aşa se poate şi pune asfalt care să dureze 10 ani. Trebuie doar să vrem!
Rep: În primele patru luni ale acestui an, peste 1200 de craioveni au fost muşcaţi de câni.
Lia Olguţa Vasilescu: Sunt în medie 5 persoane muşcate zilnic de câinii comunitari pe străzile oraşului. Din păcate, printre victime sunt mulţi copii, foarte multe femei, am văzut la televizor o femeie care a stat în comă zile întregi după ce a fost atacată de o haită de maidanezi. Este o problemă prioritară din punctul meu de vedere. Avem legislaţia necesară ca să fie rezolvată, deşi se plâng unii că nu putem eutanasia câinii maidanezi. Există lege care spune foarte clar că, în momentul în care câinele devine agresiv sau este foarte bolnav, poate fi eutanasiat. Aşadar, până acum se putea rezolva măcar problema câinilor agresivi, dacă i-ar fi păsat cuiva. În ceea ce priveşte cealaltă latură a problemei, de a-i strânge pe toţi de pe străzi, eu cred că trebuie construit un adăpost de câteva mii de locuri, undeva în afara municipiului Craiova, exact aşa cum s-a întâmplat la Piteşti. Nici nu ar costa foarte mult, dacă preţurile ar fi corecte, sumele ar fi de zece ori mai mici decât în prezent. Pentru că la noi totul costă cam de zece ori mai mult decât în alte oraşe! Aşa dispare banul public în buzunarele unora!