Reportaj

Hipodromul din Parcul Romanescu, ruşinea Craiovei

Fostă mândrie a Băniei, hipodromul din Craiova a ajuns raiul maidanezilor din oraş

Ţinta plimbărilor protipendadei din Craiova, raiul pariorilor, dar şi al iubitorilor echitaţiei de acum 100 de ani, Hipodromul Bibescu a devenit pe nesimţite o ruină care agresează ochiul celui ce trece prin Parcul Romanescu. Cu tribunele dărăpănate şi pline de iarbă, hipodromul din Craiova s-a transformat într-un rai al maidanezilor din oraş. Hipodromul Bibescu a fost construit în anul 1903 şi este situat în Parcul Nicolae Romanescu, în urmă cu un secol fiind mândria oraşului.

Istorie bogată, prezent întunecat

Dacă iniţial hipodromul avea 20 de hectare şi 21 de cai, acum s-a redus la două hectare şi mai adăposteşte doar şase cai. Construcţia se întindea pe 20 de hectare şi la fiecare sfârşit de săptămână era plin de pasionaţi de echitaţie, care participau la numeroase competiţii de sărituri peste obstacole. Aici veneau nu numai români, ci şi europeni bogaţi. Tot aici a avut loc şi primul campionat balcanic de călărie din România. În prezent, însă, nimic nu mai aduce aminte de bucuria şi fastul competiţiilor de echitaţie - tribunele sunt dărăpănate, iar prin crăpăturile betonului vechi au crescut iarbă şi arbuşti. În plus, pe terenul neîngrijit şi-au făcut adăpost numeroşi câini maidanezi. De altfel, prezenţa maidanezilor pe fostele arene de competiţii nu mai este o noutate în Cetatea Banilor, la sfârşitul anului trecut o sportivă de doar 11 ani ajungând în spital după ce a fost muşcată cu bestialitate de o haită de câini ce îşi făcuse culcuşul pe arena Ion Oblemenco.

Şase mârţoage mai amintesc vag de cursele de cai

În prezent, nimic nu mai aduce aminte de bucuria şi fastul competiţiilor de echitaţie - tribunele sunt dărăpănate, iar prin crăpăturile betonului vechi au crescut iarbă şi arbuşti. În plus, pe terenul neîngrijit şi-au făcut adăpost numeroşi câini maidanezi.

Hipodromul mai are acum doar şase cai, din 21 câţi avea în trecut, animalele neavând condiţii corespunzătoare pentru a fi antrenate, fiind doar scoase din grajduri să se plimbe. Nici suprafaţa hipodromului nu mai este aceeaşi, în prezent întinzându-se doar pe două hectare. Ultima competiţie de echitaţie organizată la Craiova a avut loc în anul 2000. Oamenii care trec prin zonă spun că e păcat că un simbol al Craiovei a ajuns într-un asemenea stadiu. „Eu vin şi îmi plimb nepoţica prin parc şi trec des pe aici, pe lângă hipodrom, şi îi spun că aici o aduceam eu pe mama ei când era mică şi venea multă lume. Era un adevărat loc de promenadă şi unul dintre puţinele locuri de distracţie ale vremii. Noi nu aveam ca acum internet, zeci de posturi de televiziune, aşa că era un loc care îţi umplea sufletul de bucurie. Vă rog să mă credeţi că parcă îmi dau lacrimile când îmi aduc aminte ce era odată şi ce e acum”, a povestit Nicolae Toma, un craiovean. De asemenea, localnicii spun că şi-ar dori să vadă din nou competiţii de echitaţie pe hipodrom. „Ar fi minunat să mai avem ocazia să vedem competiţii de călărie aici pentru că în ultimii ani singurele concursuri pe care le-a găzduit hipodromul au fost de frumusţe canină, pe care le-a organizat o asociaţie chinologică din lipsă de spaţiu. Cai nu am mai văzut pe aici cred că de mai bine de 10 ani”, a declarat un alt locuitor al Băniei.
Hipodromul Craiova face parte integrantă din Parcul Nicolae Romanescu şi se află în extremitatea sudică a oraşului Craiova. La iniţiativa lui Nicolae P. Romanescu, primarul Craiovei din acel moment, parcul a fost proiectat de arhitectul francez Edouard Rendont. În 1900, planurile parcului au fost medaliate cu aur la Expoziţia Universală de la Paris (1900). Construcţia a început în 1901 şi a fost finalizată în 1903. Este al treilea cel mai mare parc natural din Europa. În acest parc sunt câteva obiective foarte interesante:
- Podul Suspendat - un pod foarte vechi, pe care se poate circula, este situat deasupra apei, despărţind două dealuri;
- Castelul Fermecat - pe unul dintre dealuri, în apropierea podului, se află un castel (fost restaurant), acum fiind obiectiv turistic. Ruinele sale sunt foarte frumoase;
-Hipodromul Craiova - Inaugurat in 1903, era folosit pentru curse de trap şi galop. După cel de-al doilea Război Mondial, partea din faţa tribunei a fost transformată în teren pentru concursurile de sărituri peste obstacole.

21 de milioane de euro pentru Parc

Autorităţile locale afirmă că vor să modernizeze hipodromul şi încearcă să găsească soluţii în acest sens. În prezent, acesta este în subordinea Clubului Sportiv Municipal, însă reprezentanţii Primăriei spun că ar vrea să-l treacă în subordinea Consiliului Local pentru a obţine fonduri europene. „Primăria are un proiect de 21 de milioane de euro pentru modernizarea Parcului Nicolae Romanescu şi am vrea să mai depunem unul separat şi pentru hipodrom. Deja am început să facem demersuri în acest sens”, a declarat Ionuţ Pârvulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova. Autorităţile mai spun că este în interesul oraşului ca hipodromul să fie modernizat cât mai rapid, întrucât tradiţia curselor de cai poate renaşte, atrăgând atenţia bogaţilor României şi Europei asupra oraşului. „Noi credem că am putea atrage oameni bogaţi la Craiova prin intermediul hipodromului. Asta pentru că în general oamenii bogaţi investesc în cai scumpi pe care îi aduc la competiţii internaţionale. Aşa mai creştem potenţialul turistic al oraşului”, a mai spus Pârvulescu. În momentul de faţă, Parcul Nicolae Romanescu, deci şi Hipodromul, este monument naţional, înscris la poziţia 98 – cod LMI 2004: DJIIaA07924 pe lista monumentelor istorice aprobată prin Ordinul nr. 2314/2004 al ministrului Culturii şi Cultelor, fiind considerat unul dintre cele mai reprezentative monumente de artă peisageră din România.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...